Десет години по-кратък живот заради коронавируса

"Днес не е задължително хората с диабет, високо кръвно да умират по-рано заради тези заболявания"
11 май 2020 07:10, Елка Василева
65
Десет години по-кратък живот заради коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Мъжете в Германия, починали от COVID-19, са можели да живеят средно още 10 години - дори и тези с предишни заболявания. Германките - близо 9 години. В Италия и Великобритания жертвите са загубили още повече години живот.

Критиците на ограничителните мерки твърдят, че новият коронавирус бил опасен само за старите и болни хора, на които и без това им оставало малко живот. Анализ на северногерманското радио NDR обаче показва друго - че много от починалите от COVID-19 са можели да живеят още няколко години, пише Дойче веле.

Мъжете губят повече от жените

С помощта на статистиката е възможно да се определи колко години живот е загубил човек, който се е разболял и починал от COVID-19. С други думи: колко още е можело да живее, ако не се е бил заразил. Данните сочат, че мъжете са можели да живеят средно още 10,7, а жените - още 9,3 години.

Още по темата

Авторите на анализа са взели предвид очакваната средна продължителност на живота в Германия и средните възрастови данни за починалите от коронавирус - общо 6115 души до 29 април, според института "Роберт Кох".

Тук правят впечатление разликите между отделните региони: ако в Бремен болестта е съкратила с малко повече от 7 години живота на средностатистическата пациентка, починала от COVID-19, то в Мекленбург-Предна Померания жените са можели да живеят средно още 13,9 години. Мекленбург Предна-Померания е и единствената германска провинция, в която заради новия вирус жените са загубили повече години от живота си, отколкото мъжете (средно 12,9 години).

Изчисленията следват модела на едно подобно изследване, проведено от учени от Университета в Глазгоу, Шотландия, проучили данните за жертвите на COVID-19 в Италия и Великобритания.

Резултатът от тяхната работа: средно мъжете са загубили около 14 години от живота си заради болестта, а жените - 12 години. От тях трябва да извадим по 1 година живот - заради предишните заболявания на пациентите. Така се получава, че мъжете, починали от коронавирус в Италия и Великобритания, са можели да живеят средно още 13 години, а жените - още 11 години.

А предишните заболявания?

Ако вземем предвид и фактора "предишни заболявания", то в Германия мъжете, починали от COVID-19, са можели да живеят средно още 9,9 години, а жените - 8,5 години. Тоест пациентите, страдащи и от други болести, са си отишли значително по-рано заради коронавируса, отколкото е можело да живеят чисто статистически.

В Германия хората с предишни заболявания, които засега съставляват голяма част от починалите от коронавирус, биха могли да живеят още дълги години, казва Клеменс Вентнер, главен лекар на инфекциозното отделение на Университетската клиника в мюнхеннския район Швабинг. "Днес не е задължително хората с диабет, високо кръвно налягане или с деменция, например, да умират по-рано заради тези заболявания", уверява той.

Дебатът за годините, които починалите от коронавирус губят от живота си, тръгна от едно изявление на кмета на град Тюбинген Борис Палмер. Той заяви в едно телевизионно участие следното: "Може да се окаже, че в Германия сега спасяваме хора, които след половин година и без друго щяха да умрат". Заради това си изказване Палмер беше остро разкритикуван дори и от собствената си партия - Зелените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На вируаса вече му му викат "пенсионна реформа" - нали знаете!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дсафПенсионната възраст се увеличи именно защото хората живеят по-дълго и не излиза сметката да плащат същото време като преди пенсионни вноски, но да ги ползват далеч по-дълго вследствие на по-голямата продължителност на живота. Причината е повишеното благосъстояние на обществото и напредъка в медицината/науката. Това е и един от измерителите за напредналост на обществото: колкото по-дълго живеят хората, толкова по-напреднало е то. Тия които са най-зле като развитие живеят по-кратко.
52
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Има поддържащи лекарства за почти всяка хронична болест. Ама младите и здравите *** - "той е болен, да мре!" ... Той/тя може да те надживее даже, шматко ...
51
0
 
1
 
! Отговори
дсаф преди 4 години
А държавите по Света толкова милеят за старите хора и искат да им дават десет години по-дълго пенсия. Затова навсякъде увеличиха пенсионната възраст.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен игоизмът е присъщ на безжалостни............
49
0
 
3
 
! Отговори
хтр преди 4 години
Аколко хора ще загубят живита си от не лечение на други болести? Напрактика всички се съсредоточиха върху един вирус, но другите вируси не са изчезнали. има и Раково болни и други болести. Какво правим с тях ? има 1900 заразени Тези с алергии да умират без лекар? Примерно
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лъжат, аз не им вярвам. и какъв е тоя глупав институт робърт кох ли е мох ли е???Аз си вярвам доктор мангъров и това е, а наздраве хахахххаа
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете ваксината на Бил Гейтс , вземете ваксината на Бил Гейтс . :)
46
3
 
9
 
! Отговори
Към безсмъртие! преди 4 години
Спекулациите около covid са огромни според интереса си!Разбира се, че болеста отнася най вече най-увредените възрастни,както е и България.Спекулативно някой предполага,че тези доста увредени старци биха живели,колкото са очакванията за връстниците им!За съжаление има изключения,като сливенската докторка.Светла й памет!За съжаление и вчера умря 1старец от covid! За още по-голямо съжаление миналия ден умряха 6 по-млади при катастрофи!Излиза,че трябва да забраним автомобилите!?Крайно време е!?
45
2
 
11
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
подготвят ни за коктейла от ваксини който са ни приготвили. не пийте нищо, не се оставяйте да ви боцкат. смърт на бил гейтс, сзо, биг фарма, биг банкинг и предателите сред всички управници на света.
44
2
 
1
 
! Отговори
f преди 4 години
убийството от Варна с културиста май че е сцена от досиетата х 3 , и в imdb има стриймове на търсачката и на сайта, в бг го няма тоя филм да не стане прекалено голям скандал.. как така заплануван филм, пък са го отложили и прекратили тоя проект досиетата Х 3. Сцена също и от друг хорър. това е сигурно.
43
5
 
4
 
! Отговори
f преди 4 години
имайте си и линукс, при стартиране да избирате коя операционна система да зареди, и за интернет използвайте линукс, и за документи, по-сигурна е, майкрософт крадат от бг! работят за гугъла и сащ.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** на учени не вярва, на него му дай конспирации. С конспирация най-лесно ще го излъжеш.
41
7
 
1
 
! Отговори
f преди 4 години
това убийство на културиста от Варна, не е ли сцена от досиетата х 3? и на покрива е имало снимачен екип и хеликоптер..
40
10
 
3
 
! Отговори
7407 преди 4 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЯСНО БЕС КОМЕНТАР.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38 Това означава, ДА ТОВА ОЗНАЧАВА И ВЕРОЯТНО ТОВА Е ЦЕЛТА
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фейк п р о с т о т и и
37
5
 
2
 
! Отговори
f преди 4 години
при убийството на културиста от Варна , с рентген са се целели в артерията във врата, и колко остър трябва да е бил ножа, нали от полицията имали контрол да не продават толкова остри ножове, тя и артерията се пази и мърда вътре наляво- надясно. имало е поне 4 двойника, убити по различен начин в това жилище ,цяла нощ ,убийства,тикво, подавай си оставката!И се е обаждал на 112,Мейзера към съпруга си: "спокойно скъпи,само филм,нека те завържат,ако те убият ще стане голям гаф в полицията заради 112
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Егати и живота, ..феодална диктатура.Не е ли по-добре да живеете като свободни хора?"
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плашат гаргите.