Правата ни, ако работодателите ни принуждават да се ваксинираме

Нямало правна норма, на която да се позове длъжностното лице
17 авг 2021 09:27, Ния Христова
75
Все по-често работници поддават сигнали, че са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу COVID-19. 
 
Какви са правата на служителите и какви действия могат да приемат, ако не искат да се ваксинират, но да упражняват свободно професията си?
 
"Той няма собствени служители, те не са негови. Това са наети от него хора, които са със свободна воля. Нито в закон, нито в морала може да търсим такова право. Подобни прояви са нежелателни. При нас все още не са постъпвали официални сигнали, но в разговори с колеги се чува, че някъде има някакъв проблем. Ако го има - той е заглушен, притъмнен вътре в предприятието и е свързан с групов, или индивидуален натиск от длъжностни лица на работодателя", каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че служителят трябва категорично да заяви, че не е съгласен да му се поставя ваксина.
 
"Няма правна норма, на която да се позове длъжностното лице или работодателят. Ваксините са свободен избор. Ние вървим една пътека, която е разположена в плоскостта на интересите. От едната страна търсят мотиви и аргументи да убедят другата страна да промени волята си и да отиде на вариант "ще се ваксинирам, защото", допълни Христов.
 
Той изтъкна и това, че подобно поведение не може да бъде санкционирано, освен морално.
 
"Опираме до понятието "тормоз" на работното място. А ако се предлага нещо в замяна - излизаме в пазарни отношения. В някои сфери са предприети точно такива стъпки, най-различни бонуси, свързани с отпуск, обезщетение, чрез които да се мотивират хората да се ваксинират. За мен това е приемлив начин, той също води до промяна на поведението на човека. Безспорно е, че ваксината предпазва", подчерта вицепрезидентът на КНСБ.
 
Според него трябва да се проведе разговор какво е допустимо и по какъв начин да се стимулират хората, да преодолеят страховете си, убежденията си.
 
"В нашия закон има поредица от норми, която дава възможност на работника и работодателя на базата на взаимна воля да се промени работното място и да се работи от разстояние (хоумс офис). За разлика от налаганото сега от работодателя - принуждаване на служителите да изнесат работните места в домовете си, което е следствие от един текст от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение", добави Чавдар Христов.
 
Попитан дали работодателят има право да дели служителите си на ваксинирани и неваксинирани, той отговори: "Няма право, но го правят, защото той е обективно. Никъде няма норма, че служителят трябва да уведоми работодателя, че е ваксиниран.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Въпросче преди 2 години
Работодателят събира информация кои служители са ваксинирани и кои не. Това законно ли е?
60
0
 
0
 
! Отговори
100 % преди 2 години
съм сигурен, че от "работодателите" повечето са неваксинирани. Да видя паспорта на шефа, после ще мисля.
59
0
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 2 години
Пишман и неук работодател си. Какво значи "полагащите им се обезщетения"? Дават те на съд. Тези дела са безплатни и се печелят от работниците почти на 100 %. После съдът ГИ ВЪЗСТАНОВЯВА НА РАБОТА! Парите не играят винаги.
58
0
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
Посети джипито си спешно. Не си добре.
57
1
 
9
 
! Отговори
т преди 2 години
Те работодателите какви пък заплати дават, че чак пък ще ми поставя условия да се ваксинирам.Много ще фалират като им напуснат кадърните неваксинирани и останат ваксинираните *** тогава ще усетят дебелия.Ще се молят на неваксинираните ама ще е късно.Много бизнесмени имат големи кредити и като ги натиснат банките друга песен ще запеят.Сега се правят на отворени.
56
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялото ми семейство е ваксинирано дори преди години ваксинирахме дъщеря ни против рак на шийката на матката и за сега всички се чувстваме много добре и преди всичко спокойни ще има ли ограничения или не това не ни касае.И още нещо ако има и трета ваксина пак ще се ваксиниране.
55
1
 
18
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Аз пък ще изгоня ваксинираните, за да не разнасят вирусни мутации в моята фирма. Който се ваксинира, да не влиза повече.
54
0
 
12
 
! Отговори
Адвокат преди 2 години
По отношение на Изпълнителна агенция по лекарствата - на сайта им се намира кратката характеристика на ваксините, в която е ясно казано, че употребата е разрешена под условие и се събират клинични данни. Тук явно има много ***, които целят да ви наплашат - никой няма да изгони 85% персонал, хора, не се поддавайте на натиск.
53
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако съм работодател ще освободя всички неваксинирани под някаква причина като си и платя обезщетенията който и се полагат.Много по скъпо ще ми излезе да започнат да боледуват те и семейство и ,и спирането на работния процес .
52
0
 
7
 
! Отговори
Адвокат преди 2 години
До анонимен 51: Ваксината е в клинични изпитвания до 2024 година - ето ти доклада точно на Европейската медицинска агенция, която цитираш: пишеш в гугле "cominraty public report" и излиза целият документ. FDA са американска агенция и становището им не ни касае.
51
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не искате да се ваксинирате ще стоите цял ден с маски като кучета с намордници. Като не ви изнася хващате пътя. В А1 неваксинираните стоят с маска в офиса.
50
1
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Нито един служител не може да бъде освободен по взаимно съгласие, ако не желае, и това не бива да се допуска. Уволнението по много причини е за предпочитане.
49
13
 
2
 
! Отговори
До Работодател преди 2 години
Един разумен човек във форума!Всеки служител може да бъде освободен по взаимно съгласие, а ако не желае, винаги може да се намери повод да бъде уволнен.
48
1
 
8
 
! Отговори
Круппе преди 2 години
До работодател: Интелекта на антиваксърите не те интересува. А нас ни интересува твоят. Много се съмняваме, че има чиста фирма. И да си работодател на две баби, дето ти берат пипера, не е много сложно. За повече нямаш интелект.
47
9
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Помощ, мен работодателят ме принуждава да работя. Къде да се оплача? Аз съм човек със свободна воля. А този май не е чувал за вътрешни правила. Ако работодателят ги промени и наложи всички да са ваксинирани, имаш две опции, ваксина и продължаваш да работиш или напускаш по собствено желание. Освен това, в България има голям проблем с фалшивите болнични и болничните като цяло. Трябва да се приеме закон за дисциплината уволнение при повече от 10 дни болнични в годината за служители без малки деца.
46
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 2 години
До т.нар. работодателПо-полека.
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работодателят не е собственик на работника. Разминаване от няколко обществени строя. Същият дали осигурява добри условия за работа? А здравния статус е личен и неприкосновен, включително и ваксинирането. Тази ваксини са неодобрени окончателно като безопасни и са за спешни случаи за защита на хронично болни, възрастни и хора с компрометирана имунна система. Останалите няма защо да рискуват с усложнения и смърт дори. Никой работодател няма право да изисква това.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още малко ще ни задължат да се ваксинираме и против рак на маточната шийка. NO PASSARAN!
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Работодател .Ако наистина си някакъв "работодател" с такова мислене и отношение към хората ,не бих работил за теб и ден .
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 - разпространителите на ковид 19 трябва да бъдат ограничавани от социален живот .Така казано ,важи за всички хора ,ваксинирани ,не ваксинирани .Значи ограничаваме всички от социален живот .