Проф. Витанов: Три са сценариите за развитието на пандемията у нас

В България няма да се въведе локдаун или задължителна ваксинация, смята той
Обновена: 20 ное 2021 15:04 | 20 ное 2021 10:05, Петя Славова
143
Проф. Витанов: Три са сценариите за развитието на пандемията у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Числата показват лек спад на новозаразени с коронавирус у нас. Лекарите още са на предела на силите си. Три сценария за развитието на пандемията у нас преброи пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

"Нещата вървят добре, в положителния сценарий сме, имаме спад на новозаразените. До края на месеца ще е така. Въпросът е след това какво ще става. Очертах три сценария. Единият е да продължим така. Вторият е да имаме плато – с над 2000 нови случая. Ако стане така, здравната система ще продължи да се натоварва и относително голям смъртни случаи. Третият сценарий е пак да тръгнем нагоре по кривата на заболеваемостта", обясни професорът.

Още по темата

По думите му основен фактор за развитието на вируса са идващите празници и учениците, които се завърнаха в клас. "Българите от чужбина ще се върнат за празниците и ще видим колко зараза ще се пренесе", допълни той.

Важно е и дали ще спазваме досегашните мерки, увери математикът. Според него по повод изборите, всяко струпване на хора влияе.

"Смъртността полека ще намалява и ще спадне под 100 души на ден. Но може и да задържи и пак да тръгне нагоре, затова човек трябва да е внимателен".

По думите му, здравната система е претоварена, защото активните случаи са много. Математикът прогнозира, че по Коледа ще имаме положителен сценарий, само ако имаме акъл в главата ще паднем под 1000 новорозаразени и под 50 починали на ден", каза още проф. Витанов.

Според него близо 50 % от населението у нас се е срещало с COVID-19, но у нас никога няма да се въведе тотален локдаун или задължителна ваксинация.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
Айнщайн преди 2 години
Днес изчислявах цял ден и изчислих, че утре или ще вали, или няма да вали.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачът е 1 Х 2
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало три сценария: надолу, нагоре и плато. Витанов, Ами то други сценарии въобще няма. Такива предвиждания мога да правя и аз, просто като предвидя всичко. Витанов, и, за да се застраховаш, обвързващ възможните изходи с нашето поведение, всичко зависи от от нас. Да, утре който и сценарий да стане, ние ще сме причината за него, а и виновни за него. Витанов, защо не предвидиш точно и нашето поведение, за да предвидиш и съответния сценарий. Нали си богът на прогнозите.
103
0
 
5
 
! Отговори
П2 преди 2 години
витанов, КОПАЕШ ДЪНОТО ! ПОЗОР ЗА СТАТИСТИКАТА И МАТЕМАТИКАТА СИ !
102
0
 
5
 
! Отговори
СЕЛЯК преди 2 години
До ВитановЕдинственото нещо което мучи тук това си ти.Това със сигурност мога да го разпозная!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите от чужбина нали са ваксинирани? Каква заразя се очаква да носят и ако се очаква такава защо не им се иска и ПСР? Нещо на Витанов логиката ми се губи? Препоръчвам му да спре розовите хапчета и алкохола!
100
1
 
7
 
! Отговори
Ц до до 103 преди 2 години
СРАМОТА Е ЕДИН ЛЕКАР ДА НЕ ЗНАЕ, ЧЕ С НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА ВАКСИНА КАТО ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРОТИВ КОВИД / И ПРОТИВ ГРИП/ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНА НИТО ЕДНА ЕПИДЕМИЯ!!! КОЛКОТО С ВАКСИНА ПРОТИВ ГРИП СЕ СПИРА ЕПИДЕМИЯ - ТОЧНО ТОЛКОВА И С ТАЗИ! СРАМОТА!
99
1
 
4
 
! Отговори
До До 103 преди 2 години
Лекарю, значи определящо за ваксинацията не е ефектът от нея, с състоянието на болниците. Я ходи да се е....
98
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
А може би сценарият е само 1. На тези, които плащат.
97
1
 
8
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
ИСКАМЕ КУНЧЕВ ДА НИ ПРОСВЕЩАВА ЗА ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНИТЕ!!! ИСКАМЕ СИ КУНЧЕВ!
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропуснал е един сценарий : На хората им писва от предатели и паникьори - математици и доценти и ги закачат за коледа по дърветата като украса!
95
4
 
5
 
! Отговори
Дрофнатс преди 2 години
Е как най-добрият в математическото моделиране па прогнозите му все неверни
94
3
 
4
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
зиг хайл сс медицински фашизм..
93
10
 
4
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
е в топ 2% на най-добрите учени в света според класацията на Станфордския университет.За този Витанов става дума, не за другия от Софийския университет. Тоест, този Витанов е един отнай-добрите специалисти в света по математическо моделиране на епидемии. Затова и прогнозите му са добри. А вие си му.чете.
92
6
 
11
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
И аз съм лекар.Просвети ме за опасността от ваксината?Виж,не си никакъв лекар,защото един лекар много добре знае какво е състоянието на болниците и персонала и никога не би пропагандирал срещу ваксинация!Дори и да има скептицизъм около действията на липидните наночастици преносители на рНК във ваксината,то с близо 4.5 милиарда души ваксинирани всички неизвестни отпаднаха.А за щети върху организма в дългосрочен план е абсурдно да се говори-всеки,който е наясно с принципа на ваксината го знае!
91
3
 
9
 
! Отговори
Задължителен преди 2 години
До 107. Наистина няма страшно. Всички вкъщи сме боцна ти по два пъти. Спокойни сме, че сме направили всичко в силите ни да се предпазим. Моят съсед антиваксър, който го изкара много леко каза, че ще препоръча на всичките си приятели да се ваксинират. Ходи ги разбери антиваксърите - логика нулева. Това е ясно, де.
90
1
 
4
 
! Отговори
ковихамал преди 2 години
Яжте по малко да са ви по леки сандъците.Ще помогнете на здравната система. И на нас.Останахме без гръб. Ишиас се шири.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледате ли ги тия с иглите и маските как са ви подхванали? Чичо доктор иде, нема страшно. Не бойте се деца, само че ви боднем малко.
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой видял ли е африканец болен от кови ?
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусите не са страшни ако знаеш какво да правиш знаеш ли начина на предаване на вируса и подържаш ли елементарни мерки нямя проблемИма проблем ако си безмозъчно животно бутащо се у шамарите