Д-р Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини

Липсва адекватна комуникация и информация, смята бившият здравен министър
10 яну 2022 11:44, Ния Христова
252
Д-р Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини
Снимка: БГНЕС
"Българите не са антиваксъри, страхуват се от ваксините, четат фалшиви новини, заблуди, както и са свидетели, че и при имунизация няма стопроцентова защита", това каза пред Нова тв бившия здравен министър д-р Мими Виткова.
 
"Причината да сме на такова ниско ниво на ваксинация е липсата на адекватна комуникация и информация, включително от здравните власти. Наблюдава се промяна в подхода с новото правителство, но са нужни повече усилия", заяви още д-р Виткова.
 
"Ваксините също търпят усъвършенстване, това всички го признават, науката догонва епидемията. Предстои да се пуснат в обращение и лекарства, защото само с ваксина няма да се преодолее вируса. Лекарството не може да замени ваксината, и двете трябва да действат. Мутациите се развиват, където е сринат имуният отговор и липсва ваксинация", допълни лекаря.
 
Бившият здравен министър очаква да се произведат модифицирани ваксини, освен ако вируса не ни изпревари с нови варианти.
Още по темата
 
"Политиците са боязливи в прилагане на мерки, но няма и контрол, както в населените места, така и граничния. Не се контролира достатъчно и тестването на учениците", констатира д-р Виткова.
 
За нея е нужен драстичен контрол по спазването на мерките.
 
"Не очаквах, че българина е толкова коравосърдечен, че да не му прави впечатление колко хора умират", заяви още медика.
 
По проблема с липсата на медицински кадри д-р Виткова изрази мнение, че са нужни мерки.
 
"Завършват студентите държавна поръчка, България готви безплатни кадри за богата Западна Европа. Завършва и заминава, никой не го ангажира с нищо. Най-нормално е, когато си държавна поръчка, да се подпише договор - колкото години те е издържало това общество, оставаш да работиш тук, ако искаш да заминеш, си заплащаш обучението и вратата е отворена. Това е начинът да задъжим кадри тук. Освен това трябва да се погледне диспропорцията във възнагражденията - един получава 1000 лева, друг 50 000. Това не може да продължи безкрайно. Затова имаме само 30 вирусолози в страната, 60 патоанатоми, няма анестезиолози, педиатри, защото те са сравнително ниско платени на фона на някои други специалности. Това са неща, които могат да се огледат за една седмица и да се намери решение", каза д-р Мими Виткова.
 
Според нея Министерство на здравеопазване е изключително голям длъжник на българското общество.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
2
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
До Правилнонедоверието не означава че си умен драги има разлика между двете а на запад са много умни и заради това вече 4-5 доза си слагат и са все по болни и болнисъщо насилието и желанието да крадеш и ограбваш други народи също не е свързана с това да си умен!!
209
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
""Не очаквах, че българина е толкова коравосърдечен, че да не му прави впечатление колко хора умират", заяви още медика."
208
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Ако съм ваксиниран вече два пъти, но не искам абонамент и на всеки 3 до 6 месеца нова доза, правили ме и мен антиваксър или ?
207
0
 
2
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Българите не са антиваксъри. Просто са много умни. Затова живеят в богата и просперираща държава.
206
0
 
1
 
! Отговори
Що така преди 2 години
Българите "вярват" в "стабилната " и непоклатима седесаро-сикаджийската здравна система,но Шайката не се възползва от "благинките" и,а винаги се е лекувала в чужбина.Само в краен случай у нас.
205
0
 
1
 
! Отговори
КъдеСеПокриАлШашагат преди 2 години
Кажи докторе, ако си наясно за плана "Ран-Ът". Преизпълнен ли е вече ?Отдавна сме превърнати в европейско сметище.На първи място сме по смъртност,корупция и по неграмотност.Цифрата от "плана",за броя на населението залегнала в "директивите" на СДС-Шайката близка ли в до реално достигната!?
204
0
 
3
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Не вярват повече в обещаваното им"светло"бъдеще и се страхуват да не ги повтори СДС-Чумата,защото този път последиците за тях ще са фатални и летални.
203
2
 
1
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Българите не са глупави, а само много прости.
202
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес втори приятел почина след трети бустерен шот, но разбира се че ваксините не са виновни, млади хора си заминават от инфаркти, инсулти, миокардити, ракове....това в такъв мащаб никога не се е случвало....но разбира се че не са виновни ваксините, само съвпадение е, нали докторе?
201
1
 
2
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
Което говори, че напоследък нещо с българите не е в ред.
200
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва е д-р Бибиткова. На Джипко Бибитков личната бибитка!
199
2
 
23
 
! Отговори
ЗАБРАВИХ... преди 2 години
Последният пример е Президента на Европейскиш Парламент, който през Септември 2021 беше приет в болница с пневмония, ваксиниран, а ор 26 Декември до момента е в тежко състояние в резултат на срив на имунната система, вероятно след бустер. Е, те такива новини чете българина, д-р Виткова и понеже е здравомислещ не се ваксинира. За много години на всички!
198
2
 
19
 
! Отговори
ДА, МНОГО СА! преди 2 години
Да, българинът вижда как умират спортисти по стадионите, журналисти по студиата, политици по подиумите, и си казва - защо трябва да допускам същото да се случи с мен.
197
0
 
6
 
! Отговори
до 209 преди 2 години
До АнонименЯ напиши, *** смотан в коя болница в Западна Европа си кардиолог.Може да се познаваме.Между другото ти си ваксиниран,нали?
196
4
 
21
 
! Отговори
Edin преди 2 години
От статията: "Мутациите се развиват, където е сринат имуният отговор и липсва ваксинация". Не е ли по-правилно следното: ''Мутациите се развиват, където е сринат имуният отговор и има ваксинация''?
195
16
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Българите не ги е страх и даже са много умни.Просто си знаят.че са с най-силните имунни системи сред земляните и тях ковид не ги лови.Е там някакви 30 000 умрели,ама то не е от ковид.
194
4
 
0
 
! Отговори
Мрънгъров преди 2 години
Влияете ми отрицателно на ерекцията.
193
1
 
4
 
! Отговори
До 214 преди 2 години
За тех незнам но , че си мека китка знам с сигурност и ча са другиръш сащо
192
0
 
1
 
! Отговори
До 211 Румен преди 2 години
Не са утвивъй щот можеш да настинеш
191
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новото нормално е : ***, еднополови, ваксини, бустери, локдауни, следене, чипиране, забрани на ракии , мусаки и всякъви пържоли. Пазаруване само от Кауфланд и Лидъл.