Лукс и пищност: В имението на Джон Рокфелер

Сега "Кайкуид" е музей с национална значимост
22 юни 2016 23:00, Екип на Tialoto.bg
14
Лукс и пищност: В имението на Джон Рокфелер

Имението "Кайкуид" се разполага върху 14 декара от гориста местност в окръг Уестчестър, щата Ню Йорк. Построено е през 1913 г. по поръчка на петролния магнат, капиталист и патриарх на семейство Рокфелер - Джон Дейвид Рокфелер. Този пищен комплекс е бил дом на четири поколения на прочутото семейство. От 1976 г. резиденцията е музей с национална за Щатите стойност.

"Кайкуид" е разположено на най-високата точка на хълмовете Покантико. От този своеобразен връх се разкрива гледка към течащата в близост река Хъдсън, както и към поредицата от небостъргачи, стърчащи в Ню Йорк.

Имението е една от най-известните частни резиденции в Съединените щати. Резиденцията "Пази се" е проектирана като триетажна сграда от камък, в която се помещават 40 стаи.

Проектът е на двама американски архитекти – Честър Алдрич и Адамс Делано. Джон Рокфелер стартира изграждането му десетилетие след построяването на "Роклуд хол" – огромно имение, своеобразен дворец с 204 стаи, собственост на брат му Уилиям Рокфелер.

Построяването на "Кайкуид" отнело шест години поради спецификата на интериора, както и заради сложното устройство на градините му. Резиденцията е превъплъщение на благородническите дворци от Запада, вдъхновена от кичнозните и така тежки форми на изкуство, характерно за тях самите.

Както е видимо, резиденцията разполага с повече градини, отколкото със закрити площи. Сред тях са "Градината на Венера", "Розовата градина", "Градината за четене". В близост до външния басейн е и "Терасата на портокаловите дръвчета".

За влизането в пищното здание има два подхода. Единият е парадният, този за официални гости и разбира се за фамилията Рокфелер. Другият минава отзад, скрит зад дърветата, и продължава в сервизен тунел, откъдето минавало снабдяването с хранителни и други стоки.

Ако в резиденцията липсва някакво средство за удобство, вероятно то не съществува. Освен външния басейн, в сградата се помещава и закритият олимпийски. Безбройните градини с фонтани са конкурентни на версайските и тези в Алхамбра...

Къщата за чай, воденицата на реката, галерията със 120 абстрактни изкуства от 70-те години на миналия век и какво ли още не. Резиденцията няма цена. Е, някога е имала, но сега е част от националното историческо наследство на САЩ.

Галерия на пищното имение вижте в Tialoto.bg тук

Подготви: Александър Градинаров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Рокфелеримение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
хенри форд преди 7 години
АКО УБИЕМЕ 100 ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ЕВРЕИ НА ЗЕМЯТА ЩЕ СЕ ВЪЗЦАРИ ДЪЛГОВЕЧЕН МИР
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поробителите на света.... Ако не бяха те, нищо нямаше да е толкова зле колкото е в момента!
7
1
 
17
 
! Отговори
Баш Вампир преди 7 години
Това е "Имението на вампирите" - изградено е чрез милиони човешки кости и литра кръв!
6
0
 
6
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Външната тоалетна събориха ли я или и тя е включена в образователните обиколки.
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСтига глупости, това за трансплантациите беше пуснато от един сайт за измислени новини.Иначе имението си е прекрасно, но за съжаление да се направи нещо подобно в днешно време със сигурност ще струва милиарди.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много красиво! Класа!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кръвопийци
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...на кюлчета
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ка,ват че поглъщали вече злато в вид на фолиоИ после го изсирали.