Зехтинът намалява риска от сърдечносъдови заболявания?

Полезното масло е богато на витамин Е
23 сеп 2016 08:56, Михаела Лазарова
5
Зехтинът намалява риска от сърдечносъдови заболявания?
Снимка: freeimages

Едно от най-често използваните в кулинарията растителни масла е зехтинът. С различни вкусове и аромати, той овкусява прекрасно нашите салати, дресинги и ястия, освен това ни прави и по-красиви. Днес  от  рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" споделяме някои любопитни факти за него.

Около 95% от световното производство на зехтин е концентрирано в региона на Средиземно море. Испания и Италия са едни от най-големите производители. На трета позиция се нарежда Гърция.

За разлика от много растителни масла, зехтинът се получава чрез естествена физическа екстракция.

Знаете ли, че гърците консумират около 20 литра на година зехтин на човек? Испанците около 13 литра на човек, а италианците около 11.

Според археологически доказателства, извличането на маслиново масло датира от 4000 г. пр. н. е от региона около средиземноморския басейн.

Исторически погледнато, зехтинът е бил използван не само като храна, но и като лекарство, за красота, за направата на сапун, като гориво за лампи.

Най-важните фактори, които влияят на качеството и вкуса на зехтина са от какви маслини е извлечен, дали са напълно узрели и т. н.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4, добре че ни светна. То и от олио до олио има огромна разлика. Не си открил топлата вода.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От зехтин до зехтин има огромна разлика. Дали е студено пресован, или извлечен по химически начин и накрая видът помаче, правен от костилките на маслините. И вкусът му е гранясал.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, разбирачите отдолу, някой манджи просто са създадени да бъдат готвени със зехтин. Събудете се малко.
2
8
 
3
 
! Отговори
ь преди 7 години
българите харесваме повече вкуса на слънчогледовото олио, а зехтин ползваме за някои салати. Имам предвид обикновенните хора, които предпочитат традиционната българска кухня, а не тези, които не знаят на кой свят се намират и се люшкат между всякакви кулинарни странности.
1
8
 
4
 
! Отговори
рикляма преди 7 години
Слънчогледовото също има този витамин и е ПО-ЗДРАВОСЛОВНО , защото не е толкова наситена мазнина.