Разговор с Рая! Рускиня "възкреси" приятеля си

Евгения Куйда създаде уникален чатбот
13 окт 2016 21:00,
12
Разговор с Рая! Рускиня "възкреси" приятеля си
Покойният Роман. Снимка: Stampsy

Трудно е да се преодолее загубата на любим човек, особено, когато си отиде внезапно. Но благодарение на бързо развиващия се изкуствен интелект скоро може да се случи така, че раздялата да е... малко по-различна.

Евгения Куйда, съосновател и главен изпълнителен директор на руска стартъп компания, занимаваща се с изкуствен интелект, "върна" най-добрия си приятел от... смъртта.

Куйда загубила през 2015 г. най-добрия си приятел, предприемачът Роман Мазуренко, в автомобилна катастрофа. Болката се засилвала и от това, че Роман не бил погребан, а кремиран и тя не могла да отиде на гроба му да се поклони и поплаче. Днес тя получава първото текстово съобщение от неговата изкуствена компютърна самоличност.

Младата програмистка решила да ползва всеки спомен за Роман, с който разполага - SMS-и, имейли, снимки, статии. Така накрая чатботът дори можел да пресъздаде гласа на мъжа.

"Не знаех как да реагирам при смъртта му. Пробвах да погреба спомена, да не мисля за него. Половин година по-късно мога да кажа, че болката не е намаляла", разказва Куйда.

Екипът й успял да изгради модел на чатбот с помощта на масиви от данни. Свързали всички текстове, спомени, статии за него. Резултатът: сега може да си пише с чатбота, а той да отговаря, както би отговорил Роман.

Всъщност всеки може да си говори с Роман, ако си изтегли приложението Luka. Роман говори и руски, и английски. Много хора, които са "разговаряли" с Роман през приложението твърдят, че наистина се създава впечатлението, че е истински човек.

Приятели на Роман, ползвали приложението, твърдят, че и ботът е също толкова изнервящ понякога, колкото и покойният им приятел. Някои определят разговора като помагащ, а други - като страховит.

Да си "поговорят" с Роман пробвали дори родителите му. Майка му е щастлива, че има тази възможност. Споделя, че като прочете отговорите на въпросите си, се чувства така сякаш той наистина й е отговорил.

Самата Евгения твърди, че ще продължи да си пише с чатбота, защото й помага да преодолее болката. "Въпреки че не е истински човек, понякога го забравям. Аз пращам съобщение до Рая".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: романкатастрофачатбот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
aa преди 7 години
Дяволска работа.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом им помага да преодолеят загубата по-лесно, значи е полезно. Всеки от нас е губил и ще губи близки хора и всеки различно се справя с болката и загубата. Аз не бих се занимавал с такива ботове, просто винаги ще знам, че не истинско
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
психо !
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приложението продава ли се или е безплатно?
5
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Прав си, Наско. Но за да се преодолее психическото разстройство и депресията от загубата на любим човек, самозалъгването е полезно, дори препоръчително. После времето ще продължи лечението.
4
2
 
10
 
! Отговори
Херцог Трън преди 7 години
Куку-ригууууууу
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остава и да си отлее вибратор по спомени.
2
6
 
31
 
! Отговори
знайко преди 7 години
До 1Ако ставаше въпрос за фермер, и то от зоопарка отвъд океана друго щеше да пишеш.Най малко, колко са напреднали
1
3
 
43
 
! Отговори
Наско преди 7 години
Любовта е насочена към конкретен човек, към личност. Когато той си отиде си отива и частица от нас. Опитите да пресъздаваме този скъп човек, посредством технологии са несъстоятелни - този изкуствен интелект може да се държи и да говори като нашия любим, но няма да бъде той самия, а една имитация. Това би значело да се самозалъгваме.