Коледен дух: Турски ресторант храни безплатно стари хора

Собственикът на ресторант в Лондон с жест към хората на празника
7 дек 2016 19:55,
48
Коледен дух: Турски ресторант храни безплатно стари хора
Снимка: Twitter

Турски ресторант в Лондон ще предлага безплатна вечеря за възрастни, самотни и бездомни хора на 25 декември. Защо ли? Защото собствениците смятат, че никой не бива да бъде сам на Коледа.

Топлият жест е тръгнал съвсем случайно - възрастна жена, която живее наблизо доресторанта поискала помощ да затвори прозорец.

Ресторантът "Shish" е разположен в покрайнините на Лондон. Когато в началото на ноември захладняло, една възрастна жена от квартала не могла да се справи със затварянето на висок прозорец. Помолила за помощ служителите на ресторанта.

И от "Shish" не се поколебали да й помогнат. Когато на следващия ден жената дошла отново, за да им благодари, тя им казала как ще бъде сама на Коледа. Нейният разказ напомнил на собственика Сердар Кигили за неговата майка в Турция, която не бил виждал от 5 г.

И така от ресторанта направили план. Първо се обърнали към гостите на ресторанта си с написана на ръка табела, сложена на витрината : "Никой не бива да яде сам на Коледа! Ние сме тук, за да бъдем с вас. 3-степенно меню за бездомните ще се сервира межди 12 и 18 следобед. Всички бездомни или възрастни хора са добре дошли!". Постнали в Twitter, а после потребителите на социалната мрежа свършили останалото.

Идеята им вдъхновила много хора и сега 25 доброволци ще помагат на ресторанта в този ден. Група таксиметрови шофьори от района пък са предложили помощта си в превозването на възрастните и бездомните хора до ресторанта.

"Не е от религията, езика или културата. Всичко е заради общността!", споделя един от мениджърите Ирфан Кан Генк пред CNN.

Ресторантът, в който могат да се съберат 66 човека ще работи цял ден на Коледа, а менюто се състои от супа, чачик (познато у нас като дзадзики), основно от пилешко, вегетарианско или пък пилешки шиш. За десерт пък ще има сутляш.

Генк казва, че се надява техният жест да послужи за пример пред обществото и че други ресторанти също могат да се включат в празничния дух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
16
 
! Отговори
от 1912г-до завинаги преди 7 години
Благотворителността няма религия,раса,етнос.Посрещайте хората по човечност ,а не по цвят на кожата.Имам познати,приятели турци и смея да твърдя че са много по-човечни от повечето комплексари които се изявяват в сайта.Респект пред собственика на ресторанта.Рекламата му вече е налице.
17
4
 
22
 
! Отговори
баба гена преди 7 години
До Анонименмного големи философи се извъдихте.ами този човек така иска и го прави за свое удовлетворение,че е извършил едно ДОБРО ДЕЛО.ПРЕПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА ПАК ,ЗАЩОТО НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ.САМО ЧОВЕК С БЛАГОРОДНА ДУША И ДОБРО СЪРЦЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ТАКИВА ДОСТОЙНИ ПОСТЪПКИ.А ПЪК НЕ ГО ПРАВЕТЕ ,ЩОМ НЕ ВИ ДАВА ДУШАТА И СЪРЦЕТО.
16
17
 
1
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
Ясно ! *** е атеист :) , и то закоравял !Ами атеизма не е лошо нещо , но е недостатъчно .....Много по човешко е да се вярва и после да се мисли отколкото обратното. ....
15
4
 
22
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
До *** :Ти и такива като тебе никога няма да разберат смисъла на думата халал (хелял) !Виж статията , прочети я още веднъж ....Човека го е казал ,че е без значение на вяра , име и държава , ще го правят това ......Поне към такива случаи прояви разбиране , искат да съберат самотните хора на 25 ти !Каква да му е изгодада ? Оная старица го е мотивирала.....
14
3
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До ТурчинаАМИ ПРАВ СИ ,ЧОВЕШКОТО ТЯЛО Е МНОГО СЛОЖНО И НЕ СЕ Е ПОЯВИЛО СЛУЧАЙНО ! МИСЛЯ ,ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ ЗА КЛЕТЪЧНАТА ТЕОРИЯ НА ДАРВИН И ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА НА ОРГАНИЗМИТЕ , ПРОСТО НЯМА ДА МЕ РАЗБЕРЕШ ! АБЕ КАКТО И ДА Е ,ЗДРАВЕ ДА ИМА ! ПОЖЕЛАВАМ ТИ ВСИЧКО НАЙ-ХУБАВО ! И ЩОМ ВЯРВАШ В АЛЛАХ ,НЕКА АЛЛАХ ДА Е С ТЕБЕ И ВИНАГИ ДА ТИ ПОМАГА ! АЛЛАХ СЕНИНЛЕ ОЛСУН ВЕ ХЕР ЗАМАН САНА ЯРДЪМДЖЪ ОЛСУН !
13
4
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До До ГУРБЕТЧИЯДОБЪР ВЪПРОС ! АЗ ЛИЧНО СЪМ КАЗАЛ НА БЛИЗКИТЕ МИ / ТЕ СА МЮСЮЛМАНИ / ,ЧЕ АКО МЕ УВАЖАВАТ ДА НЕ МЕ ПОГРЕБВАТ С ХОДЖА ! ПРОСТО ДА МЕ ПОГРЕБАТ ИЛИ ИЗГОРЯТ ,НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ,НО НИКАКЪВ ХОДЖА ИЛИ КАКЪВТО И ДА Е СЛУЖИТЕЛ НА " БОГА "
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да си чешете езиците, като си стигнете багажа по Коледа за да си отидете по родните места. Изчистени си не само сърцата, но и къщите ненужните дрехи, играчки, съдове минавайки през някое бедно село просто намерете и ги дайте на някой. В места забравени от Бога хората ще са ви благодарни от сърце, а вие ще се почувствате добре защото давате и защото ще имате повече място вкъщи.
11
7
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До до ГурбетчияНАПРОТИВ , РЕЛИГИОЗНИТЕ ХОРА ПОМАГАТ ЗА ЛИЧЕН ИНТЕРЕС КАТО ВЯРВАТ ,ЧЕ БОГ / АЛЛАХ ЩЕ ИМ ВИДИ ПОСТЪПКАТА И ЩЕ ИМ ПОМАГА ! А НИЕ АТЕИСТИТЕ КОГАТО ПОМАГАМЕ ,ПОМАГАМЕ ОТ СЪРЦЕ БЕЗ ДА ОЧАКВАМЕ ПОМОЩ ОТ ВСЕВИШНИЯ ПОНЕЖЕ НЕ ВЯРВАМЕ В СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ ! АЗ ЛИЧНО СЪМ ПОМАГАЛ НА МНОГО БЪЛГАРИ И ТУРЦИ ДА СИ НАМЕРЯТ КВАРТИРА И РАБОТА В ГЕРМАНИЯ ,НИТО ПАРИ СЪМ ИМ ИСКАЛ ,НИТО СЪМ СЕ НАДЯВАЛ ,ЧЕ ЖЕНИТЕ ИЛИ ДЪЩЕРИТЕ ИМ ЩЕ МИ СЕ ОТПЛАТЯТ С " НЕЩО " ,НИТО СЪМ ВЯРВАЛ ,ЧЕ И АЛЛАХ ЩЕ МИ ПОМАГА !
10
9
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ТА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЩЕ СЕ ВЪРНА НА РЕЛИГИЯТА И ПОМАГАНЕТО НА ЧУЖДИ ХОРА ! КОГАТО ЕДИН РЕЛИГИОЗЕН ЧОВЕК ПОМОГНЕ НА НЯКОЙ ,НАПР. ИНВАЛИД ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО ,ТОЙ ВИНАГИ СИ КАЗВА ,БОГ /АЛЛАХ ДА МЕ ПАЗИ ДА НЕ СТАНА КАТО ТОЗИ ЧОВЕК ! ТОЙ ВЯРВА ,ЧЕ КАТО ПОМОГНЕ И АЛЛАХ НА НЕГО ЩЕ ПОМОГНЕ ,ТОЕСТ ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС Е В ОСНОВАТА НА ПОМОЩТА ! А КОГАТО АТЕИСТ КАТО *** ПОМАГА НА НЯКОЙ ,ТОЙ ПОМАГА ОТ СЪРЦЕ БЕЗ ДА СЕ НАДЯВА ,ЧЕ И АЛЛАХ ЩЕ МУ ПОМОГНЕ ЗА ДОБРОТО ДЕЛО КОЕТО Е НАПРАВИЛ !
9
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а кога ще чуете евреин със същата постъпка НИКОГА !
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала бе, джоджум !Имало и турци с добри сърца. Лошото е че за управници си избират само свирепи еничари.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето,че се появиха разсъждаващите с ... Какво значение има там може и да не обичат каквото се яде тук крачоли,части ** пържоли,глупости простаци традициите им са други
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а не само като излбягаме от тук на там да вършим простащини да не ги изброявам и после така да ни запомнят по малко да бием на очи
5
34
 
4
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Никъде в менюто не видях свинска вратна пържола, свински крачета, бахур, прясна наденица, ... а бе да ви.....и подаянията.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bogatite mutri s rest da vsimat primer ot tur4ina v london
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постарайте се да ви виждат и вас като хубав народ,влезте им под кожата тогава ще се получи ще получите повече уважение оъкъм тях ще ви се надвишат заплатите :D
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Xa сега видяхте ли к'ви жестове праим ние а ? К'ви четки праийм за да се по европеем малко но тъй като няма да се получи Българите не взимат полука от това защоо?
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това дали е възможно за български ресторант за Байрям? Питам риторично, не се хабете!!!