На Коледа президентът официализира попфолка!

Цяла плеяда фолкаджии пяха за Българската Коледа
Обновена: 27 дек 2010 15:00 | 27 дек 2010 12:27, Красимир Ангелов
386
На Коледа президентът официализира попфолка!
Снимка: Булфото

На Коледа се случват чудеса! Именно с този изтъркан лаф трябва да започнем, поне що се отнася до най-лекия жанр у нас – попфолка. Той получи аудиенция при най-високата в пирамидата на властта институция – президентството.
 
Проведената под патронажа на Георги Първанов Българска Коледа събра над 1 189 000 лева, които ще се използват за лечението на болни деца, закупуване на апаратура и консумативи за болници.

За осма поредна година българите показаха, че имат сърце, но ние ще обърнем внимание на един чисто музикантски факт.
 
Тази година в благородната инициатива се включиха рекорден брой изпълнители – над 100. Рекорден се оказа и броят на фолкпевците, които се качиха на сцената на Народния театър.

Глория, Алисия, Анелия, Емануела, Десислава, Емилия, Преслава, Константин, Ивана пяха редом с традиционни участници като Графа, Миро, Б.Т.Р., Акага, Елица и Стунджи и др.

Представянето на част от певците мина под всякакво ниво – по традиция на плейбек, лош избор на песни, но нали е благотворително, а и на Коледа сме добри – ще го подминем с усмивка.
 
С масовото участие на фолкзвездите организаторите сякаш официализираха жанра и поне на Коледа го извадиха от клубовете и ресторантите. Нищо лошо, ако не прозираха някакви други помисли, например политически.

Дали пък това няма да бъде ядрото, което ще подкрепи новосъздаденото движение АБВ – проекта на Първанов?

Още отсега можем да се обзаложим, че най-известните гърла на попфолка ще ги видим на предизборните концерти. Бойко Борисов трябва да вземе мерки, защото на Веселин Маринов ще му е трудно да удържи на президентската културно-развлекателна програма.
 
В същото време, пак навръх Коледа, в зала Универсиада се случи друго знаменателно събитие – рокът показа, че е по-жив отвсякога! На сцената се събраха част от най-култовите представители на жиците от няколко десетилетия насам.

Милена Славова, Кирил Маричков, Ревю, Черно Фередже, Турбо, Ахат, Уикеда, Обратен ефект и други банди дадоха отпор на благотворително-сълзливия концерт.
 
В ролята на Снежанка влезе Милена, която раздаваше подаръци на почитателите на твърдата музика, Фънки заби с две групи, а маратонът продължи над 5 часа!

Още музикални новини вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
2
 
0
 
! Отговори
Т 1000 преди 13 години
Не беше до тебе а до чалголюбителите! :)))))
345
2
 
0
 
! Отговори
Т 1000 преди 13 години
Не беше до тебе а до чалголюбителите! :)))))
344
2
 
1
 
! Отговори
T 1000 преди 13 години
Само МЕТАЛ, чалгарчета изнесете се в Ориента щом толова се кефите на тези ритми нямащи нищо общо с българския фолклор!
343
2
 
1
 
! Отговори
Мразим поп фолк преди 13 години
До тоя гений,кръстил се "прости опоненти" - Брато,отиди и се застреляйСериозно ти го казвам това...Ако поради факта,че си превел 2 думи си мислиш,че може да дрънкаш подобен род глупости ще е за твое добро.Да не казвам,че и там си в сериозна грешка.Как можеш изобщо да си позволиш изказването,че Орфей е свирил поп фолк???Къде си учил ти и кой са били учителите научили те на подобни неща???
342
2
 
7
 
! Отговори
орк. Овча мисъл преди 13 години
Поп фолкът е чалга и е отвратителната простотия която се роди от отчаянието и немотията на т.нар "преход". Той е черната дупка на българската музика. Който иска да го слуша, но вреди както на себе си, така и на децата за които като мото остава "да падат дрехи и задръжки", "бясно карай на червено' и куп други "мъдрости". А това че се използва че секса продава всичко като евтин рекламен трик в клиповете стадото не може да го отчете, но разните посланици виждат как се перат парите на мафията.
341
1
 
4
 
! Отговори
невежи чалгари преди 13 години
рокът се заражда в Щатите, но се разпространява по целия свят пречувайки се през местната призма-в скандинавските държави правят метъл с викингски елементи. Ахат, Ревю, Милена правят много песни със силна социална обвързаност, а Балканджи и Обратен ефект(ранни оесни) имат типично фолклорно звучене.Поп фолк е популярна ФОЛКлорна музика. Но в чалгата няма български народни елементи, а ориенталски, *** и американски(от попа и рапа) включително.Или твърдиш че кючекът е български танц?
340
1
 
2
 
! Отговори
книжен плъх преди 13 години
Поп-фолкът в широкото му понятие като вулгарна евтина и провокативна култура акцентираща на сексуалния подтекст, а не просто като стил музика, започва доста отдавна. В 10 век богомилите са пели светотатствени песни от рода "А, намери я Дева Мария,пак се е скрила с Гавраилав старата църква нещо проскърцванещо се друса-правят Исуса"Текста е изваден от книгата на Стефан Цанев, където са назовани по-пълно източниците. Само че богомилите са били преследвани, а сега чалгата се протектира
339
2
 
3
 
! Отговори
God преди 13 години
На концерта са присъствали изпълнители, които са били поканени (и им е било платено). Не вярвам някой от участниците в "благотворителния концерт" да го е направил даром, а ако е - това обяснява плейбека. Рокаджиите никога не са били долюбвани от комунистите - и преди и сега чалгата и военните маршове са музиката на комунистите. Цялата "благотворителност" е едно доста пошло шоу в стил "дайте да дадем". Който иска да дарява не е необходимо да чака президента да организира коледният си PR!
338
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
osvem 4alga sluscha li se nesto drugo v PELNIK
337
6
 
1
 
! Отговори
Разликата преди 13 години
Разликата между един президент,който слушаше пред БГ.народа музика, наречена Рок енд рол от Щатите и друг,който подкрепя БГ.музиката на БГ.народа-наречена български поп-фолк...Разликата между тях е,че първия е агент на Щатската музикална култура Рок в България,а другият е агент на самата и автентична българска музика БГ.поп-фолк.Факт,който злорадите агенти-американофили постоянно ни напомнят,сякаш ние не виждаме и не слушаме неговите патриотични български речи,посветени на българското начало
336
9
 
1
 
! Отговори
Поп-фолкът е наш преди 13 години
Поп-фолкът е наш,с национален музикален белег.Той се развива винаги на база българската характерна музика плюс определен процент влияние от съседни тенденции,които не остават трайно,но се вплитат.Този стил на слушане и предпочитане никога не може да бъде засенчен защото колкото човек помъдрява с възрастта-толкова повече националната гордост расте,че не сме нечии щатски музикални имитатори.И аз бях абсолютен извратеняк на Пърпъл,Лет Цепелин АСД- продължавам да ги харесвам.Но съм горд с бг-попфолк
335
9
 
1
 
! Отговори
прости опоненти преди 13 години
Простаците тук са всички онези,които не знаят превода на определението Рок енд рол и определението Поп-фолк.Невежи и прости наркомани,стари ***-учили-недоучили.Поп-фолк означава Популярна Местна музика-сиреч музиката на България-с бг характер се нарича поп-фолк.Тази музика води началото си от далечни времена по българските земи-Орфей не може да бъде рокаджия,а просто създател на поп-фолк.Тези които залитат по рока-това са кухороги и прости бг хора,ако смятат,че рокът е създаден от българи
334
6
 
1
 
! Отговори
невежи рокаджии преди 13 години
Поп-фолк означава в превод популярна местна музика-има се впредвид музиката,която принадлежи и е саздадена от този народ с корени от далечното минало на този народ...Въшкарите и кухорогите нямат понятие защо българския президент е поткрепил българската музика и защо е пренебрегнал американската музика,какъвто се явява рокът в цял свят-Рокът е автентичен в Щатите,а в останалите страни го имитират,сиреч агентурата на Щатския рок си има своите агенти,които влизат като пиявици в българската култура
333
1
 
2
 
! Отговори
Хуан Минглу преди 13 години
А колко ли мръсни *** са уаважили "благотворителното" събитие и дали са дали поне стотинка?
332
1
 
1
 
! Отговори
лулу преди 13 години
голема си овца. естестно че има значение. тия бг деца за кво са ни, ако после ше се тъпчат само със силикон и ше се прават на мутри?
331
1
 
3
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Ей мили хора, и аз не слушам поп-фолк, чалга или както там искаме да го наричаме, но както милион пъти сме казвали това е по-големия пазар на музика в БГ в момента.Няма какво да се лъжем, Милена направи много хубав концерт, но с какви групи?! С групи създадени преди 2000 година и доста по-рано. Това какво ни говори, поне на мен като дете израстанло през 90-те години ми е ясно, че БГ-рок култура след 2000 година няма /с някакви леки изключения/ и сме тръгнали да сравняваме несравними неща...
330
2
 
2
 
! Отговори
Даниела преди 13 години
Има ли значение кой е пял. В случая по-важното е, че пак събрахме една добра сума за българските деца! А що се отнася до рокаджийте не им прави чест - можеха да присъстват и на двата концерта.
329
1
 
4
 
! Отговори
tislidge преди 13 години
долни селяни във власта
328
9
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
А кой е писал новината, що не си написа името?!Това, че авторът е привърженик на "представители на жиците" не му дава право да оплюва най-слушаният музикален жанр в България, а и на балканите изобщо!Статията е смешен опит за някакви политически анализи - какво щял да използва Гоце за АБВ-то и т.н.Абе мислех, че от Днес.бг сте по-сериозна медия и не пускате подобни пристрастни статии.
327
1
 
16
 
! Отговори
Д-р Ефремов преди 13 години
Абе, Гоце си е селянин! Някой, ако не знае, Народният театър беше опера, но да оставим това, тази институция е светиня за българската култура и на най-святия ден, там да се изпълнява кръчмарска музика - това е кощунство, г-н Президент, признак на просташки вкус и подигравка с традициите на този театър!!! Разните гърли оскверниха най-авторитения храм на културата!!!