Газовата война на Балканите: Яростна битка за независимост

САЩ, Европа и Русия гледат към полуострова
Обновена: 1 юни 2018 06:57 | 30 май 2018 20:15,
30
Газовата война на Балканите: Яростна битка за независимост
Снимка: архив, Reuters

Не бяха изминали и шест месеца от деня, когато ЕС обяви през декември 2017 година, че възнамерява да финансира строителството на терминал за втечнен природен газ (LNG) на хърватския остров Крък със 101,4 милиона евро, за да допринесе за енергийната сигурност на Централната и Югоизточна Европа, когато руският гигант Газпром съобщи, че възнамерява да финансира със 70 милиона евро строителството на завод за втечнен природен газ в Зворник, Босна и Херцеговина.

Това е малък пример за ожесточената конкуренция за контрола върху газовите потоци на Балканите. Същевременно усилията на САЩ да изнасят втечнен газ за Европа са в пълен ход, пише Нефели Цанетаку в balkaneu.com.

Несъществуваща трансгранична връзка

В някои документи ЕС подкрепя възможността за изграждане на съоръжения за втечнен природен газ в Гърция, както и в Хърватия, България и Полша. Европейските институции обаче отбелязват проблема, че мрежата от енергийни интерконектори в страните от Югоизточна Европа в момента е незавършена. Поради това особено силно внимание се отделя на завършването, например, на интерконектора между Гърция и България (IGB).

Макар Гърция, Хърватия и България да имат амбиицията да станат врата към Полша и Литва за американския втечнен природен газ в Югоизточна Европа, Вашингтон открито изразява "пълна и абсолютна подкрепа" за работата си по плаващата платформа за съхранение и регазификация (FSRU) и терминала на хърватския остров Крък.

София пък планира да работи с Катар за изграждане на инфраструктура за втечнен природен газ или за компресиран природен газ (CNG) с участието на държавни компании оператори от двете страни, за да внася катарски газ.

Екологична катастрофа

Превръщането на хърватския остров Крък в терминал за втечнен природен газ обаче предизвика разнопосочни реакции, основно сред част от местните жители. Те изразиха дълбоко безпокойство от изграждането на нова промишлена зона в залива Кварнер. Това ще доведе до разрушаване на морската екологична система и изваждане на района от туристическата карта на острова с население 19 000 души, който през лятото привлича до 190 000 туристи, основно от Германия.

За работата на газовия завод е необходимо да се използва хлор и поради тази причина организации и граждани се оплакват, че заливът Кварнер ще се превърне в плувен басейн. И се заричат да се мобилизират, ако държавата не се разгледа отново въпроса.

В очакване на шистовия газ

Във всеки случай въпросът, който човек може да си зададе, е дали Хърватия има нужда от този терминал, тъй като американският втечнен природен газ може да закъснее. В такъв случай, с какво ще се пълнят дотогава хранилищата?

В изявление LNG Croatia, държавната компания, която управлява проекта, съобщи, че е в процедура за нов търг с крайна дата за подаване на офертите 8 юни за изграждане на плаваща платформа за съхранение и регазификация. Посочва се, че по този начин се отменя предишният търг заради необходимостта да се направи преоценка на проекта. Местни медии съобщават, че на първата фаза на процедурата се наблюдава ограничен интерес.

"Необходимо е да се преразгледат техническите характеристики и капацитет на първоначално възложената плаваща платформа за съхранение и регазификация, за да се намалят първоначално планираните капиталови разходи по проекта и да се открие възможност за изпълнението му с по-ниско натоварване на капацитета", съобщи LNG Croatia, без да предостави допълнителна информация.

Първоначалният капацитет на съоръжението за втечнен природен газ бе 2,6 милиарда кубични метра газ годишно, като се планираше експлоатацията на започне през 2020 година.

Проектът за внос на втечнен природен газ на остров Крък ще бъде разработен на два етапа. Първата фаза включва разполагане на плаваща платформа за съхранение и регазификация, а втората фаза предвижда строителство на наземни съоръжения за внос на втечнен природен газ, посочва LNG Croatia.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я,бе вие,посмешища,дето ревере за "диверсификации" и независимост,кажете,каква "независимост" ви тресе,като сте дивесифицирани политически към САЩ,ЕС,Турция,Израел?!Къде ви е "независимостта" бе роби?!Тази ваша "независимост",е направо затвор,при някогашната "зависимост",само от СССР!Роби си бяхте и такива ще си останете,защото душичките ви са робски,независимо от плещенето за диверсифицираната ви свобода!
22
1
 
7
 
! Отговори
@ преди 5 години
Шистов газ от САЩ за Европа? Сериозно!!!?Както някой вече ви обясни, когато Германия, Великобритания или примерно Италия се откажат от руски газ, а предпочетат шистов от САЩ, ще се боядисам с вакса и прекръстя на Дензел Уошигнтон.Шистов газ може да купят някои като поляците или естонци, да се изкарат лоялни партньори... или защото мразят Русия.Интереса клати феса. Бизнеса се управлява от хора които могат да смятат и диктуват политиката, не се водят от нея.Така е и в САЩ.
21
3
 
2
 
! Отговори
Геополитика преди 5 години
Андрешко. Напротив. Можеш. Ако имаш диверсификация на вносителите можеш да си извоюваш независимост. Зависим си когато внасяш от 1 място. Например Германия. Тя не е изцяло зависима от руския газ. Внася от Русия, но и от Швеция (мисля, че беше) поправете ме ако греша. За разлика от България например (:
20
2
 
5
 
! Отговори
Вече ще е по-евтино преди 5 години
До ЕВТИНИЯСАЩ започнаха да купуват втечнен газ от Русия. Тази пролет взеха два огромни кораба от находището в Ямал.
19
2
 
6
 
! Отговори
ЕВТИНИЯ преди 5 години
Американски или катарски втечнен газ франко пристанище Гдиня (Полша) струва 1000 доларА за 1000 кубика.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите европейски лисици си знаят работата.Затова са били империи и все още са.Диверсификацията на газ и суровинни в ЕС тече на пълна газ.Казаха че ще го направят и го правят.Европа е центъра на света,за малко разни кравари,ватенки,дръпнати и зачулени проблясват но формата е временна,класата вечна.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независим е само онзи, който успее да се отскубне от смъртоносната "приятелска" прегръдка на ЕС и най-вече на САЩ.
16
3
 
18
 
! Отговори
до 14 от славянин преди 5 години
Когато Германия предпочете американският шистов пред руския тръбен, тогава лай, докато това не стане, си трай, за да не се излагаш!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атлантическо-средиземноморско-черноморски поток трябва да се пусне. През Гибралтар, Дарданелите, Босфора, направо край Варна. Това е истински проект.
14
2
 
16
 
! Отговори
до 14 от славянин преди 5 години
Въпросът, пичага, е на каква цена идва в Европа американският шист, и на каква руският тръбен!? Първо се осведоми за тази цена и тогава го раздавай такъв курназ!
13
3
 
6
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 5 години
В такъв случай първи ще си изчерпат находищата, на тях и без това освен шистов, друг газ не им остана! Това е положението, братчеде!
12
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората пак го обясняват как на Газпром му трепери ...всичко. Много доставчици стана и Газпром не може си развява коня. А колкото до шиста , пичага, американица успя да свали цената на 4,3 долара на кубик при 5,8 на руския. Тая опорна точка се изтърка.
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По Северния поток директно евтин газ, а балканците ще купуват скъп течен от терминали...
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumВтечнен газ от САЩ хахаха...супер това ще е като Марицитекви марици ве каскет, собственик на AES е рускиня!
9
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако правителството на Бойко Борисов клекне пред руските империалистически амбиции и продаде България на Северната ***/отхвърлена от целия цивилизован свят/ трябва да се излиза на протести, за да защитим свободата и независимостта си. Стига всяка година няколко милиарда данък ***!
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10ФАЩ-МАЩ скоро ще ви затвори руските плювалници.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газовата война на Балканите: Битка за независимост..дали в последната дума, частицата "не" не е излишна?
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швейцария малка страна но диктува на Руснаците за колко ще им купува газта.Защото могат и от Италия да си купят, могат и от Франция.Ами могат и с кораб по реката да си докарат. Нищо че нямат соцствена газ.Но си имат избор.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 и 3.Бъркаш Андрешко.Може и да нямаш собснвен газ. НО ДА ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ ОТ МНОГО ДОСТОВЧИКА ДА КУПУВАШ.ПАК Е СВОБОДЕН КУПУВАЧА.ЗАЩОТО ЩЕ ДИКТУВА ЦЕНАТА. ИМА ИЗБОР.КАКТО Е ГЕРМАНИЯ, ако Русия не дава газ евтино .Германия купувува от другите 5 доставчика.Или Венецуела има нефт, но няма кой да и го купи и сега социализъм с мизерия.
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние потребяваме около 3млд м3 газ ,който изцяло внасяме от Русия и заради това сме се заробили със Северната ***. Не разработваме собствените си находища, не изграждаме интерконекторни връзки със съседите си. Наричат ни Троянското магаре на *** в ЕС.