ЕС ще продължи да нарича Скопие БЮРМ

Северна Македония става официално след ратификация и референдум
19 юни 2018 08:10, Екип на Dnes.bg
50
ЕС ще продължи да нарича Скопие БЮРМ
Заев и Ципрас при подписване на споразумението. Снимка: БТА

Европейската комисия съобщи, че ще продължи да използва досегашното име на Македония - БЮРМ, въпреки подписаното в неделя в Преспа споразумение за смяна на названието на Скопие.

Още по темата
Докато не приключи ратификацията на споразумението в парламентите в Скопие и в Атина, официалното име на страната остава Бивша югославска република Македония (БЮРМ), съобщи говорител на топдипломата на ЕС Федерика Могерини.

Това е името, под което Македония членува в ООН. България е признала страната като Република Македония, но като член на ЕС трябва да използва БРЮМ в европейските документи.

След 25-годишни преговори под егидата на ООН, Македония и Гърция разрешиха спора по името на Скопие миналата седмица, като се прие досегашното официално название БЮРМ да бъде заменено с Република Северна Македония.

Споразумението беше подписано от външните министри в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, които избраха името. Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, които присъстваха на полагането на подписите, определиха деня като исторически. Могерини призова европейските лидери да вземат решение за започване на преговори за членството на Македония в ЕС още в края на месеца. Скопие очаква покана за членство и в НАТО през юли.

Македония е кандидат за ЕС от 2005 г., но началото на преговорите за влизане се блокираше от Гърция заради името, а за известен период и от България, заради спорове за историята. София свали претенциите след подписването на договора за добросъседство миналата година.

В събота правителството на Ципрас оцеля при вот на недоверие в гръцкия парламент по сделката, но ратификацията предстои. Освен гласуването на парламента, Македония предвижда да направи и референдум за името, съобщава в. “Политико”.

По информация на гръцкия вестник “Катимерини” 7 от 10 гърци са против сделката. Протести срещу споразумението за името в неделя се проведоха в Атина, в Скопие и по общата граница на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е част от Гърция, а всичко останало е китайски реплики
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А2То беше повече от ясно че гърците няма да се съгласят на отстъпки ако първо не вържат собствените си ***. Но има ли друг начин най - после да се реши този въпрос? Заев е разбрал, че неговата държава ако иска да съществува трябва да спре да гледа назад, и да се опита да върви напред. И ние трябва да ги оставим. Миналото няма да се върне. Тези хора вече са се отдалечили от нас. Насила ли да ги накараме да се върнат? Просто прекалено много време живяха като сърби и са прихванали от тях.
44
2
 
5
 
! Отговори
анони-мен преди 5 години
До ФактитеСъжалявам но не си прав.Тези паспорти са ги взели за да обикалят насам натам с тях , за да си купят коли..за да лекуват тук за 16 лв на месец ..и за много други изгоди произлизащи от паспорта.Изключително малко под 10-15 % са от някакво отношение към Българската нация. Маковете са неблагодарни,което доказва че са Българи.Хитри и сметкаджии с особен афинитет към показността..
43
2
 
3
 
! Отговори
А2 преди 5 години
Гърците скроиха хитър номер на цяла европа. С названието СЕВЕРНА, те легализират изцяло себе си в сегащно и бъдеще време с Македония. Защото тя се северна само спрямо тях.Настъпва тотално объркване сред учениците и не особено умните ни..политици.Северна МК е на 'г от сърбия- на запад от България на изток от..Албания.И как се ще изписва името СЕВЕРНА на латиница ??SEVERNA или NORTH ??
42
3
 
7
 
! Отговори
shrek преди 5 години
Правилно е да ги наричат БЮРМ - Българска Югозападна Република Македония!
41
3
 
3
 
! Отговори
Онуфри преди 5 години
Това с името Северна Македония не се различава от това да беше Източна Албания, Южна Сърбия и най-вече Западна България.
40
3
 
5
 
! Отговори
Фактите преди 5 години
Когато 800000 северномакедонци са с български паспорти, това какво означава? Според мен тия хора се чувстват и самоопределят като българи и това е по-важно и показателно от всякакви дребни политически шашми с името с единствена цел да се прикрие пред света, че 90% от т.нар. северномакедонци са си българи и то от векове.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ясно къде е наричат БЮРМ и къде БРЮМ,а тя била северна,че на юг от Ю туй е известно.
38
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Гърците са готови да приемат името Северна Македония само и само да не я видят един ден в пределите на България, където е била и винаги й е било мястото. България е била здрава и единна държава чийто национален идеал и достойнство е единството й в Мизия, Тракия и Македония. Така е било векове и това единство е било отстоявано с кръвта на хиляди достойни българи оставили костите си в Мизия, Тракия и Македония. Това никога няма да бъде забравено и един ден ще бъде отново така.
37
3
 
7
 
! Отговори
:))) преди 5 години
....Аз пък винаги си сборувам на македонски -ке ручам , ке се баням , дека ке одиш , шо праиш . *** го виде ..и тн. и т.н...____Сборуваш на шопски диалект,защото е колоритен като всеки диалект.А такова "животно" като македонски език - е па НЕМА.
36
4
 
13
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Ако можеха да се върнат на тоя свят поне за една седмица Яне, Гоце и Ванче, щяха да видят Северно сияние посред лято в изконно българската земя опорочавана от всякакви родоизменници и политически *** с унизителни имена.
35
3
 
2
 
! Отговори
Гледната точка преди 5 години
От гръцка гледна точка е северна, пък от наша е западна ... нейсе ... по-важното за тях беше да не е източна Албания, че тогава щяха да имат сериозни анални проблеми. Източното православие е за предпочитане то изотзадния ислям ... казват знаещите.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък винаги си сборувам на македонски -ке ручам , ке се баням , дека ке одиш , шо праиш . *** го виде ..и тн. и т.н Преди говореш а сега само пиша на книжовен български, но осъзнах красотата на македонския и какво богатсво е този мелодичен език .Няма да си го изтрия за кеф на българите . Напротив изучавам го и си го думам от сърце и ми полни душата .
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония винаги е била крайгълен камък за борби на балканите .Истината е и че никога няма да бъде на никого и най добре е Македонския въпрос да бъде поставен на международен форум с участието на Великите сили Германия, Франция, Русия и САЩ .Не трябва да се допускат българи, гърци и македонци защото всички те водят пропаганда която не отговоря на истината .Истината ще се види когато се срещнат със хората от Егейска Македония, Пиринска Македония и Вардарска.да чуят песните им ези ка,обичаите
32
8
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Много ми е интересно как ще отречете правото на някой да се нарича македонец или шоп или ***. По-добре помислете за връщане на буквите от азбуката, които изравняват диалектите на българския език, а не некакви мякащи хора да ми дават наклон. Бабите и дедовците ми 1000 години са казвали хлЕб и млЕко, сега се намерили некви московски лакеи да ми казват, че требва да мЯкам.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОЩЕ ЕДИН ПИРОН В КОВЧЕРА НА МЪРТВЕЦА РУСИЯ!!!ЙО ХО ХО И БУТИЛКА ПОЧИСТВАЩ ПРЕПАРАТ ЗА БАНЯ :D
30
8
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Македония и македонците са ФАКТ и мястото им е в Европа. И езикът им е факт, макар че е замърсен от доста сърбизми.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония няма полза от ЕС и НАТО и си е по-добре така като сега Република Македония. Утре ЕС ще ги накара да се потурчат като влязат в ЕС.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или казана накратко и ЕС подкрепя бивша Югославия вместо република Македония. Ако ЕС подкрепяше република Македония, Гърция щеше да клекне за 24 часа.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е 1 000 000 000 ПЪТИ ПО- ДОБРО ИМЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА БИВША ЮГОСЛАВСКА СЪРБОМАНСКА МАКЕДОНИЯ!