Селска идилия ли? Щастливците живеят в... големите градове!

Мегаполисите предизвикват чувството на задоволство
20 юни 2018 21:00, Петя Славова
20
Селска идилия ли? Щастливците живеят в... големите градове!
Снимка: pexels.com

Жителите на градовете със забързан начин на живот като Лондон и Ню Йорк са по-щастливи, съобщи в. "Дейли мейл".

Д-р Жанет Бикнел от университета Йорк в Торонто твърди, че забързаният начин на живот в оживени градове като Лондон и Ню Йорк предизвиква чувство на задоволство сред жителите им, тъй като заетите хора усещат, че използват по-добре времето си от онези с по-спокоен начин на живот.

Освен това околните възприемат натоварената програма като "символ на чест". Усещането на хората, че имат много задачи и малко време, за което да ги изпълнят, допринася за благосъстоянието им също толкова, колкото богатството или заплатата им, смята д-р Бикнел.

Тя подкрепя тезата си с резултатите от предишно изследване върху темпа на живота в градовете на 31 държави по света, пише БТА.

Екип от учени, ръководен от психолога от Калифорнийския университет Робърт Лавин, измери колко бързо пешеходците изминават разстоянието от 18 м, средното време, което им отнема да си купят марка, и точността на случайно избрани часовници.

Резултатите показаха, че хората в по-гъсто населените градове се движат по-бързо от онези в по-малко населените места.

Оказа се, че по-бързата крачка води до по-силна икономика, тъй като градове като Лондон и Ню Йорк традиционно имат по-здрави икономики.

В местата с по-забързан начин на живот и нивата на тютюнопушене са по-високи, а жителите им са по-малко склонни да помагат на непознати в беда и са по-изложени на опасността да умрат от исхемична болест на сърцето.

Въпреки това професор Лавин и колегите му откриха, че жителите на тези райони се чувстват по-щастливи от онези с по-бавен начин на живот. Психологът твърди, че темпът на живот в тях е "свързан значително" с психическото, социалното и физическото благосъстояние на жителите им.

"По-високите нива на щастие в забързаните градове може да са резултат от по-силната им икономика, но връзката между доходи и благосъстояние е сложна", заяви д-р Бикнел. Според нея щастието е свързано със заетостта, която много хора възприемат като "символ на чест", показващ техните високи постижения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
100% преди 5 години
И аз се оглеждах по селата за къща. Но като гледам какъв живот тече там...депресия и обреченост, алкохолизъм от 10 сутринта. Простотия нечовешка... Пълна трагедия и деградация! Отделно се превръщаш в постоянен шофьор, на един театър и хубаво кафене не можеш да отидеш, с приятели да се видиш.Е, всеки сам си преценява!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами аз открай време си мечтая за Лондон. Ню Йорк нещо не ме влече с тези набучени небостъргачи и струпване на всякаква ***.Само ми е чудно защо никой не споменава Москва :) Понеже и той е многомилионен град, със забързани хора, пък явно там хората не са щастливи. Но като че ли най-щастливи са хората в мегаполиси като Сидни или Мелбърн понеже имат уникална природа/климат и са в близост до океана. Австралийците са много усмихнати хора. А и са по-спокойни, а високите нива на стрес са вредни за здравето!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Известно е че Ню Йорк е доста зле в класацията на щастието
12
0
 
0
 
! Отговори
може и да си прав преди 5 години
До ХаралампиевВ нашето село старците на 80-90 години са още жизнени,копаят си дворовете, пият си бирата и живеят!Много ме съмнява дали в София биха я докарали до тая възраст!
11
0
 
5
 
! Отговори
Харалампиев преди 5 години
До ШоферНе се влияй от това, което си чул или чел. Лично познаваш ли някой, който е живял, или все още е жив на възраст над 97 да кажем. Аз лично не познавам, дълголетието няма нищо общо със щастието, освен това е повече ген, от колкото начин на живот.
10
3
 
15
 
! Отговори
Шофер преди 5 години
Не съм чувал за столетници от големи градове...Защо ни залъгвате с дивотии изобщо?
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....Наркомани ! .... как няма да се чувстват по-щастливи.... !!!
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни на 8 мия няма ми да е жив и здрав и евтин се така на 350 пък да ми говори чее на 650 .тои ако е на тая цена и един няма да има
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали на 8 мия етаж е по добре от втория а защо да се стои на 8 мия като може в кафето под мен и около мен
6
1
 
49
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА на хората е различна. За едни, хубавият живот е да седнат с комшията под асмата с ракийката и салатката.За други е да отидат на някое културно събитие, да се разходят между другите хора в парковете, улиците и кафенетата.За трети, хубавият живот е да отидат през почивните дни в планината и там да срещнат съмишленици туристиЧетвърти обичат да гледат мачове..Хубавото е, че ние, хората, не сме еднакви. Всеки има право на мнение, как да живее, стига да не пречи на другите.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости
4
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро не бях чел такива глупости.Роден съм и 40 г. живях в София. Когато върнаха имотите на дедовците ми и бях добре обезпечен, си направихме красива къща в едно разкоишно село с всички удобства. Нищо не ми липсва.И когато един път в месеца отида в София да нагледам и прибера наемите, седа на терасата на апартамента и като гледам тази гмеж по улицата, като дишам мръсния въздух и ушите ми заглъхват от невъобразимия шум, се чудя как съм живял тук.
3
8
 
32
 
! Отговори
сигурно е вярно преди 5 години
Само дето в София е пълно с наркомани,а при нас няма и един!Ако смятат,че наркоманията е признак на щастие,може и да са прави!
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щастливците живеят в големите градове...от понеделник сутрин до петък на обяд!После ----> на виличката (селската къщичка), с тревичката, барбекюто, басейна на двора, подкосената морава...КЕЕЕЕЕЕЕФФФФФ!
1
1
 
23
 
! Отговори
може би сте прави преди 5 години
Но пак там има и най-много бездомни кучета , пардон хора!