Текстилният бранш произвеждал предимно пижами в ковид кризата

Най-сериозно е ударена официалната мъжка мода, каза Йордан Беловодски
9 сеп 2021 20:37, Анисия Иванова
13
Текстилният бранш произвеждал предимно пижами в ковид кризата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Текстилният бранш е един от най-засегнатите от ковид пандемията, независимо че не е затворен с акт на държавата. Секторът е изключително експортно ориентиран, а в държавите, за които работят българските фирми бяха наложени сериозни ограничения, което попречи на веригите за доставки. Това заяви Йордан Беловодски, изп. директор на Българска асоциация за текстил, облекло и кожи, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Най-сериозно бе ударена официалната мъжка мода. Там се наблюдава най-голям спад в поръчките. Основните поръчки за последната година са пижами и бельо, защото, когато хората са затворени, те няма да си купят панталони и ризи", обясни Беловодски.

По думите му последните няколко месеца се наблюдава раздвижване, но все още сме много далеч от нивата, които държахме преди кризата. Има поръчки, но те са в ограничено количество, а тяхната цена е сериозно намалена, допълни той.

Тези фактори не дават на фирмите в бранша да се възстановят адекватно. Някои компании се опитват да въведат нови продукти, с които да компенсират загубите, но това не е достатъчно. Единствената мярка за текстилния бранш е да се намали персонала. По данни на Йордан Беловодски заетите в тексилната индустрия са намалели с 20 000 души в резултат на пандемията. Има и фирми, които перманентно са спрели своята дейност. Основното, което държи някои от компаниите към момента, е мярката 60/40.

Беловодски посочи, че в България има фирми, които произвеждат и стоки, предназначени за българския пазар. Основен и “нелоялен” опонент на тези компании са дрехите втора употреба, които са разпространени из цяла Европа. Проблем се оказват и затрудненията пред доставките на суровини от Китай, както и от Турция.

Той заяви, че през октомври тази година ще се проведе международна конференция на текстилната индустрия, като целта е България да се превърне в място, където производителите на суровини да преместят своите предприятия. Тази конференция ще се проведе с помощта на Агенция за малки и средни предприятия, като министърът на икономиката Кирил Петков също е поканен на събитието.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи "нелоялна" конкуренция от втората употреба? В крайна сметка е въпрос на избор на потребителя и обикновено харесване на друг тип стока. Не купувам втора употреба, но изказването звучи много нагло. Иначе в модата има борба с дрехите еднодневки или фаст модата, както я наричат. Вече много хора се усещат, че се купуват често дрехи и не се носят и по 1-2 пъти и често са правени да траят толкова. Зара, ХМ и подобни са обявени за вредни заради новите колекции на 2 седмици и качеството 0.
9
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Текситилен отрасъл в България?Ако шивашките цехове наричате с това име,къде са ви заводите за производство на платове?В София имаше няколко,работих във два от тях,отдавна са погребани,мир на праха им,а колко бяха в в цяла България...
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми то и от пижами има нужда .
7
0
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Ами наистина home office си е добро - гледаш си децата, не пътуваш по 2 часа, не даваш пари за скъп обяд с неясни качества, облекло, обувки, чанти, загуба на време, емисии от пътуванията, застроени скъпи офис площи, дрязги с колеги...и пак си свършил същата работа, но по удобна пижама
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте се сетили и еротично бельо да шиете. Хората умряха от скука вкъщи...
5
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
10 лева за маска колкото 2 пижами :)))
4
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И шалвари за талибаните плащат долари от хашиш :)))
3
1
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Е и? То и през втората световна война пижамите са били много търсени, особенно в концентрационните лагери.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раирани пижами ли?
1
1
 
20
 
! Отговори
Пуржо преди 2 години
САЩ има огромни технолигични гиганти, ние имаме пижами... кой както се е развивал.