Бизнесът напусна срещата със синдикатите за доходите

Причина за конфликта е настояването на КНСБ за ръст на минималната заплата
Обновена: 5 ное 2021 12:30 | 5 ное 2021 12:00, Веселина Йорданова
60
Бизнесът напусна срещата със синдикатите за доходите
Снимка: БГНЕС

Представителите на работодателите напуснаха обидени организираната от вицепремиера Гълъб Донев среща с тях и синдикатите. На нея трябваше да се обсъдят доходите до края на тази и през следващата година.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите.

"Поведение от страна на синдикатите, което не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха", каза той.

Велев обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения, преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година и какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да е 764 лв., предаде БНР.

Според Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

"Това, което предлагат синдикатите, е всъщност над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем това – означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма такава възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата", каза Васил Велев.

По думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров тезите на работодателите са несъстоятелни, тъй като в част от секторите производителността на труда не може да се мери и даде пример със социалните работници.

Ако няма ръст на минималната заплата поне близък до искания Пламен Димитров предупреди, че КНСБ "ще призове всичките 500 хиляди души, които работят на минимална работна заплата, на протестни стачни действия от началото на следващата година".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: КНСБАИКБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По цял ден великите ни назначени от държавта бизнесмени обясняват как дават огромни заплати, а никой не искал да работи, а като чуят за 50 лв увеличение на минималната заплата, подскачат като изоглавени, уплашено
45
2
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Които не може да осигурява заплати на работници си работи самСамо дето велев никога не е работил
44
3
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Червените олигарси като - велев искат да им се работи без пари ако може ангария и тока да им плащамеКапитализьм - които не може да плаща няма място на трудовият пазарФалира и на негово място идва по кадьрен - нали това искаха
43
5
 
1
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Тези синдикати да представляват 850 хиляди самоосигуряващи се случайно?Напротив,тяхните предложения означават точно обратното за тях.С колко ще се натовари и бюджетът,след като един куп плащания са обвързани с минималната работна заплата?Я вдигнат на 100 хиляди с 50 лева,ако имат толкова членове въобще!По-добре да им дадат ваучери за прана на същата стойност. Преди 30 години са представлявали всички работещи,днес я представляват 20%,я не.
42
0
 
4
 
! Отговори
Този е готов да спо- преди 2 години
--0ри и за една стотинка , обаче вечер във ресторанта е ларж .Има и един друг като му кажат нещо и почервенява посинява , май не са чували за народната любов,а трябва ,защото може всеки момент да ги огрее.
41
2
 
6
 
! Отговори
Ако имам власт преди 2 години
ТоЗ бизнесмен веднага го изпращам да развива бизнес някъде на запад, тука директно го спирам ,тези хора ще прогонят и последния останал ба.....лама !
40
1
 
7
 
! Отговори
kiril преди 2 години
Какъв е този бизнес , който реве , че не може МРЗ да се вдигне с 40 лева на месец?. От 22 работни дни се пада по-малко от 2 лева на ден , не на час , а на ДЕН.
39
3
 
7
 
! Отговори
НЛО преди 2 години
"Аз да контролирам, друг да ми работи...."
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велев как не може да ти го проумее червената главица,няма място за"бизнес"в страна от ЕС която не може да осигури поне 400-450 Евро минимална заплащане на труда,съвсем ли трябва да се опразни тая територия за да стане ясно-Добро Заплащане,Млади Хора,развиващ се Бизнес и добри Печалби!
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнес прави куцо, кьораво и сакато. Никой не оптимизира, всеки слага едно човече там да бута количката и това е.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса иска само той да ***, а за хората да няма адекватни заплати. Гнусни са. Хората в Европа са на минимум 1200 евро, а тук няма 1200 лева. Там как не фалират.
35
0
 
1
 
! Отговори
Батман преди 2 години
Тоя прилича на Брус Уейн. Сигурно бизнесът му е да кара черна лимузина и да отглежда прилепи в Магурата.
34
1
 
12
 
! Отговори
Найлон Дъск преди 2 години
Това на снимката бизнесът ли е? Малко дъртичък и лабав ми изглежда. Скоро може да опъне петалата от ковид така като го гледам. Взел дал е.
33
2
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Ок минималната за разни дето може и без тях се повишава, но се елиминира разлика с някои работници които ме си барат макарите...за тях ще има ли нещо и как като бай работодател пести за джиб на любовницата (жена му вече има)?
32
1
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
До Анонимен-22: Кажи как разпределяш печалбата!? Или по-просто, колко процента от печалбата отива за теб?!
31
2
 
4
 
! Отговори
Зрял преди 2 години
Преди доста вече години почнах на малко над минималната заплата, а в момента взимам, колкото депутат.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се притеснявате.Колкото им хареса толкова ще ви дадат.Българина говори много,но иска да живее бедно.Съгласява се на всякакво мизерно заплащане и боготвотвори чорбаджиите си изедници.Такава е действителноста.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНЪЧНИТЕ ИЗМАМИ И УКРИВАНЕТО НА ДАНЪЦИ НА КАПИТАЛА СА КАТО ПЪПНАТА ВРЪВ НА БЕБЕТО!...
28
1
 
10
 
! Отговори
До Solar Power преди 2 години
Остава да обясниш,какво общо има броят на служителите на държавната копаня и подаянието което"заплащат"тия назначени псевдо "бизнесмени"гордо наричащи себе си АИКБ?
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от Велев и българският "бизнес". Щяло да има фалити, ако вдигнат МИНИМАЛНАТА заплата. Ако това стане какъв бизнес е това, който не може да плаща минимални възнаграждения? Слушайки Велев в продължение на години оставам с усещането, че той иска не просто работниците да му работят безплатно, ами и да му плащат, че работят. А след това реве, че нямало кадри. Ами няма и да има, щом не щеш да плащаш бе!