Блинкън: Готови сме, ако конфликтът стигне до НАТО

Столтенберг: НАТО не е част от конфликта в Украйна
4 мар 2022 12:00, Елка Василева
91
Блинкън: Готови сме, ако конфликтът стигне до НАТО
Снимка: БГНЕС

НАТО не е част от конфликта в Украйна, не търсим война с Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на външните министри от алианса в Брюксел.

Той осъди нападението срещу цивилни и срещу ядрени централи в Украйна. По неговите думи важното е войната да спре, Русия да се изтегли и диалогът да бъде възстановен.

Още по темата
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че целта на НАТО е отбранителна. Готови сме, ако конфликтът стигне до нас, да защитаваме всяка педя от територията на НАТО, добави той. Блинкън нарече войната в Украйна "непредизвикана и предварително замислена атака". НАТО действа решително и единно със задействането на силите за бързо реагиране. Всеки съюзник помага на Украйна и за силата на пакта, добави той.

Оказването на максимален натиск над руския президент Владимир Путин е единственият начин за спиране на това безумие, заяви външният министър на Канада Мелани Жоли. Тя съобщи, че министрите ще обсъдят снощното нападение над Запорожката АЕЦ. Трябва да спрем тази война, Русия трябва да бъде изолирана икономически, дипломатически и по всякакъв друг начин. Наблюдава се известна ирационалност, когато (руският президент Владимир) Путин взима тези решения и трябва да го имаме предвид, добави Жоли.

Румънският външен министър Богдан Ауреску призова възможно най-бързо да приключи съставянето на международния батальон в неговата страна. НАТО трябва да преосмисли присъствието си по източния фланг, призова той.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи посочи, че в НАТО има готовност за сдържане и, ако е необходимо - за отбрана. Тази криза показа, че разширяването на ЕС е част от политиката за сигурност, затова то трябва да се ускори, призова Османи.

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман призовава Русия незабавно да се изтегли от Украйна и да се върне към диалога.

Неговият чешки колега Ян Липавски заяви, че е потресен от начина, по който се извършва руската военна операция в Украйна и от нападението срещу АЕЦ. Трябва да подсилим източния фланг, това е немислимо нарушение на международното право. НАТО не трябва да се намества в този конфликт, нашата задача е защитата на съюзниците, добави той. Въпрос на време е да спрем тази варварска атака, каза Липавски.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
Тя друго е имала в предвид.Визирала е арийци ката м'бапе и месют юзил
72
5
 
15
 
! Отговори
Ами нали затова стиг преди 2 години
Ами нали затова стигнах те до границите на Русия, да е и да е от любов към нея. Русия знае цената от войната с нацистите и никога няма да позволи да се повтори това. САЩ направиха майдана кървав през 2014 год. чрез частна армия снайперисти. Избиха хората на площада и всичко бе забравено. Забраниха руския език, а русите наричаха под хора. 8 години избиват мирното население 14 000 убити в Донецка и Луганска области. Всичко това е със съгласието и помощта на САЩ. Те са експерти в убиване на мирни х
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванга каза. Европа ке почернее като въглен. Дано се размине!
70
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е НАТО.Вие тук пишете все едно Ние сме Русия или част от съюз с Русия(Путин).Така или иначе ще следват кризи за Русия и Европа.В Русия ще бъде сериозна политическа криза, ч небе ще загинат доста Руснаци.Мобе да си стрелят с танковете и самолетите,но за да завладеят Украина ще трябва да влезнат вътре,а тогава ще загубят за седмица половината си армия.Армията на Русия ще изчезне на половин.
69
5
 
29
 
! Отговори
някой преди 2 години
АБЕ ***.от, нали американските ви *** са на топло, а ония хора се избиха заради вас................скапан.яци
68
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си хас да не сте готови. Нали само това чакате, подстрекатели долни американски!?!
67
6
 
18
 
! Отговори
Късно е, Блинкен преди 2 години
За китка. Каквито и планове да сте имали, свърши тя. В Грузия се провалихте, сега и в Украйна ще ядете дебелия. НАТО може да са отбранителен съюз, но САЩ е световният агресор и трябва да бъде озаптен. Идва ред на Европа да се освободи от неоколониалния диктат на Чичо Сем.
66
2
 
16
 
! Отговори
Стол и маса преди 2 години
Няма да участваме в конфликта , щото НЯМАМЕ АРМИЯ !
65
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом въоръжава Украйна,нато вече е част от комфликта...Да не се правят на луди!
64
19
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Брад Пит --- Ще разбреш много скоро за какво иде реч. LOL В Русия вече са го разбрали, но не докрай, така както го разбраха СеСеСеРетата. СЕГА е ред и на Русия Блатная. Гледайте театрото.
63
4
 
18
 
! Отговори
наш Киро преди 2 години
Идеята е да пратим на Украйна Миг и Су, защото укрите били научени на тях. Те да бъдат базирани в Полша и оттам да нападат. Ако нещо стане - това е удар срещу НАТО.
62
2
 
23
 
! Отговори
Брад Пит преди 2 години
За какво сте готови бе, да станете морски обитатели ли?
61
16
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До анонимен 63 --- Нищо още не са унищожили. Гледай какво става в Москва и Свети Ленниград или как се редят по опашки за "златни рубли", щото фалитът ги изненада. Интересно е дали пак американците ще излязат виновни. Народът казав: "Ако би мирно седяло, не би чудя видяло." Украина ще бъде смляна, като Ленинград по време на ВСВ. Въпросът е, какво ще стане с Русия, която е в международна изолация и то не само политическа, но и ... икоономическа, а без денги - за никъде.
60
4
 
21
 
! Отговори
п.п. преди 2 години
едно време наричахме нато - агресивен военен блок и го заклеймявахме, а сега сме в него....не се знае като съмне към кого ще сме
59
4
 
22
 
! Отговори
КЪЦИ преди 2 години
ЩЕ УМРЕТЕ БОГАТИ РУСИЯ НЯМА КАКВО ДА ГУБИ
58
1
 
3
 
! Отговори
До Полковника преди 2 години
ФБ видео на Николай Янович Азаров, в което разкрива плановете на американски военни стратези - /nikolayjanovich. Доста е поучително и мъглоразгонващо.
57
7
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Я стига с тези подигравки към русофилите! Сигурно САЩ са момини сълзички, що народ унищожиха, то не бе Виетнам, Ирак, ембарга и пр. Не знам кой ще излезе по-върлия убиец? Жалко, че продължава тази непрестанна агресия от всички страни, и кой си пати накрая?На същото мнение съм с коментара Украйна да влиза в НАТО, един вид размяна..
56
13
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз си мисля, че единственото разумно решение е руснаците да си вземат териториите с рускоговорящите, а Украйна да влиза в ЕС, НАТО и пр. И като се въоръжи с ядрено оръжие какво толкова, въпрос е на време. Да не би Полша напр. да не е член на НАТО? Само богатите и огромни страни ли да имат ядрено оръжие!? Защото като продължава войната, ще има невъобразими загуби особено за Европа за кой ли път, а някои зад океана ще излязат по-богати.
55
16
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Не са --- НАТО няма нападателни оръжия, а отбранителни. Разширяването на НАТО е част от западната политика за спиране на руски инвазии, като тази в Украйна, но на българска, румънска, полска, чешка, словашка и пр. територии, които логично са част от Алианса.
54
8
 
20
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
ЮдеюСемит Блинкън се провали точно като ЮдеюСемит Зеленски!