Нова позиция в школата – помощник на учителя

Длъжността може да се заема и от пенсионери
17 авг 2016 17:30, Анисия Иванова
8
Нова позиция в школата – помощник на учителя
Архив: Булфото

В училище вече ще има и помощник на учителя, като това се предвижда в проекта на Държавния стандарт за приобщаващото образование, съобщи при представянето на стандарта заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той поясни, че помощникът на учителя е нова позиция и тя ще е в категорията на непедагогическия персонал. Това ще е нов и необходим щат, където има повече ученици, нуждаещи се от обща и специфична, допълнителна подкрепа.

Помощникът на учителя ще е непедагогически специалист, като това ще е длъжност, която не изисква висше образование, но не означава, че на тази позиция не могат да работят висшисти, обясни Грета Ганчева от МОН, цитирана от БТА.

По думите й като помощник на учителя може да работи и пенсиониран учител, но той ще бъде назначен на непедагогическа длъжност. Когато в едно училище има повече от три деца с по-сериозни поведенчески проблеми, помощникът на учителя ще подпомага организационно и технологично работата им за часа, както и ще придружава деца при посещенията им при логопед, психолог и при други специалисти.

Стаматов съобщи, че сега в образованието работят като логопеди 238 души, психолозите са 270, педагогическите съветници са 711, 17 са ресурсните учители, назначени на щат в детски градини или в училища, но има още 1800 ресурсни специалисти в ресурсни центрове или работят в училища по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Стандартът урежда и каква подкрепа ще получават децата със специални образователни потребности, както и урежда общата и допълнителна подкрепа за всички деца, включително и на тези в риск да отпаднат от училище.
Държавният стандарт за приобщаващото образование е 12-ият образователен стандарт, представен от МОН. Според него педагогическите съвети в училище ще решават как да санкционират ученици, които имат над 15 отсъствия по неуважителни причини.

От допълнителни часове се нуждаят и децата, които не знаят български език, както и тези със затруднения в обучението. Часовете ще се състоят включително и през лятото. Допълнителна подкрепа ще има за децата, които не получават такава от семейството си. Регламентирана е и подкрепата за деца, подложени на тормоз.

В стандарта е уредена и подкрепата за децата с изявени дарби - за осигуряване на квалифицирани специалисти за развитие на техния потенциал. Ще има и допълнителна подкрепа, защото и за тях има риск да изостанат с обучението, докато ходят на олимпиади, състезания, гастроли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Навън това го прави ресурсния учител
6
5
 
18
 
! Отговори
Някоя си преди 7 години
По-добре си назначете психолози, защото работата с проблемните деца е работа на психолога, а не на някаква лелка хваната от улицата. Въпреки, че и в това не виждам кой знае какъв смисъл, щото ако в едно училище има 3 такива деца (както давате пример) и тези деца са в три различни паралелки, не виждам как един човек ще помогне едновременно и на трите деца за работата му в клас.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опит да спестят от ресурсни учители.
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята е пенсионираните учители да останат в системата и да продължаваме да ги хрантутим. За помощник учители трябва задължително да бъдат назначавани само такива, които нямат педагогическо образование, защото тези са с професионални деформации. Иначе системата си е закриване. Никакви пари не могат я спасят. Тя е отживяла времето си.
3
6
 
21
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Аз от 15 години се боря учителите да се пенсионират на 55 години, защото след това вече са за лудницата, а те ще назначават пенсионери
2
3
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Явно учителите не достигат и се чудят как да си вържат гащите ,но по тази логика трябва навсякъде да назначат помощници на лекари ,на сестри ,на войската ,на полицията ,на горските и къде ли още не. Като гледам единствено в коридорите на властта няма недостиг на кадри там лапачи бол и излизат именно с такива тАпи решения.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието ни е на умиране, поддържаме го на системи.