Забавачката за малките: Ако е задължителна, ще е безплатна

Докато се въведе промяната, ще има достатъчно места в градините
3 авг 2017 11:23,
14
Забавачката за малките: Ако е задължителна, ще е безплатна
Снимка: архив Reuters

Ако се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните, то детската градина за тях ще е безплатна.

Това обещание се чу от редиците на управляващите днес, ден след като стана ясно, че те пускат отново в ход идеята 4-годишните да ходят задължително на забавачка.

Властта гарантира, че докато влезе в сила това изискване, вече ням ада има недостиг на работни места.

Още по темата

"Предучилищното образование ще бъде просто задължителна и безплатна детска градина. Към момента, в който се въведе промяната, ще има места за всички деца. Няма как да направиш нещо задължително и да не осигуриш места", обясни пред Нова тв зам.-министърът на образованието Петър Николов.

Той защити предложението задължителното образование у нас да започва на 4-годишна вързраст.

Промяната е насочена главно към децата от уязвимите групи и към тези, чиито майчин език не е българският.

Същото предложение имаше и в първоначалния вариант на Закона за предучилищното и училищното образование. То обаче беше отхвърлено заради много родители, които не бяха съгласни и искаха да имат избор дали да се грижат сами за децата си в ранната им възраст.

Предложението на министерството предучилищна подготовка да е задължителна за децата на  4 години, ще бъде внесено през месец октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сериозно??и сега е задължително за 5-6 годишните,ама не е безплатно
11
1
 
15
 
! Отговори
Решение има! преди 6 години
Не е трудно да се прецени кои деца няма да бъдат социализирани, ако останат в семейната си среда в предучилищна възраст.Нека само за тях да бъде задължителна тази забавачка, НО да се плаща НЕ ОТ БЮДЖЕТА, а чрез принудителен труд на онези, които са ги създали!Стига вече вегетиране на гърба на онези, които работят и плащат данъци!Бюджетът да отпусне повече пари за трудовите пенсиите на родителите ни, а не за развъждане на такива, които не са внесли и стотинка в хазната!
10
1
 
14
 
! Отговори
Първите 7 години преди 6 години
от живота на човека са най-важни. Тогава се гради характерът му и основите на манталитета.7 е прав(а).Не е допустимо да ни задължат да пращаме децата си в среда, в която ще получат по-некачествени възпитателни грижи,отколкото у дома, а на всичко отгоре съществува опасност да бъдат подложени на влиянието на несоциализирани свои връстници,от които ще взимат само лош пример.Не е човешко социализацията на някои да е на гърба на нашите деца, освен че ще ни изнудят да плащаме хрантутенето на онези!
9
0
 
5
 
! Отговори
Продълж. на 9 преди 6 години
Бяхме на 12г, а тя ни занимаваше с женитбените си планове. Подлудяваше учителите с мързела си, защото знаеше, че докато е под 16 г. няма да я изхвърлят от училище. Само я бяха местили от школо в школо, всички вдигали ръце от нея.Губеше се много от ценното време, за да я накарат да каже нещо, та да й пишат тройка.То не бе подпомагане, убеждаване, не бе чудо. Щом навърши 16, престана да идва.Това беше в средата на учеб.година в 7-и клас.И в забавачките ще е така, макар децата там да са връстници
8
0
 
7
 
! Отговори
Дават ни за пример преди 6 години
държави, в които било задължително във всяка паралелка да има поне по едно дете от проблемен етнос.В 6-и и половината от 7-и клас в моята паралелка учеше една такава. Училището ни беше елитно, в сърцето на София. Семейството на тази живееше в част от красива стара градска къща, отнета чрез национализация от собствениците си, от които не бе останал жив наследник.Няма да описвам как това момиче дърпаше назад цялата паралелка - не учеше, занимаваше ни с глупости (беше 3 год. по-голяма от нас)
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурд е да си пратя детето в тази агресивна среда, на тези години, за да може да бъде институциализирано. Ще плащам глоби, ще поскъпва чиновници, но 4 годишните ми деца, няма да бъдат обгрижвани от хора, които работят на минимална и имат още по 59 деца да наблюдават. Няма да стене. На 4 години ме научиха да чета, така ще направя и с което дете. В училище имахме хора, до трети клас стичаха. Ужас ! Как да се доверя !?
6
0
 
10
 
! Отговори
Щом е задължително, преди 6 години
значи административно ще се решава кое дете в коя забавачка да иде и моето може да се окаже в една група с онези,които не знаят как се яде с прибори, нито знаят български език, защото майка им от лежане и мързелуване не е имала време да ги научи.Ако не ми е приятна тази ситуация, ще трябва да си дам детето в частна забавачка.Веднъж ще плащам за децата на мързеланите,които не ползват бълг.език (защото съм данъкоплатец, а на тях всичко им е безплатно), после втори път ще плащам за моето в частна
5
0
 
7
 
! Отговори
Ще се дадат лудиПари преди 6 години
за да се осигурят места за всички деца - сгради, персонал, храна, за така наречените уязвими ще има и специален безплатен транспорт от дома на детето до забавачката.Забавачката ще е задължителна и за децата на онези,които нямат никакво намерение да работят.Ако е самотна майка, ще й плащаме помощи, за да може да яде и да си плати сметките (което тя не прави, но парите взима) +детски.Щом е задължително, моето дете или ще е в една група с такива, или ще го давам в частна забавачка, което означава
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На въпросните уязвими групи и персонални учители да им назначите, по домовете да им ходят безплатно, да им готвят и чистят пак няма да учат. *** ли сте на *** ли се правите. Толкова милиони потънаха в опити за образоване и приобщаване на тези диваци. Хората са казали - На сила не можеш да дадеш!
3
0
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Промяната е насочена към уязвимите групи , ама ще засегне преди всичко тези които честно и почтенно работят и спазват правилата.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли не прави държавата за да накара ромчетата да учат-безплатни детски градини,закуски,транспорт до училището и обратно,пари за дрехи и учебници,и не става и не става.Както се казва насила хубост не става.Сега пък ще ги карат да учат от 4 годишни!?Абе,вие от МОН да не сте слънчасали?Те на 7 години не искат да учат,вие от 4 ги пращате.Що не ги вземете направо от родилното,за да сте по-сигурни в крайния резултат.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всичко задължително е платено, иначе има много неща, които най-общо могат да се нарекат "безплатни платени задължителни".