Три години в едно жилище – вход за близкото училище

Зоните за прием на първолаци става по блокове в София
23 яну 2018 09:20, Петя Славова
5
Три години в едно жилище – вход за близкото училище
Снимка: архив, Reuters

Зоните на прилежащите райони към училищата, по които ще се приемат бъдещите първокласници, са описани по улици и блокове. Това става ясно от проекта на система за прием в първи клас в София. Основна тежест в класирането тази година ще има уседналостта в близост до желаното училище – т.е. адресната регистрация в прилежащия район, пише "Монитор". В тази връзка границите на общинските школа са описани по улици и блокове и родителите могат да се запознаят с тях на сайта на Столичната община (СО), където е публикуван и проектът на системата за прием в първи клас.

Още по темата

Заместник – кметът по образование Тодор Чобанов обясни, че тази година блоковете в прилежащите райони към училищата са изрично изброени, защото при предишната кампания имало проблем при определяне на зоните.

Районирането се извършвало чрез софтуер и имало случаи, при които един и същи блок попадал в различни прилежащи територии. Правилата за прием на СО са изцяло съобразени с наредбата на образователното министерство, която разделя кандидатите в четири групи. Най-голям шанс да бъдат приети в желаното школо ще имат децата с адресна регистрация в района на училището над три години. Във втора група пък ще са хлапетата с уседналост между 1 и 3 години, а в третата – с регистрация от по-малко от година. В четвъртата последна група ще са кандидат първокласниците, които живеят извън прилежащия район на училището. Адресната регистрация няма да се точкува.

Вместо това приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободно места, ще се преминава последователно към следващите три. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище.

Критериите са общо 4. За първия се дават 16 точки, в случай че детето имат братче или сестриче, записано в същото училище. За кандидат-първолак с двама починали родители са отредени седем точки, а за дете с трайни увреждания над 50% - пет точки.

Предимство от три точки е отредено и за хлапетата, които са били в подготвителна група в училището, в което кандидатстват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Защо все по най простия начин? Какво значение има къде (се водят по документи без реално да са там) живеят родителите, и как проверяват дали единия родител не е на един адрес, а втория на друг?Просто приемен изпит-като има знания за едно училище да е там детето, ако не то в училище адекватно за знанията и възможностите му. Така нито ще има икономически по облажени (понеже били по заможни затова детето им задължително в еди кое си училище). Проверката на изпитите в ЧУЖБИНА, за да няма корупция!
4
6
 
5
 
! Отговори
Men преди 6 години
Мда и така всъщност се стимулират тия, които за нищо не стават и живеят в на мама и тати копторчето от 40 години на сам, защото ако трябва сами да се оправят ще умрат гладни и разбира се на тях все някой друг им е виновен, все ще мрънкат за нещо. Сега като нагласят така училищата очаквам да искат доживотна рента щото нищо не са сътворили през жалкото си съществуване...
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обмисляхме вариянт, в който през септември да се завърнем да живеем в България, но тези правила биха усложнили много сериозно завръщането и интеграцията ни...
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва записването на всички деца в детски ясли, градини и начални училища да става по единна информационна система за цялата държава, не да се разчита на Столичния инспекторат или на честността на кварталните директорки.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три бинки за директора - вход и привилегии за първолака. А, ако сте и хиена на държавна хранилка,запъртъка ще завърши без проблем.