Литература с китара? Възможно във Варна!

Алтернативните методи все по-често се използват в клас
25 фев 2018 10:45, Петя Славова
13
Литература с китара? Възможно във Варна!
Снимка: bTV

Алтернативните образователни методи отдавна се използват в частните училища, но засега държавните подхождат много предпазливо.

Затова пък в училище във Варна учителката Надя Попова преподава български език и литература с китара.

"Трудното иначе възприемане на звуково-буквената система в българския език със сложни артикулационни особености на звуковете става по приятен и непринуден начин и за децата се превръща в истинско преживяване", казва тя пред bTV.

"Много често правилата при малките ученици се наизустяват – това, което познаваме като зубрене. Честото повторение е полезно, но трябва да става в различни ситуации, за да доставя удоволствие на децата и да ги мотивира позитивно, а песента позволява точно това – с песен и с китара се прави това, което иначе повтаряйки, не могат да извършат", споделя още Попова.

Още по темата

Друг похват е така наречената мозъчна карта, която разширява възможностите на паметта."Мисловната карта е схематично онагледяване на ключови думи по дадена тема, в които се използват букви, много цветове и разклонения, но разклоненията независимо от броя и дължината, да достигат до темата, която е в центъра на мозъчната карта", пояснява началният учител Живка Марина.

Мисловните карти провокират асоциативното и творческо мислене. Те са полезни и в самоподготовката у дома.
Не по чиновете, а насядали на земята в салона за йога – така преминава час по човек и природа.

Преподавателят съчетава различни методи, включвайки и популярната сугестопедия. Резултатът – децата учат, без да го осъзнават, чрез игри. Така отново освен асоциации, децата развиват и социалните си умения. Подобни методи намаляват стреса и тревожността в училище, показват проучвания.

Съчетаването на класически с иновативни и интерактивни методи на обучение изпълнява държавните образователни стандарти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не разбирамIQ точките ми се смъкнаха докато четох този коментар. Не бяха много, но вече намаляха драстично.
11
4
 
9
 
! Отговори
Запомнил целият урок преди 6 години
Дрън, дрън, дрън... и звън.
10
4
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Литература. Урок първи: - Слушай внимателно, иначе ще ти пръсна китарата в кухата кратуна и прочие...
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В училище ни учиха глупости, в университета ни учат глупости, всичко което се преподава е илюзия и колкото повече задълбавам в него се убеждавам в това. Никой никъде не ти показва реалността на нещата, че сме безсмъртни богове, които имат аватар и живеем в матрица. Цялата теория на големия взрив и всичко свързано с темата е приказка за бавноразиващи се. Всичко е куха теория, дори психологията не е наука, а измислена психологическа алхимия. Единствено приложните науки, имат стойност.
8
3
 
8
 
! Отговори
10 преди 6 години
До 7И в Средновековието 2+2 е било равно на 4!?А тази по история дето правила само презентации ще й кажа, че на кандидат-студентския изпит в университета не приемат с презентации, макар,че не ги отричам!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може винаги да тънем в средновековието, все някога и феодалния строй трябва да премине в ново общество. Държавата както винаги е стожер на промитите мозъци и последна ще се промени.
6
6
 
15
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Понеже в Бг училищата се използват много алтернативни методи,затова неграмотността е навсякъде !!! Много на място по-надолу някой отбеляза ,че това са методи за бавноразвиващи ! Но нали идва от ,,братските,, САЩ, трябва да сме горди ,че се прилага и в Бг !
5
6
 
12
 
! Отговори
хайде и тази патица преди 6 години
Каква сугестопедия? Тази щуротия е за бавноразвиващи се деца.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак новатори!!! Помня като въведоха експерименталната с-*** на акад.Сендов, носех на брат ми одеала и възглавница в понеделник, че те бяха още 6 годишни и нямаха толкова сила. 12 години бяха обект на експерименти. Добре че повечето завършиха после висше, и станаха "хора".
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам позната ,която е преподава история на 10-12 клас. Нейните ученици подготвят презентации ,ходят екскурзии свързани с материала, учат доброволно и с желание!Какво лошо има информацията да се поднася с подход , различен от традиционния , когато има видим ефект?
2
9
 
11
 
! Отговори
10 преди 6 години
А държавните стандарти предвиждат ли в часа по биология учителката чрез стрийптиз да улеснява изучаването на органите на човешкото тяло?Животът , както и ученето не са купон!Но като елемент в учебния процес може, няма лошо.То и без това цялата ни държава е едно трагично шоу.Те, управниците ни смятат да свикнем с това и да понасяме, но жестоко се лъжат!Ще има Видовден рано или къдно!
1
13
 
17
 
! Отговори
Не разбирам преди 6 години
Защо е нужно всичко това на нормално и здраво дете? Ако е болно - да, ще го развеселява. Но смятам, че подобни "иновации" само създават у децата лъжливото впечатление, че животът е шоу, едно непрекъснато забавление, което, ако не получат после, ще следват истински драми.