Между 50 и 100 лв за матури във Facebook. А верни ли са отговорите?

Може ли да се преписва, коментира Диян Стаматов
22 май 2018 09:00, Петя Славова
15

Над 55 хил. завършващи се явиха на първия изпит по български език и литература. Върху произведение на Никола Вапцаров зрелостниците се потиха тази година.

12-класниците писаха тема по стихотворението "Вяра". Въпреки засилените мерки за сигурност отново не липсваха опити за търговия с отговорите.

"Провеждането на държавните зрелостни изпити премина изключително спокойно. Изненади в организацията нямаше, което сочи, че форматът, който се прилага в момента е удачен, за да се противопостави на всякакви опити, които биха могли да доведат до съмнения за честност. За пробив в системата за сигурност не може да става и въпрос", коментира в студиото на "България сутрин" директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов.

За втора поредна година матурата беше разделена на части, а учениците нямаха право да излизат преди да са приключили с всяка от тях. Мярката е взета, за да се предотвратят преписвания.

Още по темата

Над 4 000 камери и 10 000 квестори също дебнеха за такива. Само 12 са анулираните работи в цялата страна заради опити за преписване и скрити мобилни телефони.

Появиха се обаче и съмнения за изтичането на отговорите на матурата по български език и литература след края на зрелостния изпит.

Екип на Bulgaria ON AIR се натъкна на публикация във Facebook, която показваше отговрите от модул 1 и 2, в които имаше само 2 грешки. Цената варираше между 50 и 100 лв.

"Направихме профил в социалната мрежа, с който се представихме за зрелостник. Влязохме в няколко групи, създадени специално за тазгодишната матура и се натъкнахме на следните предложения - "последни записвания при нас за отговорите на матурите! Заинтересованите нека пишат!", разказа репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

Според директора на 119 СУ обаче става въпрос за измамници, а информация от МОН няма как да изтече, тъй като компютър генерира крайния вариант на изпита измежду близо 12 милиона комбинации на въпросите и всички се случва при изключително засилени мерки за сигурност.

"Търговци на матурите и занапред ще има. Всички опити за продажби в социалните мрежи обаче са абсолютно фалшиви", категоричен бе Диян Стаматов в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко и за Вапцаров,и за "Вяра"!!!Не заслужават такова отношение от това поколение....
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се чудите? Пазарна икономика тип див капитализъм- колониален социализъм. Не сте ли гледали документални филми за изпити в Индия. Е и ние станахме европейска колония от западащ тип. Щом се борим някой да построи завод за чистачки на коли у нас... Един Китай са много по-напред, въпреки строя, а ние станахме колония от западащ тип.
10
3
 
14
 
! Отговори
Ядрен Физик 2 преди 5 години
Преди 25 и повече години нямаше да има нужда някой да предлага отговорите срещу пари , защото нямаше да има никакво търсене ! Най много в някоя Ромска махала нещо ! ... Сега като виждам какви са 70 - 80 процента от младите Българи , които в бъдеще ще ни "ръководят" ... ще ни "лекуват" ... ще ни "учат" ... Наистина ми става лошо ! Качествените млади завършват и веднага изчезват в чужбина за качествени заплати и качествена работа ! Тук остават "чалга пеперудките" , тарикатите и далавераджиите. :(!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тц тцКато ти гледам правописа едва ли си за повече от 4 (жокер: научи се кога се пише "й" и "и")
8
0
 
13
 
! Отговори
Ядрен Физик преди 5 години
:) Когато има "търсене" - ще има и "предлагане" ! :) Това е жалката истина ! ... Преди 25 и повече години НАЙ - СЛАБИТЕ УЧЕНИЦИ бяха почти толкова добри колкото сега са НАЙ - СИЛНИТЕ ! ... Изключително затъпели и нискоинтелигентни "Поколения" , закърмени главно с ЧАЛГА , ДАЛАВЕРИ и ТАРИКАТЛЪЦИ ... :( Има понякога някое умно дете. Наистина умно! Но те по - скоро са - "ИЗКЛЮЧЕНИЯ ОТ ПРАВИЛОТО" :( ! Сега им дай чалга , татуси , анаболи , силикон , побоища , дрога , "Енергийни напитки" ... :( !!!
7
1
 
8
 
! Отговори
4, Тц,тц, преди 5 години
Дори и да се майтапиш, на практика си напълно прав - матурата не може да отсее в този си вид и с тази организация добрите и знаещите от преписвачите и двойкарите. Изобщо успехът в България не е показател за знания и умения. Наличието на диплома пък - съвсем. И моите деца няма да учат тук. Голямото вече го изпращам навън, след две години и малкото.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матура 2018 е много лесна ! Не съм писал от 10 години, не и без spell check, но дори и аз успях да отговоря правилно на почти всички въпроси. Не помня и 1/5 от литературата, която учехме (защото не я учехме, а я наизустявахме), но смятам, че щях да се справя добре.Ако не изкарате поне 5.00, то е срамота. Трябва, да се срамувате от себе си ! Повторете 12 клас и давайте пак !
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващата година да я качат на сайта на Мон и да се взема за 200 лева. Тези пари ще отиват за бонус към учителските заплати.
4
6
 
9
 
! Отговори
Тц тц преди 5 години
Учех 3 години за тая матура ! Накрая един качи всички отговори, на груповия чат, където го имаме 15 човека от випуска. И сега какво ? Знам че всеки втори леймър е с 5.50 от матура. Честно ли е, хора с по 300 неизвинени, с IQ от 78, който стичат, когато четат, да са на равно с мен ?Децата ми не ще учат тук !
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората правят бизнесА да се дават пари за отговорите по тази матура е смешно
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да !Всичките въпроси бяха с отговори и насоки, какво да се пише. Само от това, спокойно може да се каже,че връзваш 4.50 ! За Вапчарката написахме, че "корените му работническата класа", "разбиране за нравствеността на борещия се човек" и още 20ина заучени фрази. Бе поне на 5.50 се надявам, ама и с 4.50 съм доволен.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верни са разбира се. Но се прави всичко възможно, да се дезинформират потребителите.