Държавата се престраши да съди царя за горите

Завеждат иск срещу Кобургготски за 4521 дка, върнати му в повече
2 окт 2009 06:50,
82
Държавата се престраши да съди царя за горите
Снимка: БГНЕС

Държавата да заведе съдебен иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски, за да си вземе 4521 дка гори, които му бяха върнати в повече с решение на поземлената комисия в Самоков.

Това препоръчва в доклад до премиера Бойко Борисов работната група към Агенцията по горите, която от месец проучва казуса.

От доклада й до премиера става ясно, че част от спорните декари вече са изключени от горския фонд, което означава, че върху тях може да се строи, съобщава вестник "Сега".

Затова работната група препоръчва в защитата на държавния интерес да се включи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На сайта на горската агенция вчера бе публикувана заповед на шефа й Георги Костов, с която той нарежда на правния отдел в агенцията да подготви иска.

Изключването на масива е станало на 3 декември 2007 г. със заповед на бившия шеф на ведомството Стефан Юруков (БСП) по искане на собствениците на имота.

Т.е. това е станало само месец преди Софийската окръжна прокуратура да установи с експертиза, че Сакскобургготски е надвзел гори и преди Юруков и тогавашният земеделски министър Нихат Кабил да почнат да си прехвърлят топката кой да разреши казуса.

В. "Сега" научил, че са изключени 5 дка от ползваните неправомерно гори. "Върху тях Сакскобургготски позволи на "Бороспорт - Боровец" да изгради водоем за заснежаване - технология за създаване на изкуствен сняг, обяснил шефът на "Бороспорт" Недялка Сандалска.

Дружеството е собственост на "МG корпорация", която наследи "Мултигруп", и е концесионер на ски съоръженията в Боровец. От пресцентъра на Симеон Сакскобургготски заявиха, че адвокатът, който следи казуса - Ели Христова, е в чужбина и ще го коментира, когато се върне.

Още по темата

"Царят винаги държи по този казус да се изказват експертите", допълниха оттам. Размотаването на държавните органи по проблема с царските гори започна на 16 януари 2008 г.

Тогава Софийската окръжна прокуратура съобщи, че е открила грешка на поземлената комисия в Самоков. Службата е възстановила гори по две заявления на Симеон Сакскобургготски от 2002 г., без да разбере, че става дума за едни и същи гори.

Първото заявление е за 12 022 дка, които наследниците доказват с нотариален акт от 1930 г. Второто е за 4521.5 дка, установени с крепостни актове от 1900 г.

Исканите 4521.5 дка всъщност са част от вече възстановения масив от 12 022 дка и така се оказва, че са реституирани два пъти.

Най-напред тогавашният земеделски министър Нихат Кабил дълго време отказваше да нареди на подчинената му поземлена комисия в Самоков да преразгледа решенията си за връщането на горите.

След медиен и обществен натиск Кабил все пак издаде такава заповед. Чиновниците от Самоков обаче отказаха да направят това, защото по закон това можело да се направи до 2006 г.

След това започна образуване на работни групи, които да анализират документите. Една от тях дори изкара, че бившият премиер всъщност бил ощетен с 3400 дка.

Макар че прокуратурата препоръча да се заведе иск срещу наследниците, горската агенция реши да обжалва решението на поземлената комисия по административен път.

Още няколко месеца бяха загубени, тъй като агенцията направи "грешка" и изпрати жалбата си до Административен съд – София, а не до Административен съд – София област. Съдът не прие жалбата и отново препоръча да бъде заведен граждански иск срещу наследниците на Борис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Na ZARA TRABVA da se varnat oste EVSINOGRAD i OSTANALITE imoti,OTKRADNATI ot republikanskite KRADLIVI SHAIKI...DOLU LAINANATA republika,MACHITEL i UBIEZ na BALGARSKIA NAROD...republikanskite *** ste seSKASAT da DRISKAT v DNES.BG i v DRUGITE KOMUNISTICHESKI-KGB saitove
83
0
 
0
 
! Отговори
Веселин Радославов Д преди 13 години
Пия по-малко от теб.Пуша достатъчно.Храня се умерено.Не слушам и не практикувам чалга.Имам алергия от синьо-червени каталясали мозъци.Чета и пиша.Не гледам телевизия....ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ....въобще... все различия огромни между мен и теб...личност съм,а ти- некрофил,чукащ се с мъртвото значение на комплексарите и техните клюки...
82
0
 
0
 
! Отговори
Реформатор преди 13 години
Препоръчвам ти да спреш това, което пиеш - определено ти е силно.
81
1
 
0
 
! Отговори
Веселин Радославов Д преди 13 години
...маструбация пред огледалото на безплодното си съществуване........Не сте дорасли и никога не ще дорастнете,за да сте съдници на едно ВЕЛИКО ЦАРСКО СЕМЕЙСТВО,КОЕТО СЪЗДАДЕ ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, на тази измъчена балканска територия.Вие самите сте ***,размазани в аморфност.ДА ЖИВЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР СИМЕОН ВТОРИ!!!ДА ЖИВЕЕ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ!!!
80
1
 
0
 
! Отговори
Веселин Радославов Д преди 13 години
На всички онези,които оплетени във варварски апетит да лекуват безобразната си историческа неграмотност ,чрез лишени от елементарна аргументираност вербални празнения,им пожелавам,да се сбъдне финалната права на психофизичното им безлично тление.На всички онези,които бидейки обслужени с щедрост от една вече банална себеомраза ,им желая да се застрелят пред жалките си изкълчени от гняв лица и то точно в колуминационния момент на сакрализация на титанически перверзната им псевдоетическа
79
0
 
0
 
! Отговори
БАС ДЪРЖА.... преди 13 години
......ЧЕ ЦАРЯ ,ЩЕ ОСЪДИ БЪЛГАРИЯ!!!!!ЗАЛАГАМ 100лв.!!!!!
78
0
 
0
 
! Отговори
;) преди 14 години
+8 Отговори Уха, кеф!!!! Ако си мисли, че ще си направи тук частен ски курорт, няма да му се получи!Бе, що не си хване самолета за Испания и да си върви? Ще спретна и делегация по изпращането даже. ...........Az shte sam tam Bratle.... :) dage moge da mu podritna...tai de pomogna s bagaja :D
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
прав си - в момента гледат под лупа ББ и ако нещо сгафи - яко му д.у.п.е. Ех, този театър къдто е сега на политическата сцена е гледан и преди, само театралните актьори са сменени... Всеки тук разбира от политика - а, ако питате татковците си - ще ви кажат - че това им е познато от миналото. Как не каза ББ - правили какво правили - ще видите че ще направя всичко за да оправя страната. А той не - ще плюем ще ругаем предишното правителство и ще сеем омраза на народа към предишните
76
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Какво престрашаване ще го съдят за очевадната грешка.А за другите имоти които лапна с фалшиви документи си траят.И как няма да си траят като пожарникаря му беше бодигард и царя за благодарност го направи главен секретар на МВР.Хайде стига вече баламите умряха бойкооо материалът ти поумня и вече не се хваща на простотиити ти.
75
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Докато държава и правителство се наумува и исковете стигнат до местоназначението си, Мони Дървояда опоска горите изнесе дървесината в Гърция и профука парите на комар...`
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Уха, кеф!!!! Ако си мисли, че ще си направи тук частен ски курорт, няма да му се получи!Бе, що не си хване самолета за Испания и да си върви? Ще спретна и делегация по изпращането даже.
73
0
 
0
 
! Отговори
Dino преди 14 години
Г-н Кобурготски,ще бъде осъден и ще върне надвзетите земи,защото залога е твърде висок-ще бъде ли ГЕРБ водещ политически субект за дълго време,или ще сподели участта на НДСВ.
72
0
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Дино,дай да обявим залагания -виртуални,че нищо на проскубания козел няма да му се вземе.Така имидж се прави,за сметка на балъците!
71
0
 
0
 
! Отговори
Dino преди 14 години
Царя да се даде на съд,за мошенничество,защото даването на втория нотариален акт ,е станало съзанателно с цел материално облагодетелство.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НАЙВНИ МИ НАРОДЕ РАЗБЕРЕТЕ ЕДНО ЦАРА СИ Е ЦАР НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МУ НАПРАВИ
69
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 14 години
Това семейство Сакскобурготски никога не си е купувало земя в България,че да е негова,ако някой им е подарил земи и гори,напишете кой и кога.
68
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 14 години
Засега -- само пожелателен тон... Ако правителството бойково успее да осъди мадридския тарикат, ще променя мнението си за премиера към по-добро. Всъщнаст, по-правилно е господин царьт да бъде подведен под наказателна отговорност чрез прокуратурата.
67
0
 
0
 
! Отговори
EDIN GRAJDANIN преди 14 години
NIKOGA NYAMA DA ZABRAVYA,EDNA GODINA TOZI GOLOGLAV PIPE6 GOSTUVA V NA6IYA GRAD.VSI4KI PENSIONERI OT GRADA V EDIN GLAS VIKAHA-ISKAME SI CARYA,ISKAME SI CARYA! GORKITE PENSIONER4ETA OSTANAHA S PRIST V GIZ! XAXAXAXAXAXA
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
като го осъдят, тогава да коментираме. останалото са празни приказки за привличане на внимание.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
СИМЕОН ....НЕ Е НИКАКЪВ ЦАР..ТОИ Е НАГЪЛ-МАДРИТСКИ-КРЪДЕЦ--ЛЪЖЕЦ--ГРАБИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ..КАКВИ ИМОТИ ИМА ТОИ.....НИКАКВИ....ЗАЩО НИКАКВИ..ЗАЩОТО НИЩО НЕ Е ДОНЕСЪЛ В БЪЛГАРИЯ НИТО ПЪК Е ИМАЛ НЕЩО В БЪЛГАРИЯ КАТО Е ДОШЪЛ..ВСИ4КО КОЕТО СИ Е ВЗЕЛ ИЛИ ОТКРАДНАЛ ОТ БЪЛГАРИЯ ,....СА БЪЛГАРСКИ--ДЪРЖАВНИ--ЗЕМИ И ИМОТИ ...ДАДЕНИ НА БАЩА МУ ДА ГИ ПОЛЗВА...