Цвете и прегръдка за полицията

Кое накара жандармерията на протестите да свали щитовете?
Обновена: 2 мар 2013 23:44 | 2 мар 2013 18:15,
111

Снимка: личен архив

Помните какво се случи в един от поредните дни на протестите. Вечерта на 19 февруари. Хиляди българи излязоха на протест срещу монополите и високите сметки за ток. Само във Варна скандиращите в деня на Левски бяха над десет хиляди. В Пловдив, Димитровград, Благоевград - хиляди. В Русе, Стара Загора, Кюстендил, Бургас - стотици.

Това ли е лицето на протеста?

България ще запомни 19 февруари с кръвта по жълтите павета в София. Полиция и протестиращи застанаха един срещу друг сякаш не са един народ. Граждани крещяха срещу органите на реда: „Убийци!“, а те в отговор блъскаха и удряха с палките си. Бомбички, домати, пластмасови бутилки и камъни летяха срещу щитовете. Резултатът - разбита глава, дузина окървавени лица, счупени крака, 14 души в „Пирогов“. Протестът бе огласен от скандиранията на протестиращите, ударите на палките. И сирените на линейките.

Кървавите сцени от тази вечер бяха определени като „лицето на протеста“.

На следващия ден настъпи обрат (или по-скоро логичното последствие?) - премиерът Бойко Борисов подаде оставка.  „Нито искам да виждам кръв по улиците. Нито искам да виждам полицаите на България да бият някого. Не мога да гледам окървавен "Орлов мост". Всяка капка за нас е петно. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", отсече министър-председателят.

След това плъзнаха и твърденията, че народът по улиците на България всъщност не знае за какво протестира.

В целия този хаос едно „друго лице на протеста“ сякаш убягна от погледа на медиите. В нощта, когато полиция и граждани се биха, едно момиче прегърна непознат полицай.

Неин приятел запечатал момента в кадър и 10 дни по-късно снимката вече има над 13 500 харесвания и близо 4000 споделяния във Facebook. В 60-те коментара под фотото хора приветстват момичето за постъпката и открито застават зад неразделението между протестиращи и полицаи.

Момичето се казва Елена.

И участва почти редовно в шествията във Варна, започнали в началото на февруари. Негласно я определиха за „варненското лице на протеста“.

Елена е завършила „Инженерен дизайн“, а в момента е докторант в същата специалност. Засега не смята да емигрира. Ще е пагубно, ако всички образовани и кадърни българи намерят реализацията си в чужбина, смята тя.

По принцип Елена не участва в протести. Но на тези нямало как да не отиде. „На 15.02.2013 за пръв път отидох на шестия пореден протест. Преди това бях с температура и не можех да стана от леглото си. Но когато народът ти е на улицата, някак не можеш да лежиш. Колкото и да ти е зле. Просто мира нямаш. Знаеш, че трябва да си там и да се бориш, ако искаш нещо“, споделя Ели.

Тя и семейството й също са от многобройните граждани, които получават космическа сметка за ток за месец декември. По думите й реалната сметка би трябвало да е само 10% от получената фактура.

За бомбичките, камъните, черните чорапи. И прегръдката.

Въпреки че Варна се прослави със сравнително цивилизованите си протести, дори и няколкото прояви на вандалщина вбесиха многобройните варненци. Като случая с дядо Георги, чиито плакати бяха разпокъсани. И младото момче с разбития нос, защото понечило да защити възрастния човек.  Или групичката хора, които мятаха камъни и пиратки по полицаите, и тези, които закачиха черни чорапи по щитовете им.

„Бях се качила на един парапет да снимам отвисоко и когато видях грозната картинка, слязох и отидох да махам чорапите от щитовете им. Дойдоха още много хора, които помагаха. Тогава видях една мъничка усмивка сред кордона – на млада жена полицай. Реших, че тази дама заслужава по-специално отношение от това да й закачват чорапи по щита и да я замерят с камъни. Купих й роза и отидох на следващия ден да й я подаря“, разказва Ели.

Според младата докторантка именно такива жестове сплотиха протестиращи и полиция в морската столица.

Цвете и прегръдка за полицията
Спонтанната прегръдка пред Община Варна Снимка: личен архив
„Ако искаш да получиш добро, трябва първо да дадеш добро. Не може да мяташ по полицаите камъни и да гърмиш пиратки буквално на главите им и да искаш те да ти се радват. И постигнахме нещо, макар малко - полицаите свалиха щитовете. В знак на съпричастност. Мисля, че с всичко това варненци започнаха да осъзнават, че полицаите не са им врагове. А аз продължих да им показвам, че не са никак страшни, когато се отнасяш добре с тях.“ казва Елена.

Така в нощта на 19 февруари, докато полицаи и част от протестиращите в София показваха  агресията си един срещу друг и оставяха кървави петна, Варна запечата протеста с прегръдка между гражданка и орган на реда.

“Минавайки зад строените полицаи, се озовах срещу И.И., когото тогава не познавах. За мен той беше един от всички, случайно озовал се насреща ми. И просто не знам как ми дойде на ум, за части от секундата стана. Видях чертите на един добронамерен човек, просто го прегърнах. Това е! Казах му, че съм горда с тях, с техния подход към протестите. Благодарих му за лоялноста, толерантността и търпението, което проявяват“, разказва Ели за прегръдката, която приятелят й Петър успял да запечата в снимка.

Полицаят и Елена се запознават чак в интернет, след като снимката им обикаля виртуалното пространство. И.И. е много прям и интелигентен човек, казва Ели за него и спира дотук, защото не е позволено да говори твърде много за орган на реда, ако не е поискала предварително разрешение. И.И. пък я моли да не тиражира снимката в интернет. Но твърде късно – хората бързо надушват добрите дела и им се радват.

„Те са част от народа. Като хванеш един полицай, свалиш му щита, палката, пистолета, бронежилетката, каската и униформата - получаваш един цивилен гражданин с абсолютно същите проблеми, които ни изкараха на улицата“, казва Ели. А тя не е просто част от тълпата. Не е и от тези, които не знаят какво искат или не знаят как да го обяснят.

Тя излиза на протеста със своите ясни искания.

„Не искам вила, мерцедес или самолет. Искам справедливост. Имаме чудесни закони, но никой не ги спазва. Искам да се съди всеки, който е откраднал, без значение какво и колко. И да отива в затвора. И тогава ще се види колко много пари има в страната ни, които трябва да са заплатите на един работещ българин. Искам да се предлагат главно български продукти на пазара и така да се отключи пазарната икономика. Не може всички да си пазаруват вносни ябълки и после да се сърдят, че българските не са вкусни - как ще са вкусни, като земеделците не получават пукнат лев от парите, с които си пазаруваме вносните ябълки и са пред фалит“, обяснява Ели.

И списъкът не спира дотук. Липсата на достойно заплащане е едно от нещата, заради които цяла България излезе на протести.

„Не може пенсионерите, които цял живот са се трудили за родината си, да получават 200 лв. пенсия и 300 лв. сметка за ток. Не може всички цени да са като в ЕС, само заплатите да са десетки пъти по-малки“, казва Ели и обобщава ясно, точно и кратко: „В общи линии искам толкова много неща, колкото не са наред в държавата“.

Младото момиче се надява поне някои от исканията на българите да се осъществят. Та нали затова продължават да излизат на улицата?

Всяка вечер варненци са пред общината и заради недоволството от местната власт. Засега 20-те дни протести обаче не помръдват Кирил Йорданов от кметския стол. Той самият заяви на два пъти, че оставка няма да подава. Или както Елена казва: „Дървото се сече от стъблото, не от малките клонки.“. Затова е нужна радикална промяна в цялата система.

Протестът през погледа на Елена – тъжен народ, но единен.

Елена няма да изтрие от съзнанието си дядовците и бабите по протестите. Бай Георги с разкъсания плакат. Майките с детските колички. Патриотите. Усмивката на жандармеристката, когато получи цвете след дъжда от камъни и пиратки. Българското знаме. И химна, запят от хиляди гърла.

Ели иска да запомни и още нещо. Реализираните желания на народа. „Започнатата работа не бива да се оставя до средата. Трябва да се свърши докрай!“, категорична е тя.

А що се отнася до предсрочните избори – в лицето на Елена България има сигурен глас.

„Аз винаги гласувам. Откакто навърших 18, не съм пропускала избори. Защото знам, че ако аз не гласувам, онези, които гласуват срещу кебапче, ще избират кой да ме управлява“, е нейната философия.

На 3 март – в Деня на Националния празник на България - тя отново ще е сред тълпата. Протестиращите ще носят цветя. Дали тя е заразила останалите с поведението си, не знам. Но едно е сигурно – малките добрини вършат чудеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Варнапротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, Ели!!!
66
1
 
13
 
! Отговори
bbb преди 11 години
Това момиче и целият град Варна са пример са една много голяма култура! Така трябва! А не като тук в София - друсаните напред в битка с полицаите, но като стана напечено те първи се изнизаха и пострадаха само невинните хора!!! Браво, Ели!!!
65
10
 
1
 
! Отговори
6X6=66 преди 11 години
А,ве боклуции,вас не са ли ви спирали да ви изнудват на пътя ???Или ушевата *** кара без витетка,преглед и гражданска и ти се подиграва,че си балък??? Не са ли ви обирали и като дойдат свинете само вдигат рамене и нищо не правят??? Не сте ли чували как момиче било изнасилвано многократно по време на задържане от тия същите ***??? АААА??? Тияу *** ли защитавате бе безмозъчни *** ???За тия *** или лошо,или още по-лошо ;)))
64
5
 
3
 
! Отговори
Bat Boiko ama ne преди 11 години
123 koito go podkrepqt sa donosnici i iskat starite opravlqva6ti 100 % sledqt saita i umi6leno go podkrepqt bat boiko im e dal po 20 lv da pi6at 6taci smart za takiva kato vas *** vi kumonisti lapaite go pod voda dokato isahne
63
4
 
1
 
! Отговори
mega boss преди 11 години
Ei 123 takiva kato teb s kur6um da gi zastrelq6 i da pikaqt nad trupati e malko *** 6tak kvo podkrepq6 policaite we jivee6 v policeska darjava bogatite tehni hora vsi4ki drugi v zatvora 6a ti *** maikata umirisana
62
3
 
2
 
! Отговори
Barona преди 11 години
policaite v barzinata stavat gre6ki
61
14
 
3
 
! Отговори
Barona преди 11 години
kur6um za policite i posle cvete na grobi6tata maika im korunpirana
60
17
 
4
 
! Отговори
Мисакачи преди 11 години
никога цветя за свинете,,,малко ви е къса паметта как мелиха студентите и пенсионерите,,,а...само да им кажат и ще ни пребият пак,ама нали ще им спрат ерофондовете,откъде ще крадат после,,то тук вече няма какво...НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ЕНИЧАРИТЕ!!!НАЙ ТЪПИТЕ ,ПО *** И БЕЗМОЗЪЧНИ ОТ ВОЕННИТЕ,,МИЛИЦИОНЕР -ПОЛИЦАЙ ЕДНА И СЪЩА!!! НЕ ИМ ПРАВЕТЕ ЕВАЛА НА ТИЯ ГАДОВЕ!!!
59
3
 
6
 
! Отговори
попа преди 11 години
Айде затова - днес от 11 всички на протест! Стотици хиляди българи умряха по бойните полета... За тая ли клоака, създадена от "партийци" ??? На улицата до един!
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 123 И от къде пари у БСП - нали Бат Бойко им "спря кранчето"? Някои друг плаща.... И не само на БСП... Но когато Премиера се мъчи да играе на два-три фронта във вътрешен и международен план - няма и да разбере кой го е прецакал.
57
10
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
От там тръгвали автобусите за София за "протеста". Даже се похвалили, че и закуска ще им раздават:)) Та питам аз:1. Как се "организираха" милите ми пенсионери? Може би във Фейсбук? :))2. Кой плаща автобусите? Те самите от мизерните пенсийки?3. А закуските??4. А някой лев "на ръка" за участието?5. Вярва ли някой, че те си плащат всичко?? Кой може да ги организира??? БСП - партията на пенсионерите!!!
56
1
 
16
 
! Отговори
До 74 преди 11 години
Тебе пък кой те е бил бе, мижитурко такава. Сигурен съм, че изобщо не си бил на протестите и само си клечиш пред компа. Още по-малко съм сигурен, че знаеш какво е коктейл ""***" и как се изготвя. Абсолютно съм сигурен и в това, че никога не си го използвал и че никога няма да го използваш. Просто защото си една мишка, която само си седи пред компютъра и дрънка глупости.
55
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на момичето и браво на варненските полицаи!!!
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
111
53
3
 
24
 
! Отговори
123 преди 11 години
Като чета негативните коментари тук, направо изпадам в ужас. С какво точно ви е виновно момичето с цветята?! И защо призовавате за агресивно поведение срещу полицаите ?! Особено пък срещу варненските?! Леле колко ненормални хора има в тази държава и в този форум.
52
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 11 години
Като чета купищата негативни коментари тук направо изпадам в ужас. С какво точно ви е виновно момичето с цветето?! И какво искате от полицаите, особено от тези във Варна?! Защо призовавате за агресия срещу тях?! Наистина не мога да ви разбера. Леле, колко ненормални хора има в тая държава.
51
10
 
11
 
! Отговори
сливналия преди 11 години
Сутринта дойдох на работа с такси. По пътя се заприказвахме с шофьора и ми каза, че сутринта направил няколко курса с пенсионери до площад" Х.Димитър". От там тръгвали автобусите за София за "протеста". Даже се похвалили, че и закуска ще им раздават:)) Та питам аз:1. Как се "организираха" милите ми пенсионери? Може би във Фейсбук? :))2. Кой плаща автобусите? Те самите от мизерните пенсийки?3. А закуските?? 4. А някой лев "на ръка" за участието?5. Вярва ли някой, че те си плащат всичко??
50
17
 
8
 
! Отговори
А.С.А.В. преди 11 години
*** за ушевите ***, който не става за нищо става ушев!!!!!!!!!!!!!!
49
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С фуражка, палка пистолетгаден Ушев прави ми ***!Гаден Ушев, долен ***,да те *** аз!!! Със спринцовка, стъф и паркизангаден Ушев става наркоман.Гаден Ушев, долен ***,да те *** аз!!! С прашка, бикини, сутиенгаден Ушев иска *** ОТ МЕН!!!Гаден Ушев, долен ***,да те *** аз!!! 15.Цял живот с фуражка да ходиш,да те сочат навсякаде с пръст,гаден Ушев да те наричат,да си правят с тебе ***!Пр. Любко Ушев, любко Ушев,Любко Ушев ***!!! 16.Ушев прасе, жена ти се ***,а ти ст
48
14
 
1
 
! Отговори
Полицай от Трън преди 11 години
Я щех да седим дома ама ми казаа, че они щели да ни напраат додуци на протесто.