Скандал с издевателства във военния университет

Четвъртокурсници прилагали казармени номера от времето на Варшавския договор
100
Скандал с издевателства във военния университет
Снимка: Булфото,архив

Скандал с издевателства над новобранци разтресе висшето учебно заведение, което трябва да произвежда командирите за натовската българска армия. По неофициална информация на в. "Сега" става въпрос за извращения на курсанти от четвърти курс над първокурсници във военния университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Информацията беше потвърдена официално от Министерството на отбраната, но оттам отказаха да дадат повече данни колко души са били замесени, кога са станали издевателствата и какви са последствията за провинилите се. "Служба "Военна полиция" е провела разследване по случая. Материалите от приключилото разследване са представени в Софийската военно-окръжна прокуратура (СВОП). Съгласно процесуалния ред информация за подробности по разследването могат да се дават само от СВОП", беше единственият отговор на МО.

Според източници от военното министерство следователите са разследвали издевателства, които бяха типични за казармата от времето на Варшавския договор. По-старите курсанти карали новобранците да козируват на "катерица". Говори се и за издевателства с горелки. Засега обаче от военното министерство не казват какво точно се е случило.

Националният военен университет "Васил Левски" беше създаден с решение от 2002 г. До този момент съществуваха три военни училища - Висшето военно общовойсково училище "Васил Левски" - Велико Търново, Висшето во¬енно училище за артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов" в Шумен и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
0
 
! Отговори
стайко преди 6 години
имаше и от страна на старшините към войници -шамари , ритници , но това е България глас в пустиня
57
1
 
3
 
! Отговори
Да ви разкажа какво преди 9 години
се случи в първата нощ в казармата на един от последните набори задължително редовна военна служба.Двама от "старите" решили да респектират "зайците" като изплашат до смърт някой от тях."Зайците% по правило знаят, че е препоръчително първата нощ да не се заспива.И така, двамата "стари" влизат в помещението и единият започва да души момче, което е избрал произволно. Следва такъв юмрук в лицето му, че се наложило неговият приятел да го извлече полужив навън.Попаднали на известен пернишки марисчия
56
1
 
1
 
! Отговори
стоян преди 9 години
продължение от 88-издигнати от командир на поделение нагоре,до командуващ армия.тези бивши кашици почувствали слободията на липсата на бойно оръжие във простите войници правеха всичко наобратно,и сегашният живот е тяхното продължение.имаше вного случай когато на писнали от извращенията млади войници правеха това което трябва-на насилието с насилие.разместваха някой и друг офицер и старата песен на нов глас.нищо ново под слънцето и луната.това във НВУ е нищо пред извращенията от тогава и сега.
55
1
 
1
 
! Отговори
стоян преди 9 години
най-лошото на цялата работа е ,че живота ни е пълен с подобни и по-изискани от тези извращения,както физически,така и психически.при нас всяка ве(чер имаше "рожденник",който черпеше с побой по главите на всички новобранци,та сега се чудя,защо съм зле с гравата. живота ми премина с последици от тези побоища, а т.н. "цери" се кефеха като женски полови органи.трудовашко вевесарско поделение,родено от бойните поделения в харманли и марица,за да може участвувалите в събитията в чехословакия да бъдат
54
1
 
2
 
! Отговори
хахах преди 9 години
До Боце ИмигрантКъде пък дневалния ще има легло бе ти да не си бил в пансион за девици? И ако счуташ един хабен нож за оръжие....
53
1
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 9 години
Поне в частта за страха и информираността не беше точно така.Имаше извращения, но имаше и месечни събирания по подразделения, на които се даваше някаква информация за тях. Разбира се, имаше достатъчно политически съображения.Няма да забравя как след поредното събитие един познат го разжалваха само защото си беше позволил да си пише с родата в Англия. И за дънките, които се водеха '*** с чужди надписи'.По-скоро проблемът идваше от написаното отвътре над всеки портал: По военни въпроси до тук
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да не е имало извращения преди години?! А помните ли момчето, което беше надуто с компресор и до момента е инвалид? И безброй други извращения, на които не е била дадена гласност и не сме знаели за тях, само горките войничета са били потърпевши, но от страх са си мълчали.
51
1
 
25
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Когато даваш власт на хора с комплекси,резултата е този.България е пример за кариерно развитие на точно такъв тип хора.
50
7
 
5
 
! Отговори
някой преди 9 години
Леле, колко много коментари за "неофициална информация на в. Сега". Иначе като чета и все повече се убеждавам, че тая държава и тоя народ напълно си заслужават това, което ще се случи до няколко години. Военен съм и винаги ме е боляло затова, че армията намалява, закриват се поделения, все повече става една нежелана от обществото институция и не може да си изпълнява функциите... В крайна сметка негативизмът май ще надделее.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зависи не от това"преди или сега" а от това колко *** ще се сьберат на едно място
48
1
 
29
 
! Отговори
Rene Artois преди 9 години
Навремето в казармата често ни назидаваха с лафа: "Простотията не ходи по животните!".НАТО и Варшавския договор са без значение - комплексари и *** винаги е имало и ще има. Но в сравнително затворено обществото като казармата техните навици и прийоми надделяват. И не са само наш патент. Понякога издевателствата върху по-слабите минават безнаказано, друг път срещат отпор или си намират майстора.Но е редно да има адекватна реакция, защото от бъзика до манталитета на мутрата пътят е къс.
47
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казармените простотии идват от съветската армия.Имахме един стар полковник, който направо си толерираше старите войници да тормозят новобранците
46
7
 
20
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Трябва да изгонят от училището и виновните и пострадалите.Човек, който ще става офицер, няма право да бъде малодушна офца.
45
6
 
12
 
! Отговори
Боце Имигрант преди 9 години
Завършил съм ВНВУ В . ЛЕВСКИ Извращения от този сорт не е имало !Е във всяка рота в коридора имаше легло на героя на което почиваха дневалните . Как може да има издевателства над човек с оръжие ? Та той винаги може да ликвидира съдистите си
44
3
 
28
 
! Отговори
Който си е позволил преди 9 години
издевателства с горелки, сега да му опърлят задните части, та да не може да сяда на тях поне една седмица.И да покажат пред цяла България майка му - нека я потърсят поне няколко репортери, да я накарат да каже нещо на майките, с чиито синове са се издевавали. Да видим коя е тази, която е възпитала *** и как ще оправдае това свое педагогическо "постижение". Имаме право на такава информация - нали от нашите пари на данъкоплатци са й плащали майчинските, докато си е отглеждала синчето!
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
просто такива хора стават военни!! а вероятно и такива им трябват в нато!!няма ли психо тестове в това училище???от шапката идва проблема!!
42
3
 
10
 
! Отговори
Който не става за .. преди 9 години
мищо става военен. Тези извращенията с в стил НАТО,демокрация и пазарна икономика и нямат нищо общо с извращанията по времето на Варшавския договор.Основната разлика е,че сега професионални военни правят извращения с други професионални военни,което преди го нямаше или поне аз не съм чувал да го е имало. И аз съм бил над 2 години в казармата и нищо страшно не се случи, т.е. нищо подобно на това, за което пише в статията. Най-голямите дръвници бяха старшините и офицерите, но това не е изненада
41
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното доказателство, че и преди и сега фуражки стават само най-простите! Да сте чули в друг университет за такива простотии? Няма и да чуете.
40
4
 
22
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Ужас!!! Тия в кои времена живеят. Вместо номера от времето на "Варшавския договор" трябва да прилагат номера в стил "демократично НАТО" каквито се прилагат в американската армия
39
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е,че тия който са отишли да учат там за офицери са едни пълни несретници.Просто ядат и спят безплатно и знаят,че като завършат ще имат осигурена работа и ще продължат да си лежат до пенсия.Ще имат една камара облаги от държавата и ще се пенсионира на 50 в отлично здраве и с 25 заплати на куп.Нали ги помня моите офицери от казармата....един гвоздей не можеха да забият.