Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела

Неонатолози има само в пет града
Обновена: 7 юли 2015 10:08 | 7 юли 2015 07:00, Александър Попов
114
Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела
Снимка: Булфото, архив

Цели области на страната са останали без медици от възлови направления, може да се говори за тотален дефицит на лекари във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор".  

Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка.

В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст.

При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници.

Именнно заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти.

Детските хирурзи също са кът, в цялата страна те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници.

Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове.

Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти.

В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага  един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред изданието.

Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев.
Другата, по думите му е, че лекарите – обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите.

По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: лекаризаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.