България, 21 век: 1000 малки селища без хлебарница

Хората без достъп до основни храни са хиляди
47
България, 21 век: 1000 малки селища без хлебарница
Снимка: архив, БулФото

В над 1 000 планински и малки населени места у нас няма магазини, от които жителите да пазаруват хляб и други продукти от първа необходимост. Хората без достъп до основни хранителни продукти са над 83 хиляди.

Още по темата
Неотдавна правителството отпусна на общините над 700 хиляди лева за покриване на част от транспортните разходи за доставки до тези селища.

Същевременно броят на обезлюдяващите се места у нас расте.

В село Крушовица, община Елин Пелин, живеят 18 души. Там магазинът затваря. Селото е на 35 км от София, но е труднодостъпно без автомобил.

През зимата маршрутката от гара Елин Пелин до селото не пътува и то е откъснато от света, предаде БНР.

Зимата е много сняг, много е студено, няма кой да се изкачи да ни докара хляб, притесняват се местните.

"Не може да бъдем на 30 км от София, 21-ви век и да нямаме хляб. Има села по родопския край с магарета ги карат, но без хляб не са ги оставили, а ние тук... ще трябва да си месим", коментират те.

Служител от Елин Пелин пътува до селото, за да могат хората да получават пенсиите си. Лекар също няма.

131 жители по постоянен адрес пък има село Микре, което се слави като едно от селата в община Угърчин с най-много загинали във войните - 141 души.

Войнишки паметник в селото обаче няма, макар да има проект - заради липса на средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Преди 89-та произвеждахме всичко и изнасяхме огромна продукция -най вкусните зеленчуци и плодове. Българското село беше за пример. Училища, хората нахранени и работещи. Сега селата са разорани от *иганите. А отвън розовия домат искат да ни забранят, за да купуваме ГМО. В магазините вече е щастие да откриеш българска продукция.През 94-та, след ликвидационните комисии, дойде френски агроном,който беше идвал преди 89-та и попита ужасен: Бомба ли е паднала в България.
25
2
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Важното е че гей парадите са легални ! Нищо че преди 25 год на моето село ядох най вкусния хляб от съседната пекарна .....в момента е иззидана и е просто една празна сграда ....царство за мишките ......
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко се унищожи. Селата са оставени на произвола на съдбата. Във Видинското село Арчар с 2700 човека, където е имало средно училище, болница, голям хранителен магазин, нехранителен, ресторант, сладкарница, кино, дискотека, тото и всичко необходимо в днешни дни всичко това е изчезнало. Благодарение на демокрацията са се върнали 100 години назад. За 26 години нещата не че не са мръднали напред, а вървят назад.
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При комунизма взеха имотите и поминъка на хората, те отидоха по градове и заводи, където има работа.ТКЗС-тата работеха на загуба.Кой млад ще седи на село, за какво?Така се обезлюдяват селата.Не може да имаш кмет, лекар, даскал, хлебарница и Мол за всяка махаличка.Това ни е наследството от комунизма.Заслужаваме си го, щом още я има тая партия БСП.
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сегаdalech po-dobre? S falshivite dolari na evreite li? Kvo im e podobroto? Che gi promivat i zatlustavqt vseki den li?Ne blagodarq. Po-dobre beden, no chovek. Tova tam ne sa hora veche..
21
3
 
10
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Хляб няма , ама имате Пеевски, Гергов, Божков, Бисерв,Златев и много много други кадри от бай ви Тошовото наследство.
20
6
 
18
 
! Отговори
Дедовия преди 7 години
Като няма хляб ше ядете пасти! - Серго така каза кат замина за Брюксел.
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига с черната статистика. Двете ми села от Тошово време насам са с постоянно население, едното е около 1000 души, другото около 500. Намират се в близост до международни пътища, бас хващам, че обезлюдяващите се села са в изолирани райони.
18
10
 
13
 
! Отговори
varg преди 7 години
Обезлюдяването на българските села е политика номер 1 на герб.
17
12
 
5
 
! Отговори
сега преди 7 години
До АнонименАко не беше социализмът направо щяхме да изчезнем, а? Интересно как в западната част на Европа все още има живи хора, които на всичко отгоре живеят далеч по-добре от нас.
16
4
 
13
 
! Отговори
хлябът преди 7 години
Преди тодор живковчетата да полудеят по окрупняването на великата соц. икономика, във всяко населено място имаше колкото са нужни малки хлебарници в които се правеше чудесен хляб. Сега се бълват само л...а вместо хляб.
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много малки хлебарници ги затвориха поради това че не отговаряха на някакви си норми. А за това кой е платежоспособен е спорно. Най платежоспособни в малките села са пенсионерите защото си имат сигурен доход
14
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е няма как за 10 бабички да има магазин, болница, кино, метро и летище! Що за глупост е тази статия? Това дали някой си купува или не хляб си е лично негов проблем.
13
7
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
До АнонименКакво зависи от теб примерно анонимен *** ?!?! Едни взимат дълг и ни го прехвърлят ние да го връщаме ! Те доволно потриват ръце и като тебе заявяват ,че живота в България бил хубав ! Единственото което може да се направи ,го направиха милиони умни и млади ! Избягаха ,за да не връщат парите които друг харчи !
12
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв по точно е проблемът. Хлебарница има там където се купува хляб където нямакой да купува няма и хлебарбница. елеменрарно
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете да хленчите!Всичко зависи САМО ОТ ВАС!Нали вие си избирате и търпите цялата тази престъпна мафия,която ви управлява!Разберете го веднъж завинаги - ВСИЧКО ЗАВИСИ САМО ОТ ВАС!!!Никой,никъде и никога няма да си мръдне малкия пръст,за да направи нещо за вас,ОСВЕН ВИЕ САМИТЕ!!!РАЗБЕРЕТЕ ГО!НЯМАТЕ ЛИ ПОНЕ МАЛКО РАЗСЪДЪК,ЗА ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ!!!
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога да добавя още олимпийци аматьори работят и тренират в спорта само спомени за отминали времена има и още ама ще ми се стопли ракията докато се обяснявам
9
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минете през закъсала Полша. Всяка махала е с аптека,банка, банкомат и магазин. Всичко подредено и красиво. После вижте на изгерберастелият комунист творението и направете сравнение.
8
12
 
16
 
! Отговори
Селски доктор преди 7 години
Ами нормално е в селата да работят млади специалисти без опит, по разпределение две-три годин и след института, а после като натрупат опит отиват в големите болници в градовете.Хубави-лоши, във всяко село имаше лекар, зъболекар, акушерка, фелдшер, аптеки имаше по селата, сега като няма никакви да не би да е по-добре?????ЕС и демократите ви чакат да измрете, за да заселят България с бежанци, това е. Ама вие нещо не щете да ***, та затова се налага да ви спират хлебарниците и бързата помощ