2 от 27: Установиха фалшив мед на пазара

БАБХ направи изненадващи проверки в търговската мрежа
16
2 от 27: Установиха фалшив мед на пазара
Снимка: БТА, архив

Българската агенция по безопасност на храните направи изненадващи проверки в търговската мрежа с вземане на проби пчелен мед с произход български предприятия, съобщиха от агенцията.

В акредитирана лаборатория на БАБХ са изследвани 27 проби мед за фалшификации, 2 от тях са положителни за добавени захари.

На едното производствено предприятие е съставен Акт за установяване на административно нарушение, а другото в момента е неработещо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: пчелен медБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
ИСТИНСКИ БИОПЧЕЛАР преди 7 години
Пчеларите хранещи със захар да им се изкупува отделно меда и да се пише на етикета, че пчелите са подхранвани със захар, клиента има право да знае.П.П. Най- интересното е, че има пчелари сертифицирани като биологично производство, но те всъщност хранят със захар. И ОТГОРЕ НА ТОВА ЩЕ ПОЛУЧАТ СУБСИИДИИ ЗА БИОПРОИЗВОДСТВО ПО 70,00 ЛЕВА НА КОШЕР, АБЕ ДЪЛАВЕРА.АЛО БАХ да се разходите да вземете от тези "биопроизводители" проби от всеки кошер и тогава, ако се докаже, че не са хранили със захар да и
14
1
 
4
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 7 години
Измамите с мед не се правят от пчеларите а от търговците на мед, тези които пишат глупости за пчеларите явно не познават и един пчелар.
13
0
 
10
 
! Отговори
да поясня преди 7 години
Дали медът е от захар се установява с лабораторна проба за наличие на полени в него,пробата включва изследване на киселиност, антибиотици, и ред други.Нито един медопроизводител няма да тръгне да разрежда меда си с глюкоза.Плътността на добре узрял мед е около 1.3 -1.4 т.е в един буркан от 720 мл.л има около 980 гр.мед.И да знаете боров мед НЯМА.
12
0
 
3
 
! Отговори
да поясня преди 7 години
Пчелният мед е два вида - нектарен /събиран от цвета на растението нектар, който представлява захарен сироп с определен захарен градус/ и манов / мана-сладко лепкаво вещество отделяно от растенията или екскрементите на микроорганизми живеещи върху тях/.Преработеният от пчелата захарен сироп става на мед, който не може да се нарече фалшив.Това пак си е пчелен мед, който не е вреден, нито пък полезен.
11
1
 
15
 
! Отговори
Опитен преди 7 години
Баща ми е пчелар и за първи път чувам, че меда се разрежда със захар. Нашият мед винаги е бил без каквито и да е примеси. Захар та най-вероятно е купил човека за да направи сироп с който се подхранват кошерите. Обикновенно на пролет!
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Захарта която слагат е съвсем умишлено да те тровят! Трябва да има и съответно отговарящо наказание, а не криене на имената на производителите и по 500лв. глоби!!!
9
5
 
8
 
! Отговори
до пчелар преди 7 години
знаем тия номера пробите ги давате от чистия не разредения мед а продукцията за продаване е вече друга нее ли така
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди няколко месеца, пролетта, в магазина до нас, някакъв натоварил количка с връх захар на промоция. Докато плащаше продавачката го пита не е ли рано за ракията, и отговора беше че е за мед. Тоя същият скапан *** със сигурност го е продал като чист пчелен мед. А съм сигурен че повечето-всичките доставчици са такива.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи едната фирма все още си оперира, и е съвсем в реда на нещата да не знаем коя е, и да продължава да ни лъже.
6
0
 
38
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
А Родопският "мед", който се продава в района на Смолян, най-вече около пещерите Дяволското гърло и Ягодинската - богат асортимент от всевъзможни билки - оказа се силно ароматизирана глюкоза /или кой знае какво/, което няма нищо общо с меда. Тези търговци, кой ги контролира?
5
0
 
22
 
! Отговори
az преди 7 години
Имена на фирми или няма смисъл?
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами самите пчелари да си ги линчуват тия! Щото напоследък станаха много производителите, а след такива далавери никой няма да им купува меда, зер може да е менте. Сами да се регулират, иначе бойкот на българския мед. Да не стане като при млекарите - не им изкупуват млякото, а правят отрови с палмово масло и радиоактивно сухо мляко от Украйна.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо само на българския?
2
0
 
18
 
! Отговори
до 1 пътник преди 7 години
прав си уж горски правят реклама на балкана преди да те излъжат знам патил съм си от този мед в билка ужас уж го купуваме меда за лек а то ни разболява повече браво и за тях да има проверки
1
0
 
18
 
! Отговори
пътник преди 7 години
браво да проверят от време на време и производителите на мед преди купувах мед от едно руенско село билка меда беше хубав но от 2години насам меда е гликоза и захар и грамажа на бурканите е малък а цената е 9 лв уж преди тези произведители на мед бяха пчелари на годината позор за държавата кзп и бабх да провери и тях М.Ариф и А.Ариф пчеларите тихом мълком в това село край пътя за провадия въртят измамата