Миньорите – на щурм, Борисов плаши рудника със спиране

Корнелия Нинова обяви, че ще иска собствениците на мината да дойдат в НС
13 окт 2016 19:55,
31
Миньорите – на щурм, Борисов плаши рудника със спиране
Снимка: архив "Булфото"

Протестиращите миньори от рудник “Бабино“, които стачкуват заради неизплатени заплати, щурмуваха мината и се опитаха да нахлуят в кабинета на директора.

Причината е фактът, че те и днес не получиха парите си, въпреки обещанието това да стане до края на деня.

“Обещаха да изплатят купоните за месец март, но за момента нищо. Протестът продължава и ще продължи докато не бъде изплатено всичко“, каза един от протестиращите пред bTV. “Всичко е лъжа“, допълни друг.

Още по темата
Хората в коридорите на мината се множат, там идват все повече миньори и техните съпруги.

Междувременно премиерът Бойко Борисов се застъпи за протестиращите и призова концесионера на мини “Бобов дол“ да изплати заплатите на миньорите от рудник “Бабино“.

“При продължаващо неспазване на трудовото законодателство, министър-председателят възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък “Бабино”, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Спирането на рудника ще е поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

От правителството напомнят, че с анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от “Мини Бобов дол” ЕАД на “Ораново” ЕООД (преименувано през 2008 г. във “Въгледобив Бобов дол” ЕООД) по отношение на участък “Бабино”.

Коментар по темата с миньорите направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Днес разговарях с протестиращите миньори в Бобов дол. Нашите депутати се срещнаха с тях. Управителят и управляващите се скриха. Утре по наше искане се свиква извънредно заседание на парламента. На него ще извикаме министъра на енергетиката, собствениците на мината, главна инспекция по труда и няма да отстъпваме, докато не изплатят дължимото на работниците“, написа лидерката на социалистите в профила си във Facebook.

Както Dnes.bg писа по-рано под земята с протестиращите миньори слезе и омбудсманът Мая Манолова. Тя обяви, че ще остане там докато заплатите не бъдат изплатени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ъ?ква шмекерия бе?ако имаше душа,сам щеше да прекъсне на тоя договора и да го изгони още на миналата стачка,толкова му дреме на боко за тебе и мене..аман от крадливо пл..е..ме,да се махат всички,и Национализация на всички предприятия и курорти по морето,,СТИГА С ТАЯ МАФИЯ
23
4
 
4
 
! Отговори
Ъ? преди 7 години
Избори идват, пак му готвят някаква шмекерия на Бойко
22
2
 
2
 
! Отговори
експерт преди 7 години
президента плевнелиев да отиде при миньорите
21
1
 
3
 
! Отговори
преди 7 години
До АнонименБЯХА ПРИНУДЕНИ И НА ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ ДА ГЛАСУВАТ, КАКТО И НА ПРЕДНИТЕ КОГАТО ГИ ПРИНУДИХА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БСП КАКТО БЕ ПОКАЗАНО В МЕДИИТЕ, НО ТАКА И НЕ ВЗЕ МЕРКИ ПРАВИТЕЛСТВОТО. ТАКА, ЧЕ МИСЛЯ, ЧЕ И СЕГА ДАЛИ НЯМА ДА ОСТАНАТ ИЗЛЪГАНИ ПАК МИНЬОРИТЕ. ТА СЕГА ОТ БСП СЕ ЗАГРИЖИЛИ
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 7 години
До KAKVOняма такава машина в рудника миньорите работят със стара техника,
19
6
 
1
 
! Отговори
KAKVO преди 7 години
Този камион на снимката струва над 1 милион евро , ако се продаде ще изплатят парите на Работниците .И всъщност тази мина бабино е била много модерна . Даже в САЩ няма такива камиони , миньорите да не се оплакват -
18
0
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
купоните за месец март?! Заплати за август!? Добре де, какъв е тоя народ робски?? Така ако ги размотаят някъде, та ако щете и в Гърция, то от тая мина вече нищо нямаше да остане!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да отразявате каквито и да е новини, вземете си проверете снимките. Тази снимка е от рудника на Dundee, не на Бабино.. и вие станахте за резил!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е и какво излиза,че Бойко Борисов заплашил държавната концесия,тоя продал ли ни е вече бе.
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12"А нима собственик на този рудник не е Орешарски с подставеното му лице Ковачки?"Ха, ха , ха! Не е, Станишев е собственик, а Путин го кара да не плаща заплати та да направи мръсно на Обама и да го злепостави .
14
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Как е разговаряла Корнелия Нинова с миньорите? По телефона ли? Защото не е идвала в Бобов дол!
13
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Междувременно премиерът Бойко Борисов се застъпи за протестиращите и ПРИЗОВА концесионера на мини Бобов долДА ИЗПЛАТИ заплатитена миньорите от рудник Бабино.---Ти, па къде се буташ, бе магнолио! ПАР ТИ ПРАВЯТ ПИАР! Като си толкова ЗАГРИЖЕН, дай ТИ пари за заплати на миньорите! Даваш на тоя, даваш на оня, даваш на Елтън Джон (дядо Николай) да ти бие камбани за прослава ... ДАЙ НА ТЕЗИ, С КОИТО НАВРЕМЕТО КАЗА, ЧЕ СЕ РАЗБИРАШ ... Недей само да призоваваш, като Прецедента!
12
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я журналистите я попитайте оная врачанска куха лейка,дет ше съди миньорите,кво образование има и ква заплата получава!!Парясниците са на мода в България!! :-) :-)
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако нямаше избори, нищо нямаше да се направи. Тиквата ще каже че е виновен Овчаров, Станишев, Орешарски, международното положение-------------А нима собственик на този рудник не е Орешарски с подставеното му лице Ковачки?
10
4
 
28
 
! Отговори
Мюфтията преди 7 години
От такова "маловажно" нещо може да стане бела. Бойко да внимава. После пак ще вдигне кръвно и ще трябва да му ходя на свиждане в болницата.
9
3
 
21
 
! Отговори
socialen преди 7 години
*** неговите тиквочи ще наводнят мината.
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Ковачки нали нареждаше на същите тези негови работници за кого как да гласуват на избори. Ето до какво води забъркването на българския бизнес в блатото на българската политика. Работниците се рaзвpaщaвaт, трудовите резултати стават незадоволителни, предприятието се скапва, спират да идват парите. Политиците яхват cкaндaлa.
7
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кръглия зеленчук от Банкя вече е време да си ходи
6
4
 
13
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Обаче менажерите на Тъпашки къртят от всякъде ....
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно мишките с бели ризки са се изпокрили. Щом ще затварят рудника,пуснете ги в шахтата и я запечатайте. Като първа бъде оная устатата муцуна, дето щяла да съди тези които си искат заплатите.