Новият ни изтребител май ще излети, проектът – готов

Пращат писмо за намерение до компании от три страни
39
Новият ни изтребител май ще излети, проектът – готов
Снимка: БТА, архив

Готови сме с проекта за нов тип многоцелеви изтребител, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, който отговори на въпроси на депутати в ресорната парламентарна комисия.

Още по темата
Министърът посочи, че са били готови преди повече от месец и половина и напомни, че самият той е държал новият командир на ВВС също да го прегледа и даде оценката си, което вече е факт.

Ненчев очаква идната сряда проектът да бъде одобрен на заседание на Съвета по отбрана и да бъде изпратено т. нар. "писмо за намерение" до компании от Швеция, Италия и Португалия, предаде БТА.

В рамките на няколко месеца трябва да бъде получен отговор и тогава да се прецени с кого ще се сключи договор. Депутати от няколко парламентарни групи попитаха министъра дали са били променяни критериите за оценка на предложенията по проекта за изтребителя. Според народни представители от левицата единият от критериите, свързан с продължителността на експлоатацията, остава без тежест, а са добавяни и нови.

Министърът отговори, че не е оказвал натиск върху когото и да било по отношение на промяна на параметрите, не се е месил в работата на комисията, нито е оказвал натиск върху Института по отбрана. Ненчев посочи, че подходът е бил принципен и е бил търсен консенсус. Той се ангажира да провери дали са били променени критерии. Пред журналисти Ненчев обясни, че днес трябва да му бъде докладвано за последните решения. По думите му е имало дискусия по някои спорни моменти.

Пред депутатите от комисията по отбрана министър Ненчев посочи също, че се прави всичко възможно да се поддържат и наличните самолети МиГ-29, като припомни, че в момента изправните са 9, а е обявена и поръчка за десет двигателя. На въпрос, свързан с процедурата за пряко договаряне с участника в процедурата за доставка на двигателите, Ненчев каза, че има предварителни разговори и има голяма вероятност да се постигне съгласие, главно за сроковете.

С класираната на първо място фирма продължаваме разговорите, не променяме класацията, отново посочи Ненчев, като добави, че това се прави само и единствено, за да се постигнат по-добри параметри по отношение на сроковете и, евентуално, на цената.

По въпроса за това дали двигателите могат да бъдат от друго място освен от Русия, министърът посочи, че има 10 други двигателя в европейска държава, които са били предложени и са представлявали интерес за МО, но след пълна проверка се е оказало, че те не са били използвани в продължение на може би повече от 10 години и от страна на експерти е бил изразен скептицизъм за това дали те могат да бъдат лесно възстановени. Щяла да бъде необходима пълна проверка, основен ремонт, което допълнително щяло да натовари бюджета за тях, а евентуално и сроковете.

Попитан дали така година по-късно ще купим двигатели от РСК "МиГ", министър Ненчев отговори, че това не е въпрос на личен избор. Придържаме се строго към Закона за обществените поръчки и там няма как да въздействам или да влияя, или да проявявам каквато и да е емоция. Тази фирма, която предложи най-добрите условия, тя ще спечели, както и в случая е така - класирана е една фирма, която очевидно има договор с РСК "Миг", коментира Ненчев.

В отговор на въпрос министърът каза още, че проектът за нови бронирани машини за Сухопътните войски е готов. По думите му той е преработен, стойността е около 1 млрд. и 200 млн. лева.

Пред депутатите в Комисията по отбрана министър Ненчев посочи, че на този етап всички военнослужещи по границата са осигурени и се изказа за необходимостта да бъдат подсигурени на патрулиращите около 400 фургона, за да има къде да почиват и да обядват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Тоя национален предател Плевнелиев нищо да не избира, и нищо да не подписва. СУ 35 да купят от Руснаците. По добър е от всичко, което Турците имат. (Турция е единствената военна заплаха за България.) Натовските самолети в пъти са по-скъпи и са с по-малки възможности. Преди време купиха хеликоптери от Франция и смениха някои наши МИ вертолети, обаче се оказаха с по малки възможности от руските МИ вертолети, и доста по-скъпи при това. Тъй като България се води от хора с васалско съзнание пак така
30
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Накратко и в резюме, ще купим скъпа скрап. Ще похабим още пари за обучение на пилоти - основно връзкари разбира се, за квалификация на самолети които ще ни бъдат скъпи за поддръжка. Отново ще сме посмешище, и разбира се, няколко човека ще приберат тлъсти пари. А колониалния администратор, ще отчете пред Овалния кабинет най скъпо продадената скрап за последните 100 години. Съответно, за "мечтания" изтребител ще плащаме години наред.
29
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Юрофайтъра е скъпа машина. Относително нова концепция. И нека не се заблуждаваме, италианците са сред основателите на консорциума. Така бихме се сдобили с подобаваща бойна машина с европейско качество. Но, аз не вярвам да ни го позволят. Ще надделее лобирането за Ф-16. Просто, защото всичко води натам. Ясно е, че сме колониална държава. Така че, общо взето ще вземе Ф-16. Това е. И за съжаление, ще строшим пара за безперспективни самолети.
28
2
 
0
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Ф-16 от последните блокове, които експлоатират евреите би бил добра алтернатива за бедняци като нас, но при подобаваща цена. Съвременния въздушен бой е повече авионика и електроника отколкото двигателна мощ и зрелищни маневри. Тук, за съжаление руснаците изостават. Но, португалските вероятно са много по стари и не от последните блокове. Просто, защото са втора ръка. Ние, ще сме трета. Тоест, ковчези с високи експлоатационни разходи, от които половината ще останат на земята до няколко лета.
27
2
 
1
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Или, ако правилно разбираме излиза: Нов Сааб-Грипен, или втора ръка Юрофайтър или Ф-16. Всичко е относително. Грипенът е ниско бюджетен, с голям ресурс и предполагам - най изгоден. Проблема е, че Швеция не е в НАТО формално, а и този самолет не е тестван в реални мисии. Това обаче, не пречи на чехите. Аз бих избрал него. Но дали самия Сааб ще се съгласи след провалите преди години, друг въпрос. От другите два, бих избрал Юрофайтъра, но ще ни набутат Ф-16.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самолетът ще е трета ръка на цената на чисто нов, американско производство и ще го карат прос-тит-утките и любовниците на Ненчев дето той си ги назначава навсякъде в Министерството на отбраната а може и да са земеделци от ямболския край, те са съвършени пилоти и карат всичко от редосеялка комбайн що не и изтребител. Тези дами мигат всичко и те ще пазят България! ОСТАВКА бе Ненчев бе му-хльо и плаш-ило селско махай се от МО заедно с твойте женки и ***!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В крайна сметка новият ни самолет ще бъде стар американски самолет втора употреба.Както ни продадоха бракуваните 60 годишни фрегати, които не се отдалечават от брега на повече от 10 мили, така ще ни пробутат и бракуван самолет от времето на виетнамската война, като бонус може да ни дадат два.
24
5
 
7
 
! Отговори
втора употреба преди 7 години
Новият самолет ще лети с двигател, втора употреба, от Москвич.
23
2
 
12
 
! Отговори
д-р преди 7 години
Изводът какъв е? Че присадения перчем само пречи на мисленето!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще вдигат самолета? Ми ше прожектират на летеца по.р,но.
21
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ненчев след като си сложи перука взема усилено мерки да вдига и самолета. Браво!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтребители!? Аз съм твърдо против при положение че трябват нови коли за НСО. Чух че Брабус били направили валяк да ускорява от 0 до 100 за 5сек. Това ни трябва! Изтребител само ако пише AMG на него и ако е със тъмни стъкла и буркан... от зеле!
19
2
 
12
 
! Отговори
ЖИЦ преди 7 години
Това е виц - България има Проект за нов самолет изтребител .Кога ще влезе в масова употреба ?
18
8
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Италия не била произвеждала изтребители. Даже и на вас помогна . За ЯК. говора ,ама ти от къде да знаеш. Та около 15 процента от общото производство на Юрофаитер ,, са техни .Ако наще овце купят същият .То нито една държава на 1000 км около нас няма да има по модерен ,мощен и боеспособен самалет.Или ние ще бъдем безпрецедентна СИЛА.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще вдигат самолета ,с заклинания и древни ритуали.
16
2
 
5
 
! Отговори
бахтидържавата преди 7 години
В древните летописи има схеми на древни двигатели.С ***.Донт Ноу нот нау
15
2
 
8
 
! Отговори
Николай Ненчев преди 7 години
Чувам че скоро ще построят, нова писта на старото летище!? Само да минат изборите, че знае ли се? Стискайте палци на мен и онзи другия специалист д-р Петър Москов.
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новият изтребител на България май ще е старият на Америка и Европа!!!При всички положения,проекти и договори!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, "Български проект" е много добре. Колко от техническа работа обаче ще бъде направено в България е голям въпрос. Според статия, както ми се струва, това е една работа за няколко европейски и руски фирми. В България всичко е толкова страхотно, че български политици създават работни места вече извън страната...
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швеция, Италия и Португалия? Тоест Грипен, ...Еврофайтър?... И Ф-16?