Мотористи на протест в София и в Русе

Те настояха за промяна в отношението към тях на пътя
11 фев 2017 16:02, Елка Василева
52
Мотористи на протест в София и в Русе
Снимка: БТА

Близки на 36-годишния моторист Ивайло Андреев, загинал преди 3 години в катастрофа с ТИР край Бяла, организираха протест срещу постановление на Русенската окръжна прокуратура.

Представители на мото обществото поставиха своите каски на оградата пред входа на Съдебната палата в знак на протест и с настояването за справедливост.

Те не са съгласни с решението на съда, че мотористът сам е виновен за смъртта си и настояват Апелативният съд във Велико Търново да преразгледа данните и доказателствата и да има адекватно решение, предаде БНР.

Близки на други загинали мотористи, Таня и Бойко, на пътя край Драгоман, донесоха тяхна снимка и я поставиха на стълбите към съдебната палата.

Представителите на мото обществото настояха да има промяна в отношението към мотористите и велосипедистите - те да се възприемат като равнопоставени участници в движението, а органите на реда да са безкомпромисни към всички с рисково поведение на пътя.

„На мотори сме, но в същото време работим, имаме семейства, за които се грижим и сме съвсем нормални хора. Да има някаква справедливост, някакви правилни решения. Явно на съдебната система не й пука за гражданите, а на нас ни пука един за друг“, казаха участници в протеста.

Пред съдебната палата в Русе рокери и граждани също излязоха на протест с искане за справедливост при съдебните процеси за пътни произшествия, завършили със смърт на мотоциклетисти.

Повод за протеста е дългото две години и половина предварително наказателно производство за смъртта през 2014 г. на мотоциклетиста Ивайло Андреев и постановление на наблюдаващия прокурор, според което виновен за смъртта си е самия Ивайло, обясниха близките му.

Те смятат, че действителният причинител на гибелта е турски шофьор на ТИР, който е изпреварвал тогава неправилно на завой и така е излязъл срещу мотоциклетиста. Прокурорското постановление е обжалвано, но Окръжен съд - Русе е преценил, че то е законосъобразно и го потвърдил, пише БТА.

Решението на окръжния съд буди недоумение, предвид мнението на следователя, водил разследването, че турският шофьор Халил Билен трябва да бъде предаден на съд за извършеното престъпление, казаха роднините на загиналия Ивайло.

Подобни протести по този повод на мотоциклетисти от Русе се състояха и през миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: мотористипротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протест срещу мотористите!
41
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Българските съдии са доказани съучастници в повечето престъпления, а в редица от тях обслужват чужди нитреси като случая с избягаля турски шофьор! Практичаски българските съдии закрилят престъпността!
40
0
 
1
 
! Отговори
pak az преди 7 години
"В чужбина мотористите били най-отпред на светофарите"И са кво ?! Щом в чужбина прават така, значи това е нормално, така ли ?!?!?!?!?
39
1
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
"Представителите на мото обществото настояха да има промяна в отношението към мотористите и велосипедистите - те да се възприемат като равнопоставени участници в движението, а органите на реда да са безкомпромисни към всички с рисково поведение на пътя."Не мога да коментирам конкретния случай защото не съм запознат с него.Обаче не мога да се съглася че мотористите не карали рисково. Карат, и то много рисково. А куриозното е че съм виждал и велосипедисти през зима с поледица и преспи!
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия почват да се лигавят като гейовете
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"и сме съвсем нормални хора"Нормалните хора се съобразяват с другите и гледат да не им пречат със шум или опасно каране. През топлите месеци до към 2ч не може да се спи където живея. За какво им е да го правят? Това ли са нормални хора? Мястото им е в затвора на тези!
36
4
 
9
 
! Отговори
Vidql преди 7 години
Минутка преди да спре колоната видях тоя олигoфрен да изпреварва в далечината срещу завой без грам видимост при изключително натоварено движение. Само няколко километра го деляха от еднопосочния път на входа на Русе ама, кухата лейка спринтираше. Е, не стигна... Та за какво протестират тия бандити не разбрах?
35
1
 
9
 
! Отговори
Vidql преди 7 години
Преди 2 години на пътя Бяла - Русе на разклона на Тръстеник един такъв наточен байкър чакаше да премине колоната от тирове и коли за да се включи за Русе. След като преминах около 200 метра от разклона се чу извънземен рев и тоя *** изпреварваше между тировете по осевата линия с около 140 км/ч. - задницата му занасяше ... След няколко километра, малко преди разклона за Пиргово цялата колона спря. Започна бавно преминаване и се видя само задната гума на мотора - предницата и моториста липсваха.
34
3
 
4
 
! Отговори
ники преди 7 години
До ВоХодил си, ама само по Дискавъри. Почти на всякъде първите 3-4 реда на светофар са от мотори и мотопеди, които са минали между колите. Излез от селото, в което живееш и ще видиш!
33
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен №33 преди 7 години
Може би наистина някои шофьори карат така, че да притеснят мотоциклетистите.Но това, което си написал(а) ме върна в детските ми спомени. През ваканциите понякога гостувах на роднини на село. Знаеше се, че човек от съседно село тръгва с мотопед малко преди 4.00 ч. сутринта, за да стигне до местоработата си в 5.00 ч. Неговото возило трещеше много по-силно в сравнение с останалите мотопеди, не знам защо. Всяка сутрин точно в 4.10 ч будеше цялото село, в което гостувах. Денем псуваха по негов адрес
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Периодично мотористите риват за привилегии. И в отговор останалата част от народа ги праща на м......ната им. Също периодично. Къде е новината, че не разбрах?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направете им една магистрала, да си блъскат *** *** там.
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искат равноправно отношение на пътя... Е как да го третираш равноправно като кара по осевата с 200, реве като изстребител и като те изпреварва, ще ти отнесе огледалото?Били нормални хора като другите... Е как нормален човек ще тръгне да реве нощем из жилищните квартали и изобщо, ще прави такива тъпни?
29
1
 
8
 
! Отговори
Во преди 7 години
Сега гледах репортажа от Русе..е по голямя тъпотия едвали мже да се каже..загиналия е 3 тия моторист, първите двама минали ,третия паднал..според експертизата карал с 30км/ч .А сега вие ми кажете кога карате с 30, и ако паднеш с 30 с вашия костюм ще загине ли човек.Та вие с 30 в гаража влизате а камоли да шофирате на път.
28
1
 
16
 
! Отговори
Во преди 7 години
до Ники и компания.. ходил съм бая..и знаеш ли какво виждам ,виждам номерата на мотористите,виждам що годе адекватно поведение, виждам как ако минеш по булеварда пред мен с 200 на ограничение 50, виждам че си в раиран костюм.Онзи.. шофирайки 2 тона и 5 метра пикап..им правя место щото знам че сте кекави.Но съм напълно против идиотщините които правите.Вашата Гражданска требе да е 900 лв,просто защото сте високорискови..мотора е само за кеф..др функция няма.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно е, 1 000 кубика мотор, 1 000 лева гражданска, нали? Нека се мушат тогава между колите. 500 кубика - 500 лева и т.н. Баси едеотите! Като не ги интересува за другите, другите не им дреме за тях.
26
0
 
1
 
! Отговори
до до Во преди 7 години
Да започнем с признанията...
25
10
 
10
 
! Отговори
онзи преди 7 години
Ревете, че мотористите минават най- отпред на светофарите, ама ако е S8 или S-класа си мълчите, даже и клаксон не натискате! МИШОЦИ!!!
24
13
 
2
 
! Отговори
ники преди 7 години
До ВоПо повод това, че минаваме между огледалата, Вие не сте излизал извън България, нали?
23
1
 
29
 
! Отговори
Во преди 7 години
..така лии протестираме..за кое..да продължавате да тарикатеете между колите..да си правите гонки, да карате из градовете с 180.. да си криете номера под гумата..за последното аз бих назначил конфискация.Щом не може да ви се види регистрацията умишлено значи се криете.. Има такива *** дето карат и без фар.. Що не чакате реда си на светофар а криволичите между огледалата на колите? За шума дето търпим никой не ви гон идори..айде марш.Питам що гражданската ви не е 900 лв?