Църквата почита Света Марина, покровителка на водите

Светицата е закрилница на Созопол, който празнува днес
1
Църквата почита Света Марина, покровителка на водите
Снимка: архив "Булфото"

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Марина.

Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си.

Марина много желаела да получи своето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.

Пръв неин гонител станал нейният баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания, разказва историята й БТА.

Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави.

Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина.

Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

В деня на Света великомъченица Марина своя празник празнува Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на града.
 


1
Още от
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 2 месеца
Днес.Бг,как не ви е срам да се отнасяте така със светата икона! Иконата не се слага на камъни и ли на някое некрасиво място,а на специално място( открита секция),където човек може спокойно,с почит и благоговейно да се помоли на православното изображение на християнския светец или светица!

Света Великомъченица Марина,моли Христа Бога за нас,грешните!