Зам.-министър уверява: Няма да има драма с линейките

Има изградена паралелна система между екипите на ЦСМП и тел. 112
Обновена: 10 авг 2017 19:42 | 10 авг 2017 19:41, Красимир Ангелов
3

Няма да има забавяне на линейки и проблеми в оперативните медицински дейности на екипите при евентуално прекъсване поддръжката на комуникационната свързаност на спешна помощ, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Думите му идват в коментар на писмо от фирмата-изпълнител на услугата по осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на спешна помощ, в което се казва, че фирмата ще пристъпи към поетапно спиране на дейностите, считано от 14 август.

От здравното министерство уточняват, че договорът с въпросната фирма е изтекъл на 22 юли тази година и е пристъпено към "единствената законова процедура – обявяване на нова обществена поръчка по реда на ЗОП".

Два месеца ще текат процедурите по обявената вече от здравно министерство обществена поръчка за поддръжка на информационно-комуникационната система. Стойността е с 1 млн. лв. по-ниска от досегашната, а в условията е заложено фирмата – контрагент да снабди с мобилни паник-бутон и всеки от екипите на спешната помощ, отчитат от МЗ.

Според зам.-министър Ненков има изградена и функционираща паралелна система за свързаност между екипите, ЦСМП и тел. 112, което гарантира, че няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите.

"Във всички ЦСМП са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали. Категоричен съм, че сътресения няма да има – на практика до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили преди 2009 г.", допълни той.

По думите му най-страшното, което може да се случи, е временно адресите да бъдат писани на ръка. Според Ненков обаче това по никакъв начин не може да забави пристигането на екипите до адрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като всичко останало от Б-я Разруха и корупция .Съсипаха системата 150 платиха на някаква фирма да отговаря на тел 112 щот да сме като американците обаче в Америка няма безплатен обяд и кат свършиха мангизите айде аут сега имало система пак 150ли ще въвеждат
2
0
 
0
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
"Според зам.-министър Ненков има изградена и функционираща паралелна система за свързаност между екипите, ЦСМП и тел. 112, което гарантира, че няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите."След като има изградена паралелна система, която гарантира безпроблемна работа на линейките, защо е необходимо дублиране? Или зам. министъра лъже, или е решено едни пари да се раздадат на правилните хора.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако факта, че се чака между 30 минути и над 1 час е нормално, тогава нямаме проблеми. Ако факта, че линейката която идва на адрес има оборудване от една строшена носилка е нормален нямаме проблем. И това не е от вчера, а от поне 15 години.НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ>