Българско военно чудо: Героизъм в небето!

Защитата на българското небе през Втората световна война
22 дек 2017 16:40,
35

Според Ньойския договор от 1919 година България няма право на бойна авиация. Това определя забавеното развитие на военновъздушните сили. Макар ограниченията да отпадат през 1938 година, вече е късно да се навакса загубеното време, тъй като до следващата Световна война остава само година.

България се присъединява към Tристранния пакт на 1 март 1941 година, а на 6 април от нейна територия германски войски навлизат в Югославия и Гърция. Това провокира въздушни нападения над страната, като са бомбандирани 25 населени места в България и загиват 115 души.

На 13 декември 1941 година под германски натиск Народното събрание самоуверено обявява символична война на САЩ и Великобритания. Очакванията са, че от този акт за България няма да има никакви военни последствия. Германските победи създават впечатлението, че краят на войната е близо.

Действително военните действия през 1941-1942 година се развиват далеч от границите на България, но времето не е използвано рационално. Исканите доставки от Германия се изпълняват мудно, а от договорените изтребители Messerschmitt Bf 109 пристигат само половината. Към 1 септември 1943 година българската военна авиация разполага с 267 самолета, но само малка част от тях са модерни, а другите са физически и морално остарели. Те са от различен произход - немско, полско, чехословашко, френско и друго производство, а за тях няма достатъчно резервни части.

Ситуацията в небето над България се променя рязко в края на септември 1943 година, когато с овладяването на основни италиански летища англо-американската авиация получава възможност да нанася удари по Балканите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
И от всичко прочетено дотук стигам до заключението, че преди всичко трябва да бъдем българофили.От американо и русофилиството, англо и германофилството и т.н. само сме страдали. Предателите на род и родина са всичко друго, но не и българолюбци и ще окичат всички факти в удобни извинения и изкривени нелогични.И Османе, аз ти дадох един минус. Българи са правили този филм. Не ми казвай какво сме били чувствали. Ако не можеше да усещаме правилно, ти нямаше да имаш новина под която да тролиш.
28
6
 
3
 
! Отговори
Osman преди 6 години
Big maistori amerikanci. Hem vi bombiat, hem gi lubite...
27
2
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--25;Прави разлика между;Англия на Дизраели на Гладстон/4 пъти премиер/ и на Солсбъри,който ни спаси от Ръска окупация.Русия тогава иска да ни назначи Генерал-Губернатор и да ни коли като поляците.Солсбъри ни спаси и тогава Русия скъса Дипломатически отношения с нас --9;10 г. Прочети кой беше против независимоста на БПЦ. Кой изпрати 6 наши владици на заточение.Кой ни въведе СХИЗМАТА/отлъчване-1872г. до 1945 г./Всичките ни злини са от Русия. Всичките предателства са от РУСОФИЛИТЕ
26
2
 
7
 
! Отговори
З преди 6 години
До Анонимен--25;На Цариградската Конференция ни освободиха без война--Автономия +175000кв.км.На 15.01.1877г.Граф Игнатиев убеждава Митхад Паша да не подписва на 18.01.1877г.решението на великите сили.Русия и Австро-унгария ни раздадоха земите. Те бяха и против СЪЕДИНЕНИЕТО.Англия го призна първа,после Франция и Италия.Англия му беше покровителка.Тя предупреди Турция;Никаква война срещу Б--я.Русия насъска Сърбия и тя ни нападна на 02.11.1885г.Турция ни изпрати помощ--2 табора /полка/.
25
5
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--22;Сърбите ни бомбардираха пътви. Началото на Маи 1941г. СССР срина Русе,Силистра ,Добрич и София. Сталин най--много настоява за наказание на Б--я. По искане на СССР е бомбардиран и Дрезден. Чети бре! Русия плати 300000лв на Детронаторите на Княза. Тя ни предложи Мингрели за Княз.Нашите отказват и тя дръпна ФЛОТ във Варна за да ни окупира.Извърши и ДЕСАНТ начело с Кап. Набоков.Лорд Солсбъри ги заплаши с войная и те си отидоха.Има за какво да сме благодарни на САЩ,Англия и Бисмарк
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатСтрува ми се исторически факт, че Руски, Украински, Белоруски, Финландски, Казашки войски бият път и дават жертви, за да я има свободна България, а не Американци или Англичани. Мисля, че от там тръгна този дебат. Струва ми се, че си играеш с цифрите, като малко дете със сметало, а не оценяваш моралната страна на тази война. И пак стигаме до основното, което се доказва от опитите ти да изкараш Руснаците по-черни и от дявола, Българите сме неблагодарно племе. Срам ме е да споря с теб
23
3
 
3
 
! Отговори
Запознал се преди 6 години
До ЗапознатAйде да ходиш да се запознаваш още, а?
22
3
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--20;Прочети телеграмата от Москва ; МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ УДАВЕНА В КРЪВ НО ВЪСТАНИЕТО ТРЯБВА ДА ИЗБУХНЕ. ЖЕНИ ДЕЦА НИКАКВА ХУМАНОСТ. ХУМАНОСТА Е БУРЖОЯЗНА ОТЖИВЕЛИЦА.Северозападна и североисточна Б-я ни ги дадоха в Берлин +Софийския Санджак. Там руски крак не е стъпвал. Руското командване в Плевен е заменено с Румънско. 30% от офицерите им са Германци.Броя на руснаците преминали Дунав е 185000 а дали 200000 жертви.Как ти се струва.Жертвите им са 22391. Нашите 40000.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Запознат - 2 част.Само че, за разлика от нашето племе, долуизброените племена са имали акъл да водят политика в интерес на народа си. Нашите политици винаги са водили политика в свой интерес. И да, аз ще съм вечно признателен на хилядите, Руснаци, Беларуси, Украинци, Финалдци и др.. проляли кръвта си, за да може да сме свободни днес. И не, не съм благодарен на Комунизма, нито на уродливите убийства, нито ще ги възхвалявам някога. И винаги ще предпочитам съюз със славяни, а не с Англосаксонц
20
4
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен-15Хайде бе. Балчик и Каварна са изравнени със земята.Русия ни нападна през ПСВ. На Северния Фронт 7000 наши САБИ начело с Ген. Колев унищожиха 18000 руски .Нашествениците бяха ликвидирани.На южния ФРОНТ освен с Фанцузи и Англичани се бихме с Руския Експедиционен корпус от 22000 войници. Вземи понаучи някой неща и тогава драскай глупости.Нашето ОПЪЛЧЕНИЕ спаси Б-я . Спаси Русия и руската армия от позор.С тях се сражаваха Орловския и брянския полкове които са 100% Украйнци.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Запознатможе и да съм глупав в твоите очи, но не съм неблагодарник. А ти говориш за всички събития все едно си присъствал, като очевидец. И моля те не приравнявай Комунистическите терористи с Руската нация, защото така само се излагаш. Това което ние Българите сами сме си причинили, като атентати и кражбата на Българи от Българи по време на Комунизма само потвърждава колко просто племе сме. Нима в Чехия, Полша, Румъния, Гърция не е имало комунизъм? Нима, те не са по-добре от нас?
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете си справка- въпреки недостига на техника, свалили сме 185 британски и американски бомбардировачи и изтребители 185!!! И сме пленили 333 души, участвали в бомбардировките над Българтия. Няма да забравя думите на един пленен британски пилот, който по-късно разказва как българите са бранили небето си сякаш е светиня, която британците и американците оскверняват.
17
4
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--16; Казвал ли ти е някой колко си глупав? Руската окупация след ДЕВЕТИ ни струва 140 милиарда лв. Русия ни окраде. Ами ПЕЩЕРНИЯ комунизъм който ни натресе Русия? А за септемврийския метеж 1923 г. ,Атентата в Св. Неделя кой е виновен?От Русия и Русофилите само беди сме видяли.Цариградската конференция ни гласува АВТОНОМИЯ и 175 000 кв. км.територия , но Русия я провали.Тя ни раздаде земите, Райхщадско ,Будапещенско и Лондонско/Шувалов-Солсбъри/ споразумение.САЩ ни спаси в Ньой.
16
4
 
4
 
! Отговори
Чичо Михал преди 6 години
Когато руските кораби стрелят по Варна, оплакваме се - вижте ги руснаците какво ни правят, а когато конницата на ген. Колев сече русите в Добруджа се хвалим - вижте какво ги правим...Война е...Така и години по-късно, през 1941-44 година за няколко хиляди цивилни български граждани "символичната война" се оказва не съвсем такава...Та когато хвалим и плюем, първо да мислим
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме рядко глупаво племе. Руснаците дали хиляди жертви за свободата на България (независимо от причината за това) са силно мразени. Американците и Англичаните нанесли щети за 24 млрд, стари пари неизчислимо повече днешни, на България са наши актуални "приятели и обичани съюзници". Племе като нашето не заслужава свободата си, защото не помни историята си.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8 Вярно е 1св.война Русия бомбандира Варна,но жертвите не са десетки ,а 4 /четери/ и е бомбандирана защото е дала подслон на немски подводници ,които правили рейдове до Крим и са потапяли руски кораби!
13
7
 
7
 
! Отговори
български герой преди 6 години
То от много героизъм през по-голямата част от нашата история сме били РОБИ !
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък от изчетеното по темата нещата ги виждам така: България никога не е била и не е някаква цел която си заслужава внимание. Целта са били нефтените находища в Румъния. Тези несъмнено смели мъже са защитавали интересите на тогавашния голям брат Германия. Най често жертви на нашите летци са били ударени над целите самолети изостанали от формациите и мъчещи се да се доберат до своите. Млади момчета също така въвлечени като нашите да защитават една чужда кауза.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да си го кажем американофил=българофоб
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американците са избивали българи винаги и сега биха го направили !