Чудо по BG: Земеделец си купи имот с ромски квартал. Дари им го

Хората в махалата - щастливи, развяват българското знаме
Обновена: 13 май 2019 13:15 | 13 май 2019 13:15, Петя Славова
68
Чудо по BG: Земеделец си купи имот с ромски квартал. Дари им го
Снимка: Кадър, Нова тв

Арендатор дари земя, за да се узакони ромски квартал. Историята е от село Краводер.  Преди месеци Мирослав Веселинов спечелил 28 декара нива в землището на село Краводер. Само по документи.

Оказало се, че новата му придобивка върви в комплект с малък квартал, застроен с ромски къщи. Хората в махалата са изрядни платци и живеят там от няколко поколения.

"Мирно и тихо си живеем тук. Грамотни сме. Фамилията е кротка, не краде, не е пиянска. Плащаме си ток и вода редовно. Българи сме все пак", обясняват хората от ромския квартал и допълват, че деца имат, снахи чакат, искат и внуци. Допълват, че децата от квартала ходят на училище, някои от тях са отличници.

От Община Криводол твърдят, че са пуснали за продажба имот с изрядни документи. В крайна сметка общината и Веселинов не успяха да се споразумеят той да си избере друг имот вместо този, върху който е изграден ромския квартал.

Дни преди Великден земеделският производител прехвърлил правата за ползването му на шестима от живеещите върху него срещу символична сума. Изготвен е и нотариален акт.

"Те са горди собственици на имота. От имот 27 декара, аз съм им дарил 4 декара и 600 квадрата”, обясни пред Нова тв Мирослав Веселинов.

Земеделецът допълва:  "Обещах да им продам имота на символични цени.  Направихме го. Предстои узаконяване на къщите и мисля, че сме направили добро за тези хора".

"За първи път в историята ромско гето ще бъде в регулация. Самият собственик отстъпи земята. Това е невероятно, няма такива хора на земята!", обясняват ромите и уточняват - "Хората са добри към нас и ние сме добри към тях".

Ромите развяват българското знаме. "Ако става въпрос защо слагаме знамето - има много роми, участвали във войни. Те се биха за това знаме - българското. Може да сме цигани, но сме и българи. Тук сме родени и тук ще умрем!".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Самуил велики с твоите предки са въювали и роми рамо до рамо един залък са го делили на две бъди като истински самуил велики а не продажник на своят народ ромите са също твои съграждани както ти си роден в бг и те са родени в бг.и от нас бг има много ке.ле.ме.та.
42
3
 
5
 
! Отговори
АВС преди 5 години
в латвия чух и видях плакати на въстанали се народ местни руснаци в плакатите им пишеше мы родилис в латвия мы латыши а патом русские.ромите се читат за българи тези местни и нека да си останат българи още много такива като тях има особено бг-турци недейте с насила да ги карате да си признаят че са роми те са си родени в бг това означава че са бг
41
9
 
13
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Неверни коментари,фалшиви новини,не Ви ли е поне малко неудобно.Дори и до е незаконно построено,щом строителст - вото отговаря на стр.норми,построено е преди 2000 г. и е търпим строеж - не подлежи на събаряне....и човека е постъпил достойно.
40
17
 
13
 
! Отговори
Самуил велики преди 5 години
Много си ***,даряваш българска земя.Прапрадядовците ни са давали животат си за тази земя.А ти *** мръсен я даваш на "ромите"
39
12
 
17
 
! Отговори
Някои си преди 5 години
КЪМ ВСИЧКИ *** РАСИСТИ ИМАМ ПРИЯТЕЛИ В ТОВА "ГЕТО" ТАКИВА СА КАКВИТО ПИШЕ ,И НЕ НЯМА ДА ИМА ОЩЕ ЕДНО СТОЛИПИНОВО
38
3
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Извикай го аз да му обясня. Защото баща му е неграмотен и *** !
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празно надежди!Земеделска земя, не може да стане квартал така лесно. Този дар е мечешка услуга, но по принцип съм за да се дарява, но не и да се продават празни надежди.
36
4
 
10
 
! Отговори
suzi преди 5 години
Рядко има такива статий, показване на доброто.. цяла изненада !
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луд за връзване.Сега на тези 4 декара и 600 квадрата ще изникне едно Столипиново и останалите 23 декара и 400 квадрата лека полека ще бъдат присвоени и на Мирослав Веселинов ще му остане само спомена за тях.
34
6
 
12
 
! Отговори
Другия с коня преди 5 години
Липсата на законност не променят Човешкото.Българите сме Толерантни и винаги ще поканим Гладния на трапезата ни за парче хляб и храна каквотодал Господ.....За да изтърпим45годиниРуска Окупация и Комунизъм....За да изтърпимГрабежа на Червените Приватизатори.....Толерантни сме....
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избора е имаш 27 декара които не може да ги изпозваш, или имаш 23 декара но можеш да ги изпозваш.И понеже човека е земеделски производител явно изпозването на земята, му е приоритетна.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се.насърчава и отлага за по късно беззаконието с имота. Това не е трайно решение. И се живее за ден за ден.
31
0
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
При сегашните закони 90% от българите и 100% от ромите не могат да построят законно жилище. Добре че някога дедите ни са ги надигали да живеят българчетата и сега са в режим на търпимост. Сега за да построиш къща само проектите ти ще ти струват 10 хил. лева - още преди да си си забил кирката за основите.И ако в София е оправдано за Криводол и Левуново не е.
30
0
 
27
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Това е вярно, имотът е нива, т.е. земеделски имот. Отам нататък е съвсем ясно, че това не е парцел в регулация, върху който може да се строи. Т.е. съществуващите там постройки засега са незаконни. А, как ще влезе в регулация този парцел, и прочее, ще им се изясни на ромите тепърва, но едно е сигурно - съвсем няма да им хареса! Цената неслучайно е символична, разправиите са огромни, и човека просто се е отървал от земя, която реално не може да използва.
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спечелил е земята на търг...единственото логично обяснение на "спечелил"...
28
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е чудо, а принуда. Горките роми, сега не осъзнават, че като горди собственици ще трябва да плащат и данък върху земята, което безкрайно много се съмнявам, че ще правят. Узаконяване на постройките, означава, проект за регулация, изработване и одобрение на проекти за всяка една колиба, както и прокарване на канализация и електро и водопреносна мрежа, за което ще платим ние.Хората са добри към вас, неуважаеми роми през последните 60 години, но полза от това няма.
27
1
 
24
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Ако е земеделска,земята не трябва да бъде застроена.Иначе човека е умен,няма как да се отърве от завоевателите,затова по-добре да се направи на готин.
26
5
 
5
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
"От имот 27 декара, аз съм им дарил 4 декара и 600 квадрата, обясни пред Нова тв Мирослав Веселинов.Брейййй ! Квартал и чудо с размерите на футболно игрище.
25
11
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Колко удобно е да сочим с пръст ц иганите докато родните политици крадат с пълни шепи, колко е удобно ...
24
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Близо 1000 лева ми струваше откриването на партида към ел. дружеството. Отделно и водомер към ВиК само, за да мога да ползвам наследствения си етаж от къща. Така е щом не съм ром.