СЗО предупреждава: Каквато и да е цигарата, безвредно пушене няма!

Електронните и бездимни цигари не намаляват риска от рак
Обновена: 31 юли 2019 14:15 | 31 юли 2019 09:25, Красимир Ангелов
24

Бездимните цигари вече са на пазара у нас повече от година и по подобие на останалия свят се радват на голяма популярност сред пушачите. Някои потребители казват, че се чувстват по-добре, след като са заменили оригиналните тютюневи изделия, но тази седмица СЗО предупреди, че бездимните устройства за пушене и електронните цигари не са по-малко вредни от обикновените.

Още по темата
Д-р Гергана Гешанова от организацията "Живот без тютюнев дим" и пулмологът д-р София Ангелова коментираха в студиото на "България сутрин", че независимо дали е бездимна или електронна, цигарата си е цигара и пак е вредна.

"Докладът на СЗО е изключително коректен. Той показва техните изследвания, но показва и независимите. Една част от токсичните вещества са в по-ниски количества, но има други токсични вещества, които ги няма в обикновените цигари. Какъв е ефектът от тези вещества, трябва да минат години, за да се види", посочи д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

Пулмологът д-р София Ангелова пък допълни, че всеки организъм реагира по различен начин на смяната на цигарите и обясни, че няма как да са правени клинични проучвания, за да се докаже точно колко са вредни алтернативните видове цигари, но подчерта, че те също отделят токсини.

"Ние нямаме клинични и дългосрочни проучвания, само споделяме нашите наблюдения", допълни тя.

Експертите посочиха, че към този момент само рязкото вдигане на цената и стряскащите картинки са подействали като мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки човек е различен,някой хора намаляват пушенето с бездимните цигари и отказват традиционните цигари,а други хора пушат и от двата вида понеже като изпушат един Айкос им се прииска да запалят нормална цигара както и хора,които пушат електронна цигара с течност също им се прииска да запалят нормална цигара,затова всеки организъм е различен,зависи от здравните рискове на човек дали пуши от един вид или прибягва към смесено пушене
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тези цигари бездимните няма никотин това е само пара,която е по-малко вредна от електронните цигари има стотици изследвания.Само да кажа,че твърдението,че хората пушат двата вида цигари поради недостиг на никотин не е вярна, познавам хора,който пушат само от тях даже пушат по-малко отколкото с нормалните цигари и като запалят цигара им е гадно и не могат да я изпушат
23
0
 
4
 
! Отговори
До Сократис преди 4 години
Да, а в държавната администрация даже си пушат най-необезпокоявано в стаите при положение, че в помещението има и непушачи, на които не им е приятно. По-свенливите пък пафкат в тоалетната и пак е смрад.....
22
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
ДАЛИ ЦИГАРИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ А???? КАКВА Е СТАТИСТИКАТА?? ДА НЕ БИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА ДА Е ВИНОВЕН ТЮТЮНА ИЛИ ЗА МЕЛАНОМА, ИЛИ ЗА ЛЕВКЕМИЯ, ИЛИ ЗА ЯЙЧНИЦИ , МОЗЪЧНИ ТУМОРИ. НЯКОИ УМНИЦИ КАТО ПОДХВАНАТ НЯКОЯ ТЕМА ТА СЕ ЗАБРАВЯТ. ДАЛИ НЕ Е ДРУГА ПРИЧИНАТА ЗА ТАКЪВ БУМ НА РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ????
21
5
 
5
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Тютюнопушенето, алкохола, наркотиците, упоритото веганство и масивните татуировки, са умишлено самоувреждане на здравето.Но от всички изброени, единствено пушенето, се отразява нездравословно и се натрапва на околните.Най-нетолерантни, нахални и егоистични са пушачите.Отивайки сутрин на работа, не се сдържат за 2-3 минути, а палят цигара още в асансьора, и след тях другите им дишат миризмата.Това е само малък пример, за пристрастеността им и безхаберието към околните.
20
0
 
2
 
! Отговори
До Ц преди 4 години
Погледни в огледалото.
19
6
 
6
 
! Отговори
ц преди 4 години
пушач ли е неми го хвани .Дава пари да се трови - е такава глупост несъм виждал
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук най-ясно се вижда един от най-големите недъзи на "пазарната" икономика , а именно, че научните изследвания и резултати са по поръчка , а "истина" е мръснa дума ! Както обикновено, за хората на никого не му пука ...
17
0
 
8
 
! Отговори
Я преди 4 години
"Ние нямаме клинични и дългосрочни проучвания, само споделяме нашите наблюдения", допълни тя. ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елементарна логика. За Айкос има точно 2 изследвания(независими) и около 20 зависими(спонсорирани от производителя).От независимите изследвания извода е един и същ - около 3000%(три хиляди процента) намаление на канцерогенните вещества във вдишаната субстанция. И сега СеЗеО ми казва, че риска при 3000% повече канцерогени и Айкос е един и същ? Ама абсолютно един и същ? СеЗеО може да си подават оставките и да се разпускат, че няма никакъв смисъл от тях!
15
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Маса народ се издържа от това да обяснява каква е вредата от тютюнопушенето, да провежда изследвания на неща, които са известни отдавна и да се чуди какви картинки да сложи на цигарите (има и забавни картинки). Ако са толкова загрижени що не се хванат с производителите и държавата, които печелят от този бизнес. Затваряйте фабриките и криминализирайте тютюна. Не ми обяснявайте колко е вреден. Знам! И си пуша.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в една цигара има над 900 потенциално опасни съединения.в една електронна има пропиленгликол, растителен глицерин и аромати.всичките се изполват от десетки години и в хранителната и козметичната промишленост.не казвам, че е-цигарите са полезни, ама всеки сам може да си направи сметката...
13
1
 
4
 
! Отговори
Друг поглед преди 4 години
До Анонимен 11Много зависи от това какво обществото смята за вредно в дадения момент, какви са икономическите интереси на производителите, каква е международната политика и т.н. Не можеш да отричаш всичко. От изброените неща (мое лично мнение, с оглед здравето на човека): ГМО - няма данни да са вредни; глифозиди - не знам, какво е това, нищо, че съм учил химия; хибриди - няма как да са вредни, цялото селско стопанство от векове се крепи на тях; GSM - вълните - няма данни да са вредни.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактПо-скоро снимките са безсмислени. Цената има значение.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, нещо за "ползите" от ГМО, глифозиди, хибриди, GSM-вълните на релейките, дето ги нацвъкаха на всеки жил. блок....... Нещо за това да каже СЗО?! Или е по-политкоректно за това да се мълчи?!Инак за ползата от марихуаната знаем всички (това, вече е политкоректно)
10
8
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Абе да спориш с пушач или веган, все едно, да отидеш в гората, да са спреш пред некое дърво и да почнеш да му говориш...ама все пак за дървото не съм много сигурен-може и да те разбере.Оплакват са от мръсен въздух в градовете, от дизелите, от пушека от комина, и дордето са оплакват, цигарата не им слиза от ръката и си смучат, та си пълнат дробовете пак с пушек ама по-ароматен, та да му е по кеф на бай рак, и си направи рачета извътре на воля.Самоубийци са опълчили срещу самоубийствата-Мадета БГ
9
3
 
7
 
! Отговори
excon преди 4 години
И на база какви изследвания говорят тези "експерти"?! На всички е ясно, че няма безвредно пушене...
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената "полза" от минаването към електронни цигари е, че не се вдишват катран и някои вещества, които се образуват при горенето на тютюна в "обикновените" цигари.Иначе като пушач (засега) си знам, че пушачите сме си наркомани - зависими.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО да кажат за 5G-то не ни занимавайте с пороци по избор
6
3
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Поредната маркетингова стратегия... както преди няколко години беше бум-а на био продуктите и народа беше пощурял всичко да му е био, сега ни пробутват "безвредни" акумулаторни цигари...