746,3 млн. лв. ще са приходите от тол такси и е-винетки през 2020 г.

Повече от половината ще идват от тежкотоварни автомобили
7 ное 2019 19:44,
31
746,3 млн. лв. ще са приходите от тол такси и е-винетки през 2020 г.
Снимка: МРРБ

450 млн. лв. са предвидените през 2020 г. приходи от тол такси за използване на републиканската пътна мрежа от тежкотоварни автомобили над 3,5 тона и 296,3 млн. лв. от електронни винетки. Така постъпленията от таксите за ползване на републиканската пътна мрежа догодина ще са общо 746,3 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова днес на заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Още по темата

Приходите от тол таксите ще постъпват в централния бюджет, от където ще се преразпределят към бюджета на министерството.

Министър Аврамова информира народните представители за напредъка по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване. Напълно е завършен първият етап от Електронната система - таксуване на база време (електронна винетка). Приет е вторият етап от системата - таксуване на база изминато разстояние (тол такса). Тя е въведена в техническа експлоатация и е в тестови режим от 16 август. Към момента е на финален етап процесът на определяне на тарифите и обхватът на пътната мрежа, за чието ползване ще се дължи тол такса. Предстои размерът на таксите да бъде подложен на обществено обсъждане. Въведено е 24-часово обслужване. Отворени са процедури за регистрация в регистъра на националните доставчици на услуги за електронно таксуване и сключване на договори с доставчици на услуги и процедури по вписване на доставчици на декларирани данни в публичния списък на АПИ. Изградени са общо 200 стационарни контролни точки.

Проверени са 1 198 547 пътни превозни средства. Съставени са 9 067 акта и 78 061 нарушители са заплатили компенсаторна такса на място в мобилните контролни единици. Постъпилите суми от компенсаторни такси и глоби са 6 241 257 лв.

Регионалният министър посочи, че членовете на Обществения консултативен съвет са запознати с последния вариант на обхвата на републиканските пътища, за които се предлага да се плаща такса за тежкотоварни автомобили.

Тя обърна внимание, че платени ще са 6050 км от републиканската пътна мрежа. Останалите 14 000 км от нея ще са безплатни за тежкотоварните автомобили, както и безплатни остават 20 000 км общинска пътна мрежа. Направихме сериозни отстъпки в обхвата на системата. Това е оптималния вариант, за да имаме средства за ремонт и изграждане на пътища, заяви Аврамова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Нал беше 1 милиард или вече ги откраднахре 250мил...преди да съберете парите...
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наложи ми се да пътувам няколко пъти по маршрута Плевен-Бургас и обратно и ми направи впечатление, че след Прохода на Републиката (посока Бургас) е пълно с автомобили на БгТол. През 10км по две коли, във всяка кола по 3-4 "калпака". Седят, пушат и "мажат" по дисплеите на телефончетата (навярно фейсбук или нещо от рода).Та да попитам:Осемстотин милиона ще са приходите, ама колко ще са разходите по тая тол система, съдейки по персонала и машините заети с нея?
28
0
 
2
 
! Отговори
Макроне,Макроне преди 4 години
До Бат Ман"Незнам за приходите ама бих я опънал тая руса кака ммммм"възбуждат те бабичките нали,увисналите кожляци, целулита, старческите петна и разширени вени направо те подлудяват, нали
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти един милиард от нашите пари... колко кражба ще падне.. ехх майкооо... тиквата за тва няма да пусне властта до последният си ден.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как не най-скъпа Винетка в EU и най високи глоби. На всеки ъгъл дебнат ТОЛ полицаи това го няма никаде. Пътуваш из Европа без да те спират и като пристигнеш в БГ няма спасение 100%ще те спре КАТ и най малкото фиш.
25
0
 
5
 
! Отговори
Гнусните Еврей преди 4 години
сега ще ми събират тол такса за пътищата построени с мойте данъци обаче овчето българско племе пак си трае
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да г. Д.....
23
0
 
5
 
! Отговори
X7 преди 4 години
Поредната сметка която ще платим всички ние направили грешката да останем в България! И как ни го обяснява, все едно е за наше добро!Нали фирмите веднага ще си вдигнат цените за да си приспаднат разходите по тези пътни такси!
22
0
 
2
 
! Отговори
степан преди 4 години
Какво се случи с онези обявени за несъбираеми от НАП не е удобно изглежда да се публикуват длъжниците ,ще ги пишем към комитетските.
21
1
 
5
 
! Отговори
Бат Ман преди 4 години
Незнам за приходите ама бих я опънал тая руса кака ммммм
20
0
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
И пак между другото, по този проект се работи от доста години, но в бг медиите и осебено в ДНЕСА нищо не се пише, щото Б.Б. там се провали с жп инфраструктурата и за т'ва се мълчи за този супер печаливш проект.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой ще събира данъците от Женския пазар?Да сте видели там касов апарат?
18
1
 
10
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Само да вметна между другото, че днес през тунела под босфора е преминал първия влак от Китай за Чехия. Та един грък *** пита " аве маляка що тоз влак не минава за по-преко през вас, ми въ убикаля през нас и през макетата и сърбите,а"? Май сме пропуснали този проект, щото е международен и няма к'во да съ краде. Не е като ТОЛ-а, а? Някой нещо да знае?
17
0
 
6
 
! Отговори
Карлуково Нюз преди 4 години
А сега се сетете накрая кой ще плати сметката. Като един хляб стане три лева догодина, пак се сетете.
16
0
 
6
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Не мога да разбера само защо хвали ли се госпожата с тези числа или се оплаква? Предполагал тя е измислила таксите за пътищата, но като министър работата ѝ е да употребява тези пари оптимално за благоустройство и развитие. За съжаление всичките ни управници са доста слабо образовани и не особено интелигентни :(
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то няма пътища а герберите ТОЛ турили.хахахахха
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да каже защо тези от БГ Топ имаха раздадени стоп палки и спираха леки автомобили? Кой ги е упълномощил да се изземват функциите на КАТ?
13
2
 
10
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 4 години
Е нали досега плащахме данъци за нови пътища, както и винетка. Сега и тол такса пак за нови пътища, трябваше досега да караме по писти с толкова много пари. Това са милиарди годишно!
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви приседнат дано печалбите от тези "такси" Герберски изчадия! Превърнахте измерението само в пари! И от тях си купувате ромските ни не само гласове.От ново и отново да сте на власт! Та да ни "управлявате" Повече от Бай Тошо! На парламентарните избори.Ако устискате до тогава.Ще ви изгоним за винаги от властта както изгонихме Костов! Е да Бойковизма ще продължи малко повече от Костовизма.Но ще приключи все пак! И то за винаги! -:)
11
2
 
12
 
! Отговори
смях преди 4 години
На всички които смятат, че някой от шайката прибира парата. Това е избрана Шайка. Избрана на избори за наш ужас. Така че без оплакване. Да сме гласували различно. Сега сърбайте попарата и плащайте.