Димов: Над 700 млн. за решаване на проблема с мръсния въздух

Министърът заяви, че основният замърсител е битовото отопление
16 ное 2019 13:46, Елка Василева
23
Димов: Над 700 млн. за решаване на проблема с мръсния въздух
Нено Димов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че има над 700 млн. лева за решаване на проблема с мръсния въздух в текущата оперативна програма на министерството.

Министърът коментира пред БНТ темата с мръсния въздух. Според него тя е станала актуална, когато е била определена като приоритет на министерството през 2017-та година.

Фокусът за справяне с мръсния въздух трябва да е насочен към транспорта и битовото отопление, коментира той.

Министърът заяви, че основният замърсител е битовото отопление, на второ място транспортът и едва на трето място с малък процент – промишленото замърсяване.

„Ние успяхме да осигурим около 500 млн. лв. за българските общини, които да кандидатстват за електрифициране на градския транспорт. Един от проблемите в Европа са азотните окиси. Автобусите, които са на газ, генерират азотни окиси“, каза той и посочи, че електротранспортът не го създава.

„Когато се задават въпроси към местната власт, трябва съответно местната власт да отговори на това, което направихме и което според мен беше много сериозен пробив за пръв път в екологично законодателство, в закона ние променихме в момента стимулите и респективно санкциите към местната власт, не те да изпълняват програмите си. Досега беше санкционирано, ако не се изпълняват програмите, сега ние санкционираме, ако няма резултат, т.е. за първи път фокусът е насочен към постигане на резултат, което в края на краищата е важно, защото ако вие изпълнявате една програма без резултат, значи тази програма не е добра“, коментира Димов.

Много е ранен етапът за цените на самолетните билети във връзка с декларацията на холандското правителство за авиацията, каза той във връзка с декларацията на холандското правителство за авиацията.

„Това по принцип много на ранен етап е. Тук се повдига много сериозен въпрос и в ЕС не трябва да има теми табу. Това е въпрос в общия контекст на мобилността. Българското правителство в мое лице предложи да бъде направен специален фонд за електрификация на транспорта в Европа. Това е пореден разговор в посока чистата мобилност, тук тепърва ще предстои да се правят анализи и да се взимат решения“, каза още Димов.

Според него този проблем има няколко аспекта: икономически, екологичен и социален. „България се присъедини към повдигането на дебат. Този дебат трябва да се проведе, този анализ трябва да се случи. Когато той се случи и видим не само единият елемент, ЕК ще вземе решение дали изобщо да стартира такъв процес и като го стартира всяка държава членка ще може да вземе отношение по него“, допълни още Димов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вижте какви пари се дават за въздух а пари да се преборим с т.нар ни африканска чума по свинете никакви това за какво ви говори -за затриване на едно производство
20
1
 
2
 
! Отговори
100% преди 4 години
Нено Димов ще открадне Парите .
19
2
 
1
 
! Отговори
Това не е проблем преди 4 години
Мръсният въздух - майната му! Вятърът ще го издуха! Загниването на тиквата е проблем!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слуга на Доган/Пеевски.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност министъра не е в час.Най-голям замърсител е битовото отопление - в пъти повече от всички останали замърсители взети заедно.Вторият по големина са неизмитите улици, от които вятърът и всиюко, което се движи вдига фини прахови частици във въздуха.Третият замърсител е индустрията, а транспортът е чак на четвърто място.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно е ***. Много е гаден.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тоя сеяндур откри врелата вода. 30 години съм се отоплявал само на електричество. Откакто ни докараха сЛободата и деМоникрацията минах на дърва и въглища. Хем по евтино хем по топло. Вместо да студувам с парно и да плащам баснословни цени и с ток с който да отоплявам една стая и половината заплата да я давам на токажиите с дървата и въглищата е много по добре. Цялата къща я отоплявам а децата не лежат болни през пет дни. Разбрали бе сеяндур брадат.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОСВ е овладяно от мафията ДПС. Там се раздават милиарди по ОПОС, краде се жестоко!
13
1
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Така де сега следващата стъпка е да задължат всички на твърдо гориво да си сложат филтри на комините като цената е около 4000 лв. на бройка. Наскоро четох, че има и българска разработка на десет пъти по-ниска цена, но кога ще влез в масово производство един господ знае.
12
2
 
2
 
! Отговори
Тома Белев преди 4 години
Супер вече капарираш едно Ферари, да си бръмча екологично.
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ами даА най-добре безплатно, че и 50ст. да не дадеш - нали всеки ти е длъжен с нещо. Изобщо, защо не премахнем данъците, сметките за ток, вода, парно, транспорт, данъци... Така ще имаме повече пари за харчене. Но защо да спираме дотук - нека и магазините да дават всичко безплатно, стига са нагляли и са искали пари за стоките и услугите си. Все пак, като сме по-бедни, всички други са длъжни да ни дундуркат и да ни дават наготово за тяхна сметка, нали?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелената мафия гушна 700 млн. е точното заглавие.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТБЛЪСКВАЩА КРЕАТУРА, НА ПЕЕВСКИ!
8
3
 
8
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До ВввДО 1963 г., когато пуснаха парното в центъра, всички се отоплявахме на въглища и дърва. Всяка зима баща ми поръчваше 3 тона въглища и половин тон дърва, които съхранявахме в мазето на кооперацията.Всички така се отопляваха и димът се стелеше по целия град. Никой не мърмореше, както сега. Снегът ставаше черен от саждите, идващи от комините.
7
4
 
10
 
! Отговори
13 преди 4 години
България е в 16 век, хората се отопляват с въглища, дърва и пластмаси, защото топлофикация краде. В България тока и парното са значително по-скъпи от Германия, като абсолютна стойност, без сравнение на средната заплата. В България ТЕЦовете горят пластмасата и всички отпадъци на Европа, за което взимат и субсидии. В България првителството на Бойко Борисов разреши рязането на катализаторите на автомобилите със закон 06.2018. По закон всички загуби на монопилиста (ромите) се плащат от абонатите.
6
3
 
6
 
! Отговори
ами да преди 4 години
да направят метрото 0.50ст и всички ще пътуваме с него!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари за крадене нищо друго
4
2
 
10
 
! Отговори
Ввв преди 4 години
Живея в центъра на София и се отоплявам с твърдо гориво-дърва и въглища. И преди новодошлите да скочат, ще доуточня- къщата ми се отоплява така откакто е построена от пра-дядо ми през 1924г. Санирал съм я, дограмата е сменена и се бях засилил да взимам пелетна горелка за парното. Да , обаче, от СО откриха програма , финансирана от ЕС, за безплатна подмяна на отоплителни системи, които замърсяват. Кандидатствах през лятото, но все още няма никакъв резултат и ще трябва да замърсявам и тази зима
3
3
 
12
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 4 години
когато няма вятър, има мръсен въздух.Когато духa вятър, въздухът е чист.Край морето винаги духa вятър и въздухът е чист.Значи трябва да си правим ВЯТЪР или да си го внесем отнякъде!
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като основния замърсител е битовото отопление защо обложиха автомобилите?