Тормозят ни дългове над 2000 лв., във Варна - с най-големи кредити

Българинът между 40 и 49 г. е с най-много просрочени задължения
5 мар 2020 07:30, Анисия Иванова
33
Тормозят ни дългове над 2000 лв., във Варна - с най-големи кредити
Снимка: БГНЕС

Дългове над 2000 лв. тормозят българите, показва анализ за тенденциите на пазара на необслужвани вземания. Средният размер на необслужваните дългове намалява, тъй като през първата половина на миналата година сумата е била 3000 лв.

Най-големи са просрочените задължения на варненци – средно 3150 лв., следват ги софиянци с 2856 лв., а на трето място по размер на лошите кредити и дължими сметки са плевенчани с 2647 лв. В града под тепетата размерът на просрочените задължения е средно 1786 лв., показват данни на компания за събиране на вземания. Дела на хората с просрочие на сметки или кредити е най-голям в София – 15,5%, в Пловдив е 9%, а във Варна – 5,8%. Най-малък е в Кърджали – под 1%, съобщава "Труд".

В първите два месеца на 2020 г. се наблюдава интензивно погасяване на задълженията, като хората основно обединяват задълженията си или теглят кредит, за да изплатят всички натрупани неплатени сметки.

Консултантите отчитат силен януари по отношение на събираемостта, което е прецедент, тъй като краят на дългия декемврийски празничен период традиционно е свързан с финансови затруднения за домакинствата в началото на следващата година.

Най-много на брой изпаднали в просрочие са българите между 40 и 49 години. Те изпитват затруднение с изплащането средно на 2700 лв. Групата между 30 и 39 години представляват 25% от общия брой на длъжниците. Най-сериозен – над 2900 лв., е средният размер на вземането от хората между 50 и 59 години, които представляват 22% от всички длъжници. Най-малък е делът на най-възрастните – над 70-годишни, които не са успели да платят заем в среден размер от малко над 1100 лв. Българите до 29 години с непогасени заеми са под 7% от длъжниците и имат да дават под 900 лв.

Българите между 40 и 49 години със заеми успяват да се издължат за 27 месеца, а най-младите за средно 23 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Факт Кредита на БСП го изплащаме всички ние чрез държавните субсидии, които вземат партиите.
27
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Варна-форевър Нещо си се объркАл. Погледни статията и ще видиш, че по неизплащане на кредитите Варна е доста по-назад от София. "Дела на хората с просрочие на сметки или кредити е най-голям в София 15,5%, в Пловдив е 9%, а във Варна 5,8%."
26
0
 
11
 
! Отговори
Бинко Сланинко преди 4 години
Всеки е "шеф" иска да плющи гюбеци и "моми", да шофира, да има телефон за 2000 лв, да е вървежен и бабаит, но не става... *** си е просто, не разбра за толкова години да спре да избива комплекси и да развие . За това, търкане на билетчета, мачове, евро футбол, и при мама и тате.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бибитко ще погуби България
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислете за децата си,които ще Ви родят внуци,но не в България.Децата на Вашите деца няма да Ви познават.Те няма да говорят български.Вие ще сте им чужди.Спомнете си майките и бащите си,с които сте говорили на БЪЛГАРСКИ!!!
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 10 години управление на Бойко БорисовБългария е на първо място на смъртност в света.На последно място по доходи в Европа.Не виждам смисъл Бойко да забогатява,а България да загива.Българи,Братя,не допускайтевнуците Ви да мият чинии в чужбина и да забравят,че са БЪЛГАРИ,а не ***...
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Сигурно има такива, но повечето за които се сещам теглят кредит за телефонче или ако е за сметки е защото са опукали месечната заплата по заведения и дискотеки.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До влогъркити пък сега, да не очакваш нашенските шуробаджанаци-схемаджии, които ги интересува единствено келепира за родата им, да тръгнат да обикалят земното кълбо в изследване на нови светове, от чист алтруизъм?
20
2
 
20
 
! Отговори
влогърки преди 4 години
Българите са свикнали от 600+ години да бъдат под топлото крило на държавата. Когато Магелан, Колумб , Писаро, Кук кръстосват океаните и моретата и завладяват нови светове, българите си гледат домашното огнище и овцете. Отскоро българите са свободни да правят каквото си искат. Не им се сърдете толкоз.
19
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си платят месечните вноски за телефона от 1500 и лаптопа за 3000, то няма как да имат пари за другите сметки. По правило всички общаци са с такова технологично оборудване и карат вехто BMW. На простака всичко можеш да му вземеш, но нищо не можеш да му дадеш.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
станете търтеи на държавна работа, особено в някой селски университет у нас, и няма да търсите бързи кредити, заплатката ви се индексира всяка година, качество на работа никой не го интересува, назначаване и повишение е по роднинско-приятелска линия, службата - доживотна, несменяема.
17
3
 
23
 
! Отговори
Варна-форевър преди 4 години
Варна са топ гъзарите. Тук всички ходят като милионери, имотни били, колите от S клас нагоре. Като дойде време за сметката почват стойките
16
6
 
6
 
! Отговори
корона агент преди 4 години
към "ЕНЕРГЕТИК" здравей *** енергетик с висока пенсия
15
7
 
12
 
! Отговори
ЕНЕРГЕТИК преди 4 години
Относно заплатите - те се определят от работодателя, не от държавата. Това е капитализма. При социализма е друго, но той свърши, кой ***-***.
14
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всякъде по света хората теглят кредити, живеят на заеми, плащат с кредитни карти и т.н. Разликата обаче е, че там теглят кредит за жилище, кола или друга сериозна покупка, а тук теглим бързи кредити...за да си платим тока и парното! Това какво ви говори за благосъстоянието на българите? Щом хората теглят кредити, най-често бързи с невъзможни лихви, за неща като битовите сметки, смятайте до къде сме стигнали.
13
12
 
15
 
! Отговори
ЕНЕРГЕТИК преди 4 години
За да плащаш между 200-400 лева ток значи живееш във разнебитен коптор, духа отвсякъде, 24/7 климатици плюс другите електроуреди. Първо се оправят изолациите, дограмата се сменя и тогава говорим за енергийна ефективност. Иначе е дивашка работа - топлиш атмосферата. Преди време влизах в циг***** апартамент - акумулиращи печки на макс, вътре 35 градуса и после защо сметките били високи.
12
8
 
21
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Бързите кредити процъфтяват, познай защо!? Да, хората теглят и по 300 лева за да си платят сметките за ток, а сметките за ток сега зимата са между 200 и 400 лева средно! Заплатите са смешни и трагични и са почти колкото да си покриеш сметките и да имаш за още 10 дена максимум, като се свиваш! Е няма такава държава!
11
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха!?Колко трябва да си изпаднал да те затрудни заем от 2000лв?Изобщо колко трябва да си изпаднал да теглиш 2000лв заем?
10
6
 
16
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До Плана РанътИ кое му е скъпото?Две години поред идвам на море във Варна и като вляза в ресторант сметката ми е на половина на Слънчев бряг.А Ран-Ът не беше осъществен, защото другарите ти от БКП докопаха заводите и ги унищожиха.Справка Банев, Гергов, Арабаджиев, Ковачки...до един спонсори на пратията ви.
9
4
 
39
 
! Отговори
Плана Ранът преди 4 години
Нормално! Варна е най-скъпия град а заплатите в България са мизерни както всички знаем! Цени европейски - заплати български, е няма как да се получват нещата!Българина всеки ден затъва, и това е меко казано! Не е само във Варна!