Алибегов за ДДС: Смело политическо решение на премиера

Поет е ангажимент за вдигане на максималния осигурителен праг
16 май 2020 10:00, Елка Василева
60
Алибегов за ДДС: Смело политическо решение на премиера
Снимка: архив, БГНЕС

На 1 юли се намалява ДДС-то за хотели и ресторанти. "Нашият бранш е един от най-пострадалите. В момента ресторантьорство и туризъм не съществува в България и в Европа. Това е едно много смело политическо решение от господин премиера и едно доста точно решение въпреки всичко, което чухме в последната седмица", каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, пред БНТ.

Поет е ангажимент за вдигане на максималния осигурителен праг. Сваляне на ДДС, за да можем да инвестираме в персонала ни, така описа ситуацията Алибегов.

Още по темата

Ако свалим ДДС-то за бранша, тогава ние искаме в нашия бранш да се вдигнат максималните осигурителни прагове на 800 лева. Това ще даде и по-голяма сигурност на персонала, каза Алибегов.

Относно икономическите мерки на държавата за справяне с кризата за ресторантьорството е било много важно да се махне един от текстовете за кандидатстване, а именно - липсата на всякакви задължения.

 Нашият бранш все още не работи, каза още Алибегов. В момента са отворили 35 до 40% от заведенията в София, за провинцията е 50 на 50. Клубната сцена все още не е отворила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Така се правят преди 4 години
четки, с голям език. Това се харесва на Боко, някой да го ли.же, и тези кръчмари това правят. Направили са сделка, главанака им намалява ДДС-то, а кръчмарите ще пълнят хазната от гърба на народа. Дал-взел!? А кръчмарите ще намалят ли цените, щом пада ДДС-то? По социална значимост, кръчмите са на 12 място, преди тях има 11 по значими за обществото сектори които се нуждаят от по ниско ДДС!
53
0
 
3
 
! Отговори
Алибегов е доволен преди 4 години
Алибегов е доволен, ще напълни джобовете а пенсионерите които разчитат да живеят достойно ще останат с пръст в устата.Правителството пазете богаташите да не им стане нещо.Какво още трябва да направим за тях та да си купят скъпи коли а беднорията да ги обвинявате че карат стари защото искали да замърсяват въздуха.
52
2
 
13
 
! Отговори
КОЙ ? преди 4 години
Този сектор е почти изцяло в сивата икономика, вместо да се изкара на светло, му се опъва политически чадър от Герп. ЗАЩО ?
51
0
 
13
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
Когато хората нямат пари за посещение на ресторанти ДДС и 0% да стане те пак ще фалират.
50
0
 
15
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
Това с ДДС на ресторантите е световна глупост. Ходят на ресторанти хората с финансови възможности. Баба ми отдавна не посещава такива заведения. Тя ходи до аптеката и магазина за хранителни стоки. Т.е. бедните хора кучета ги яли. Те не протестират и не хленчат като ресторантьорите. За жалост ДДС на лекарствата и храните остава 20%. Геноцид на бедните. Хвала на богатите. И тук питам, защо депутатската заплата не се формира от минималната работна заплата а от средната за страната?
49
0
 
14
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
Боко е голем наивник. От намаленото ДДС на кръчмарските айдуци, файда - йок! Нито цените ще станат по-ниски, нито в бюджета ще влезе някой и друг лев. Ресторантьорите бяха последните хора в тая държава, на които трябваше да се правят някакви отстъпки. Бунаци!
48
0
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
До PfРаботил съм по морето и е тчно така както казваш! шефа ни постоянно ни лъжеше уговорихме се за една ума пари той не я дава и да видиш! Доста неща не му излезнаха накрая! Остави това ми и клентите недовлни оставаха почти всеки път! *** то ние си крадяхме и от бирата и от безлкохолното и от сандвичите и от сладките неща! Даже едно от момчетата предложи и продавахме и наша бира! Накрая доста беше ядосан, ама хак да му е! Той си беше виновен! А и осигуровки не е платил на никой от нас!
47
0
 
6
 
! Отговори
мушан преди 4 години
От пандемията страдат всички,и много *** че са най-пострадали.Не е ли по-добре такива като Алибегов да бегат към Северна корея,за да са собре и да получават това,което искат.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Защо държавата толерира този сектор от сивата икономика?Защото дава работа на половин милион наемни работници, които е нужно да излязат от сивата икономика. Към момента самите наети искат да са в сивия сектор. Трябва да се приемат мерки, които да ги принудят да станат хора. Тогава и работодателите им или ще фалират или ще се очовечат.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намаляването на процентната ставка на ДДС за храните е в помощ на местното производство. Когато местните производители заявят, че ще продават без посредници или само с един посредник, то и ДДС за посредника ще бъде намалено до необходимото ниво.При продажба без посредници няма ДДС.При продажба с един посредник, ДДС ще съответства на вредата, която този посредник генерира за икономиката.И да подчертая - по-ниска ДДС ставка не означава по-ниски крайни цени.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ти си някакъв *** икономист."Зависи от държавната политика. В момента за България са приоритет попълненията в хазната, премахване на черноработниците и свиване до минимум на сивия сектор.Грижата за индивида настъпва след решаване на значимите държавни несъответствия. Другата страна на въпроса е премахването на тарикатлъка. Българинът не се интересува от здравето си, докато болестите не започнат явно да му пречат. Ако инвестираше активно, то до лекарства нямаше и да достига.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига вече с тия кръчмари. Те ли са най-важният бизнес сектор ? Какви осигуровки плащат? Какви хигиенни норми спазват? Колко често и колко стриктно се проверява здравния статус на работниците в кухнята?Защо държавата толерира този сектор от сивата икономика?
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Да се ходи на ресторант не е жизнена необходимост та да им се дава 9% ДДС.Да се ходи на ресторант, както сам казваш, не е жизнена необходимост. ДДС е толкова по-ниско, колкото по-малко важен е този разход за теб. Защото, ако се откажеш от тази стока или услуга, то в хазната ще влязат 0 лева. Ако не можеш да се откажеш, и има стриктна фискална политика, то ще влязат определените проценти от похарчените от теб пари.Намаляването се прави, за да няма тотален отказ от тази услуга.
41
5
 
3
 
! Отговори
Да преди 4 години
Добро решение !
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До милионери - Така че вместо парите от ДДСто да отидат за пенсии, болници и други неща. НАШИТЕ ПАРИ ЩЕ ОТИДАТ ПРИ БОГАТИТЕОтново неграмотност във финансово отношение. За да има ДДС, който да се внесе, е необходимо да има разход от теб и приход за финалния продавач на стока/услуга. Значи няма как ДДС'то да отиде там, където ти казваш, ако не похарчиш твоите пари и някой не отчисли от тях в бюджета. Защото, ПОДЧЕРТАВАМ, продавачът внася ДДС, но го плаща клиентът.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се ходи на ресторант не е жизнена необходимост та да им се дава 9% ДДС.В такъв случай след като са им дали на ресторантите 9 ДДС трябва на всичко да се свали ДДСто на 9%
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До потребител - Икономисаните пари ще влязат в джоба на собственицитеАко им ги дадеш! Предполага се повече да не им се дават. Та какво значение има каква е процентната ставка на ДДС, когато не се очаква приходна част, върху която този данък да бъде начисляван?
37
0
 
12
 
! Отговори
милионери преди 4 години
Всички ресторантьори са милионери. Имам приятел който дълго е работил и работи в ресторанстьорството и казва че почти всички собственици на ресторанти са милионери че и повече. Карат си скъпите коли и се оплакват. Така че вместо парите от ДДСто да отидат за пенсии, болници и други неща. НАШИТЕ ПАРИ ЩЕ ОТИДАТ ПРИ БОГАТИТЕ
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - ДДС за учебнициКой купува книги/учебници на днешно време, та да има значение размерът на техния данък???Познанието трябва да е общодостъпно и безплатно. Самата идея да "гънеш кинти", като търгуваш с продукт, който може да направи света по-добър, или поне някаква част от разумното му население, е анахронизъм!Безплатно не трябва да се прилага за процеса на обучение. Там разделението е на "мога да си го позволя" и "обречен съм да бъда низша каста".
35
2
 
10
 
! Отговори
Срам преди 4 години
Срамота е да се налива в гушата на алчни и безсрамни хора като ресторантьорите пари от държавата, защото това са нашите пари. Парите не са на Борисов та да решава та на ангро и да ги дава на без съветни хора като ресторантьорите