Доц. Чорбанов: COVID-19 не се променя, вече знаем много за него

Откриването на ваксина не може да бъде вкарано в граници, смята той
5 авг 2020 11:38, Анисия Иванова
17

"Не е изпуснат контролът с коронавируса. Дори в света на науката има спорове за това какво представлява и как ще се развива това заболяване. Има доста положително настроени учени, които не виждат нищо драматично с разпространението на вируса", коментира ръководителят на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН  - доц. Андрей Чорбанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че развитието на COVID-19 е било очаквано, като то не е лавинообразно.

"Застъпвам тезата, че вирусът не се променя. Обхващайки по-голям хора, логично е да открият по-голям брой заразени", каза още доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него откриването на ваксина не може да бъде вкарано в граници и да се направи за определен срок.

"Вече се знае много за този вирус. Екипите навлизат в нови фази на разработване, но е факт, че за момента няма нито ваксина, нито терапия", добави още той.

Държавното финансиране за разработването на българска ваксина е замразено до края на годината, защото проектът е класиран на седмо място. Работата по ваксината засега продължава с помощта на френския институт "Пастьор''. Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания.

"Държавата не посмя да поеме отговорност, както направиха САЩ и Великобритания. Държавата каза, че има 6 области по отношение на изследване на вируса, но не задължи Фонд "Научни изследвания" да финансира проект от всяка една от тези области", каза още доц. Чорбанов.

Той обяви, че се опитва да  убеди институт "Пастьор" да предостави вирус щам, тъй като в България няма нито една лаборатория, която да отговаря на условия за работа с особено опасни инфекции, както и че предстои да се построи такава лаборатория.

Доц. Андрей Чорбанов каза още, че няма как хората да бъдат изолирани за много дълъг период.

"Западна Европа разбра, че рисковите групи са домовете за възрастни хора. Не може да се каже, че младите хора са основен обект на вируса. Огромен брой са носители и само преносители. Средната възраст на хората, заболели от коронавирус, е много висока", подчерта гостът в студиото.

Според него вирусът се движи в неравномерна среда, затова е трудно той да изчезне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
мед сестра преди 3 години
доценте, доценте вземи че си хвърли доцентурата! Микробиологията се учи още на студентската скамейка и там са описани сурбюлюк причинители на болести при човека ,така че сега говориш лъжи и глупости!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Дано касапницата започне с теб.Няма да липсваш на човечеството.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗлатинаВиждала си ти най-ужасната болест на всички времена...Нещо си се превъзбудила май.Да си чувала за чума,холера,ебола...
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вчера не знаеха нищо за Ковид-19 сега пък знаят много........*** ги разбере.Ама иначе обувлите не могат да си вържат.А на тоя ЧорбаРОВ дедо му е бил "чорбар" явно.Да се смееш ли или да плачеш.Булгарише КАТАСТРОФА.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златинче,Още много 19 годишни ще загинатот наркотици и наргилетаТи за един ревешще има много пълно е с наркомани
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам ракия против коронавируса.Ако имате симптоми ще ви мине даже след една чаша.Един приятел нещо се беше закашляш и му налях някоя друга чашка и след два дни се излекува без да си прави тест и да ходи по доктори.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкарайте се с тая измишльотина ковид. Който иска да си стои вкъщи. Това да не е концлагер да затваряте всички. Ще бъдете пометени от хората.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това биологично оръжие пуснато от Китай така лесно няма да изчезне.
4
1
 
11
 
! Отговори
ДО 4 преди 3 години
Ето тук все още бъркаме! Този КОРОНАВИРУС не е грип и не може да се комбинира с идващите грипни вируси ! Хепатит Б също е вирус, но си прекарваш грипа и пак си носиш хепатита в черния дроб! Няма да стане нищо променящо се през зимните месеци, просто като хванем хрема и кашлица няма да знаем от какво кашляме! Просто ще има повече ПСР тестове
3
1
 
1
 
! Отговори
академик преди 3 години
До 3. А ти как разбра, че този е "специалист".
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституционно право да се разболея.Тоя сигурно е от протеста.С такова ограничено мислене и простотия такива искат да променят държавата,да съградят демократично общество, правила и върховенство на закона? Отчайващо е.
1
5
 
7
 
! Отговори
Да де! преди 3 години
COVID като започне да се рекомбинира със идващите грипни вируси да чуем каква песен ще се запее...