Деца носят раници по 5-6 кг, как да се избегнат деформации?

"Важно е раницата да е симетрично поставена и прилегнала на гърба"
Обновена: 16 сеп 2021 10:11 | 16 сеп 2021 10:00, Ния Христова
39
Първокласниците ще трябва да носят раници, тежащи по пет-шест килограма на гърба си всеки ден. Децата имат общо седем задължителни буквара, три от тях се слагат в раницата всеки ден и вървят с учебна тетрадка. 
 
"Последствията няма да са тежки деформации на гръбначния стълб, но за тези малки деца това си е тежък багаж. Умората на гръбнака, неправилната стойка би довела до леки позиционни деформации. Тежко заболяване няма причина да се отключи – нужно е предразположение и/или генетичен фактор", обясни пред Bulgaria ON AIR хирургът ортопед в Клиника по ортопедия и травматология към МБАЛ "Токуда Болница София" д-р Евгени Влаев.
 
"Раницата трябва да е прилепнала по целия гръб и да му е удобно на детето. Не трябва да се усеща болка по гърба", категоричен е ортопедът.
 
Дистанционното обучение пък принуди децата да прекарват и повече време пред компютъра. 
 
"Вкъщи няма достатъчно добри условия, няма добра ергономика на учебното място. Детето може да стои легнало, може да стои неправилно на стол или диван, което в училищата е изчистено с ученическите чинове. Това подобно води до асиметрично натоварване на гърба, а това от своя страна може да доведе до дискомфорт при децата – болка, мускулни спазми и тонусът им да се промени", изтъкна ортопедът.
 
Той е категоричен, че детето трябва да се наблюдава и от родителите, и от учителите за промяна на походката и белези за деформация.
 
"Ако говорим за заболяването сколиоза, белезите са следните: промяна във височината на раменете, промяна в хоризонтала на таза, синдромът на лошо скроената количка", посочи д-р Влаев и поясни, че симптоми са видими най-често при 9- и 10-годишните.
 
Той съветва родителите е раниците да са по-леки, доколкото е възможно, да бъдат симетрично разположени и с две рамки за двете рамена.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато целта е да се продават все по- скъпи учебници и пособия ще е така.Ако учебниците бяха безплатни и унифицирани като преди, "необходимите" за учебния процес, щяха да са в пъти по-малко. На децата до 4 клас са им натресени абсолютно ненужни и практичесси неусвояеми за тяхната възраст предмети.Преподава се надстройка, преди да е усвоена базата. Резултатите от подобен подход са видими за всички, които имат способността да мислят с главите си вместо с телевизора
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера за ученик във втори клас, само по български език и литература, подвързах и написах -учебник с учебна тетрадка, читанка, тетрадка към читанката, помагала - 5 бр., тетрадки/за работа в клас, за домашна, за диктовки, за развитие на речта, за самоподготовка, за ИУЧ. Безумие!!!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 "Ако печатат учебниците на вестникарска хартия за да са по-леки родителите ще писнат, че са некачествени и бързо се късат." Ти вероятно си издател, за да говориш така. Всъщност не е нужно да са на вестникарска хартия, но като го каза ме подсети, че имахме скоро едно от помагалата, което беше на вестникарска хартия и освен, че беше три пъти по-леко, се оказа и по-издръжливо.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата се изкривяват основно от киснене с телефон или компютър в неестествени пози в продължение на часове.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Система, в която нямаш право да си биеш жената и детето, е обречена. Система, в която при гласуване гласът на 40-годишен глава на семейство, 40-годишна стара мома и 18-годишна *** пикла имат еднаква тежест, няма бъдеще. Въпрос на време е да рухне.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 "Е ча па да вредиии" О, това определено е така! На това ми обърна внимание една учителка, която каза, че точно така си е повредила зрението. Увери се сам - пробвай да четеш учебник с гланцирана хартия на добра светлина и ще видиш, че те заболяват очите след известно време. И след това си представи така да ги товариш по няколко часа на ден. Децата обаче не се сещат да се оплачат и в резултат или ще спрат да четат, за да се предпазят, или ще сложат очила.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време (90-те) имаше упражнения в училище. Лекари ни проверяваха за гръбначни изкривявания и още 5-6-7 клас, тези, за които има такива притеснения, след часовете правеха специални упражнения. Ама тогава и децата не бяха такива разглезени. И учителите можеха да ни се карат. И който нищо не знае повтаряше класа. И имахме практически часове - информатика, готварство, дървообработване, металообработване и т.н. А сега е такова нивото, че излизат полуграмотни надменни ***.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време носехме чанти и нищо ни нямаше.
29
0
 
1
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Толкова сте умни,че не.можете от 30 години да решите въпроса.Защото се данима ватерлинията с всичко друго но не и с това което трябва.
28
4
 
4
 
! Отговори
Туй то преди 2 години
Това е резултата от измислената образователна система за последните 32 години. Върнете това което беше преди 1989г. Не мъчете децата от 1- 4 клас с домашни през лятото и глупавите ви читателски дневници. Само се затормозяват и затъпяват. Ако пък почнете да ги тествате 2 пъти седмично за измислената болест, аз моето дете го спирам от училище!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тежконос 22 - Брат ми е едно от тези деца. Днес е на 30 години и има проблеми с гърба, които зпаочнаха още от трети клас, благодарение на тежката занта. Сега, може да кажеш, че е слаб и прочие ... ами такъв е. И какво? Трябва да СТРАДА за това ли? Добре, че имаше една учителка, която ни позволи, да купим два комплекта учбеници и да държим едните вкъщи, другите в училище, че щеше да е по-зле.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 - Даже не им трябват тетрадки вече. Има доста адекватни таблети, било то iPad или андроид. Учебниците за година, заедно с помагала и тетрадки, особено ако искаш качествени такива, са по 300+ лева. За 600 лева, държавата може да субсидира по един iPad (държавата не плаща ДДС, мита и прочие, так аче ще и много по-евтиничко), където ще може да се пише и да се ползват какви ли не полезни приложения.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 21-ви век учебниците е достатъчно да са в електронен вид и всеки ученик да има свободен достъп до тях. Но не е икономически изгодно на издателствата това, а в тях пръст имат и МОН-ските служители. Не е нужно да се мъкнат екипи - всяка класна стая трябва да даде възможност такива да се държат там. Помагала за рисуване, трудово /или както е последното му там безсмислено ново наименование/-също. Няма какво да се размъкват напред-назад. Напълно достатъчни са тетрадки с химикал, линия и молив.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като господинът каже "вкъши", наясно ли е, че не всичко е в неговата къща. В моя дом имаме отделен кабинет и библиотезка, в която сме с с хубави офис столове и бюра, на които им се контрорира височината и наклона. Аз и затова съм ЗА домашното обучение. Просто моите условия са по-добри от тези в училище.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да се избегнат деформации? Елементарно е и това го знаят и децата, само дето на управляващите не им отърва! Просто да минем и в образованието ни в 21-ви век, като оставим безсмислените хартиени учебници и измислени учебни тетрадки по къщите. Достатъчно е да се носят само тетрадките, в които ще се пише. Няма ни една причина в 21-ви век да се разнасят тежките цветни натъпкани с фотоси т.нар. "учебници" /в този си вид неподходящи да се нарекат точно така/ напред-назад, екипи за физическо и т.н.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният умник. Преди 30 години тетрадка и толкова. 300 гр. Това 8 кг на 25 кг дете щангисти ли гледаме
21
5
 
4
 
! Отговори
тежконос преди 2 години
Ай стига ревахте за щяло и нещяло. Преди 30 години пак имаше деца, дето не можеха да си носят раниците. Много *** стана работата.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако печатат учебниците на вестникарска хартия за да са по-леки родителите ще писнат, че са некачествени и бързо се късат. Учебниците трябва да са от хубава, плътна издръжлива хартия, а тя е по-тежка. Не трябва да се забравя, че от 2 до 7 клас учебниците се ползват три години и се предават от клас на клас.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 "Даскалята" (олеле колко си селскоооо), никой не ги пита.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тежка гланцирана хартия, която дори вреди на зрението с отблясъците от гланца," Е ча па да вредиии