Манолова и Петков искат оставки в енергетиката заради тока

Над 1 млрд. лв. се очаква да струва подпомагането на бизнеса и домакинствата
25 сеп 2021 21:30, Анисия Иванова
78
Манолова и Петков искат оставки в енергетиката заради тока
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мая Манолова поиска оставката на министъра на енергетиката заради рекордно високите цени на тока за бизнеса. В същото време икономисти предупреждават, че инфлацията ще засегне приходите на домакинствата. Според синдикатите пък високите цени ще се задържат още половин година.

Парите от актуализацията на бюджета, предвидени за компенсация на бизнеса, още не са стигнали до фирмите, а цените на електроенергията продължават да се вдигат, сигнализира Манолова и поиска оставката на министъра на енергетиката.

"Заради тоталното бездействие, безхаберие или липсата на политическа воля в енергийния сектор искаме оставката на министъра на енергетиката. Той не е виенски наблюдател, той е български министър на енергетиката, който би следвало да има своята отговорност по отношение и на поведението на държавните дружества в енергетиката", заяви лидерът на ИБГНИ.

За смени в ръководството на сектор "Енергетика" заговори и Кирил Петков. Както и за действия на държавно ниво.

"Да си приотизираме газовата връзка с Гърция, да се сменят хората в енергийните дружества, бъдещите договори на борсата да бъдат 6 месеца и всичко това може да се направи още днес", посочи лидерът на "Продължаваме промяната".

От ИБГНИ разкритикуваха и постановление за водноелектрическите централи, което допълнително вдигало цената на тока.

"Компенсация към фирмите на kWh, тоест по едни 70 лв. Ние смятаме, че и по 100 е добре, които да бъдат подкрепа за трансферен период. Министерски съвет на ГЕРБ заложи голям капан с начина по който трябва и какви документи да имат ВЕЦ-овете. Това означава, че 20% от чистата енергия на водата ще допринесе за вдигане на цента", смята Мария Капон.

А растящата инфлация в страната се очаква да изяде половината от приходите на хората, прогнозират икономисти.

"Ако в ЕС очакваме някакво ускоряване – 3,4,5%, у нас да стане 5,6%, но аз не очаквам при запазване на тази тенденции да имаме двуцифрена инфлация", посочи проф. Ганчо Ганчев.

Над 1 млрд. лв. се очаква да струва на държавата подпомагането на бизнеса и домакинствата заради скъпия ток.

"Тая перфектна буря ще доведе до втора актуализация на бюджета за 2021 година, веднага след като имаме парламент, няма как да издържи системата", предрече президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Според мене не е нужно и може съвсем спокойно този бюджет да се изпълни такъв какъвто е", отсече финансистът доц. Емил Хърсев.

Дали ще се стигне до нова актуализация на настоящия бюджет, ще стане ясно след изборите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Газ от Турция и Гърция - висока цена!
60
1
 
9
 
! Отговори
Кире- ТриВОЛТА.... преди 2 години
...ДАДЕ НА КЪСО...!Изобщо не фигурира в списъкаНА ЗАВЪРШИЛИТЕ И УЧИЛИТЕ В ХАРВАРД.....
59
1
 
10
 
! Отговори
ЛУД СМЕХ... преди 2 години
КИРЕ- КАНАДЕЦО ИЗОБЩО НЕ ФИГУРИРА В СПИСЪКА НА ЗАВЪРШИЛИТЕ УХАРВАРД-'--отговориха при наше официално запитване!
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да допълня...И ТВЪРДИШ, ЧЕ БОРИСОВ Е СВАЛЕН...АМИ БЪРЗО СЪОБЩИ ТОЯ ФАКТ В МС НА БГ ЗАЩОТО ВСИЧКИ НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ БОРИСОВ 3 ИЗКАРА ПЪЛЕН МАНДАТ- 4 МАЙ 2017Г- 12МАЙ 2021Г- СПРАВКА УИКИПЕДИЯ ПРАВИТЕЛСТВА НА БГ.
57
1
 
5
 
! Отговори
избеГАЛЕВИ преди 2 години
МаяМаясъл ли? даже и братя та й Галеви не й вярват
56
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Мут Лабен, за майките специално - онзи ден минах през центъра и отново видях разпъната палатка точно пред бившия партиен дом и надпис върху палатката - Системата ни убива. И аз също си казах - е какво искат още тия?
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
маямата е истинската мутра- обвързана с олигарси и престъпници. Противна и грозна женица.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя си ти, че искаш?
53
1
 
12
 
! Отговори
Мут Лабен преди 2 години
Какво стана с "майките" дето системата ги убивала? Къде са? Сегашната служебна система спря ли да ги убива?
52
1
 
7
 
! Отговори
Гоя преди 2 години
Не може със смяната на един министър да излъжите хората че сте некадърни
51
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Избирател === Най-добре е да се ограмотиш, преди да пишеш по политически теми и да научиш как се пие думичката "хаУс" :)))) Може би си искал да напишеш нещо за "Д-р Хаус" или за електронният стил в музиката "хаус" .....ахахахахахахаха :) Неграмотни комунисти
50
11
 
1
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
ГЕРБ ерастко - Пеевската мафия клати държавата и се опитва да съзаде хаус, но хората не ви искат и няма да ви преизберат, не разбрахте ли? Искат ви в съдебната зала и затвора.
49
0
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Мая е най-известната жена в България. *** й е златна, от чисто злато. Благодарение на нея е това, което е. Много е вероятно обаче в следващият парламент да я няма, и тя, и Хаджигенов. Да станат "отдъхни си България, ние се махаме".
48
3
 
7
 
! Отговори
НикогПоечеСДС-Чума преди 2 години
И като подаде оставка,какво мислиш,че ще стане? Да не би договорите,сключени за десетилетия наред от продажните ни политици,с които ни "стижат" с милиарди всяка година ще бъдат прекратени!?Истината е само една - бесило,като в Китай и всичко ще върви като по вода - няма кравари,няма канадци,няма ингилизи,няма господари!
47
5
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
12 години комунистите се мъчеха да свалят ГЕРБ и Борисов с обещанието, че след тях ще ни оправят и няма да сме последни по всичко в Европа. Е, свалиха ги с преврат :))) И какво стана? Супер зле положението и единственото което правят е да се оправдават, че ГЕРБ са виновни и капани им били сложили. Ами нали искахте тая власт на всяка цена, за да оправите положението. Ами оправяйте го де! Така като се замисли човек, май си беше по-добре ГЕРБ да си бяха останали на власт, нали дрогаре? :)))
46
6
 
17
 
! Отговори
Чудо! преди 2 години
Нали служебния кабинет беше много добър и с незапомнено висок рейтинг? Или да се готвиме дълго да си плюеме в пазвите след тях?
45
1
 
3
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 2 години
Кривата щанга ще завлече и ПП.
44
1
 
18
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Сестра Галева държи първенството по наглост ! Лично предложи Пеевски за шеф на ДАНС / призна си при Коритаров/ и след това цяло лято го "громеше" на Орлов мост ! По жалко същество едва ли има ! Разтури къщата излъга и Ангелчо от БСПто да я вземе и сега сигурно си скубе косата !
43
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Великобритания няма бензин и хляб. Хората са в паника, опашки, бой за бензин и хляб. Джонсъновата зима дойде. Капитализмът фалира пак.
42
3
 
3
 
! Отговори
НАПАДЖИЯ! преди 2 години
Не, има начин да не се вдигне тока, но трябва всички ,които са се закачили за НЕК , като вятърните турбини, соларните панели и други ,които държавата е задължена да им плаща смешната "Зелена" електро енергия на цени от 60-90 стотинки на киловат, който продават на НЕК !! Да, това може да се направи в условия на ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ в което се намираме в момента!! Държвата може да си го позволи, докато се стабилизира цената електроенергията и след това пак да ги остави да цицатт!!