Заплатите в БНБ растат с 5% без тези на членовете на УС

20 313 лв. е месечното възнаграждение на управителя на БНБ
2 яну 2022 13:01, Елка Василева
37
Заплатите в БНБ растат с 5% без тези на членовете на УС
Снимка: архив, БГНЕС

Възнагражденията на служителите в БНБ ще се увеличат с 5% с изключение на тези на членовете на управителния съвет на банката. Това става ясно от бюджета на централната банка за 2022 г., публикуван на сайта на БНБ.

Гуверньорът, подуправителите и останалите членове на Управителния съвет ще запазят месечното си възнаграждение без промяна.  Основната част от разходите на централната банка ще са свързани с функциите й по поддържане на паричното обращение и участието й в редица европейски организации.

20 313 лева е възнаграждението на управителя на БНБ месечно и тази сума ще се запази през настоящата година, става ясно от публикувания бюджет на Централната банка за 2022-ра. Подуправителите ще продължат да получават над 17 000 лева месечно, а останалите членове на управителния съвет ще получават сума под 6 000 лева, предаде БНР.

Това е единствената група, които няма да получат увеличение на възнаграждението си, което по правило не трябва да се отклонява повече от 5-процента от възнагражденията за експерти на сходни позиции в други банки.

Оценката на БНБ обаче е, че в момента възнагражденията изостават спрямо тези в частния сектор. Така за група ръководен персонал средно заплащането ще надхвърли 7000 лева, а за специалистите - 3000 и за поддържащия персонал 1800 лева.

Разчетите на БНБ са направени при минимална работна заплата от 650 лева и максимален осигурителен праг от 3000 лева, а актуализацията на възнагражденията на служителите е свързана и с инфлационните процеси в страната.

По-голямата част от ръста на общия разход за персонал обаче отива не за увеличение на възнагражденията, а за кадрово израстване.

Като цяло бюджетът на БНБ за годината възлиза на 136 милиона лева, което е минимално увеличение спрямо 2021 г. Част от тях са заради участието на БНБ в редица европейски институции, както и за осигуряването на по-добра защита и подобряване на софтуерните продукти, използвани от банката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен-С.МАКЕДОНИЯ ВЗИМАТ С 1-НО ЕВРО ПО МАЛКО-А НЕ СА В ЕВРОПА-РАЗЛИКАТА Е- ЧЕ НИЕ ТРУПАМЕ ЗАЕМИ.-ДАВАТ НИ КРЕДИТИ С КОИТО СЕ РАЗВИВАТ НЕКОИ ФИРМИ-АМА САМО НЕКОИ-А НАРОДО НИЩО НЕ УСЕЩА.500ЛЕВА ЗАПЛАТА-СРАМОТА Е БЕ.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За народа МРЗ 650 бруто замразена, както ГЕРБ бяха предвидили, при повишени цени на храни, ток и услуги и ще влизаме в ЕЗ с тези доходи. Абсурдът на живота в България.
28
7
 
2
 
! Отговори
До KТБ преди 2 години
Тази банка я фалира ГЕРБ, за да се върне на власт. Тук БНБ няма пръст. С тази банка ГЕРБ успя да открадне три пъти едни и същи милиарди.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членовете на управителния съвет няма да получат увеличение на заплатите?! Горките!!!
26
1
 
8
 
! Отговори
КТБ преди 2 години
Браво на БНБ.. а кой плаща пирамидата КТБ? Защо спахте?
25
1
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Да не намекваш че ако всички кредити отидат в имоти производството умира?
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БНБ не си изпълнява функциите на пазител на ценовата стабилност.Вижте инфлацията,вижте планините от кредити които търговските банки генерират по заеми за жилища помпейки имотния балон,БНБ седи и гледа как банките под нея ни докарват поредния иконономически колапс.
23
6
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Истината е, че заплатите в БНБ са по-ниски от средната заплата за София, която през 2021 е вече над 2000 лева, а през 2022 ще е поне 2400 лева Това че има 40-50 човека със заплати над 5000 лева, не променя този факт. При хората с подобна квалификация в България, заплатите в БНБ са между 2 и 8 пъти по-ниски. 1800 лева през 2022 за ИТ специалистите и за счетоводителите, които са около 90% от поддържащия персонал в БНБ - това е срамно.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закон за БНБ. Член 25. (3) Трудовото възнаграждение на служителите на банката се определя от управителния съвет, но то не може да е по-ниско от средното възна-граждение на служители със съответни функции в други банки в страната.<<>> Къде са тези 5%, за които пише в "новината"? Колко е средното възнаграждения на управителите на другите банки в България?
21
6
 
7
 
! Отговори
частник преди 2 години
Това не е правилно! Тези хора категорично Не заслужават тези заплати.Защото това е държавна банка и до голяма степен техните умения и отговорности са ограничени.Ако искат големи пари - да отидат в частния сектор и да си ги изкарат честно и почтено.Там се плаща по заслуги.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятам, че е абсурдна тази голяма разлика в месечната заплата на тези хора и други като тях от заплатите на учителите, лекарите, мед. сестри, социални работници, пожарникари и други полезни професии.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според закона за БНБ, заплатите на работещите в БНБ трябва да се непо-ниски от средното възнаграждение в банковия сектор за работещите на подобни длъжности. Управителя с 20000, подуправителите с 17000, а по банките тези хора са с по 60-70 хиляди заплата. Защо не спазват закона? Програмистите в БНБ бяха с 1305 лева заплата преди две години и 1500 лева през 2021 година. Знаете какви са заплатите при програмистите. Защо БНБ не спазва закона?
18
2
 
4
 
! Отговори
Пояснение преди 2 години
Според закона за БНБ, заплатите на работещите в БНБ трябва да се непо-ниски от средното възнаграждение в банковия сектор за работещите на подобни длъжности. Този текст от закона вече над 30 години не се спазва и заплатите са в размер около половината от тези средни заплати за банковия сектор. Целта е ясна - работещите в БНБ да напускат и да работят другаде за 2-3 пъти по-високи заплати, както и да нямат мотивация за работа.
17
3
 
15
 
! Отговори
До Павел преди 2 години
Като са толкова висши тези финансисти - да идат в някоя частна банка да взимат по 20 000 хиляди лева на месец.Не може на държавна работа с 20 бона месечна заплата. И какви толкова важни решения взимат в БНБ като сме във валутеб борд и лева е вързан за еврото?Пълен абсурд е това.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще е докато Народа не възроди смъртното наказание, още малко и цяла Европа ще плане, тогава ще ги питаме къде ще се крият...
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатата на лекар е 1060 лв - 1250 лв, мед. сестра 850 - 1000, санитар - 650 лева.В Медицински колеж "Йорданка Филаретова" София се заплаща: лекция - 8 лева, упражнение - 5 лева, изпит на студент - 1 лев и 50 ст..Не е случайна високата смъртност в България.Нека новият кабинет да направи съответните изводи!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе,що така,на депутати и държавни банкери на всеки 3 месеца трябвало да се индексират заплатите,щото имало инфлация,а народа кучета го яли.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте ли малко наглички?При тая мизерия в държавата,някои да се изживяват като единствени и незаменими е цинизъм.Ако не сте доволни,напускайте,за вашите места чакат хиляди образовани,а може и по -кадърни.
12
12
 
9
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Нормално. Това са висши финансисти. Като вас за 600лв ли да работят?
11
5
 
10
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Хрантутници!