Внасят бюджета до края на януари, със сигурност ще е на дефицит

Асен Василев смята, че ковид мерките ще вдигнат разходите
Обновена: 4 яну 2022 19:42 | 4 яну 2022 16:09, Веселина Йорданова
51
Внасят бюджета до края на януари, със сигурност ще е на дефицит
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари в Народното събрание, съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти днес.

До средата на януари ще започне публичното му обсъждане. Според Василев е реалистично парламентът да го приеме през февруари.

Бюджетът със сигурност ще е на дефицит, но като се изключат ковид мерките, този дефицит ще е под 3 процента. Мерките срещу последствията от пандемията ще вдигнат дефицита малко над 3 процента от БВП, смята Василев.

Бюджетът ще е с малко заложени политики - те ще бъдат включени в актуализацията, която се предвижда да се направи в средата на годината, добави той. Актуализацията е заложена още при преговорите за съставяне на правителството, уточни Василев. Практиката с решение на Министерски съвет да се преразпределят приходите в бюджета не е добра, каза още той, цитиран от БТА.

Изминалата 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3%, с 0,6 на сто по-малко от предвидения в актуализирания бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите приходи, със 7,9 млрд. лева повече от тези през 2020 година, каза Василев.

Запитан как директорът на НАП Румен Спецов е продал фирмата си "Гранекс Трейдър" с 1,1 млн. лева задължения през 2016 година, министърът каза, че Спецов е спазил закона и посочи добрата работа на приходната администрация през последните месеци, откакто Румен Спецов е директор на НАП.

Министърът не очаква масови фалити.

"Мерките 60/40 продължават, започват секторни политики от Българската банка за развитие, не очакваме вълна от фалити", допълни още той.

"До 30 юни да се изработи изцяло нов модел на пенсионната система, който да отговаря на всички изисквания на профсъюзи, пенсионери и работодатели", каза Василев.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С този раздут бюджет който правите, как няма да има дефицит и оттук висока инфлация с надути цени и ограбване парите на хората.
40
4
 
2
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Предишните ге актуализираха бюджетите по три пъти за година. Дано сегашните успеят само с едно. Нямам никакво съмнение, че Петков и Василев ги разбират нещата с парите.
39
1
 
6
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя нечовек горе много добре знае, че ръстът на БВП е заради високата информация и кредитите изтеглени от вътрешния пазар. Реалният ръст е трагедия и ще трябва още много кредити. А това, че не могат да се разберат за бюджета в коалицията и го бавят направо убива бизнеса. Трагедия е всичко това . Няма да простим, няма да забравим.
38
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Внасят бюджетя после го изнасят у чували :)))
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е мозъкът Петков е просто хубавото лице Такс че Василев да каже как ще ни измъкне от блатото
36
2
 
4
 
! Отговори
Хйккйф преди 2 години
Правете увеличение на минималната пенсия и заплата поне два пъти на година правете си плановеУвеличенията трябва да са с по голям процент действайте
35
1
 
1
 
! Отговори
Тхйууъъ преди 2 години
Увеличението на минималната заплата и пенсия трябва да се увеличават по често с по голям процент Трябва да има увеличение поне два пъти на година
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоз мож да му викат кокорчо но явно той е мозъкът другият е свржето и добро лице дрто иска да се спраеим ама не знае как с торти няма да стане макар и безглутенови Имаше една дет викаше като няма хляб яжте пасти но завърши на гилотината
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера каза, че в държавата има много пари, днес говори за дефицит. А Планът за възстановяване КОГА ? Харвард не върши работа.
32
1
 
1
 
! Отговори
До Void преди 2 години
До voidСкъпи, сега ли се усети?Поумняваш, макар и бавно!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорбаши ще оправи работите. Вервайте му.
30
1
 
6
 
! Отговори
Кило преди 2 години
Кокорчо е мечта на всеки.......! Туи Бело..... е само да му се радват! Аз го уважавам!
29
0
 
17
 
! Отговори
void преди 2 години
Едно не мога да разбера: ПП построиха цялата си предизборна кампания на базата на твърдението, че като не се краде ще имаме 2 пъти по-евтини магистрали и всякаква друга инфраструктура , съответно 2 пъти повече може да се построи за същите пари, и как България ще стане по-богата и успешна страна. В същото време след като идват на власт, цените на всичко се вдигат с някакви си 30%, ама това било нормално, а сега и бюджетът ще е на дефицит, ама и това също било нормално... Е нали друго обещаха??!
28
1
 
4
 
! Отговори
Мизерия брат преди 2 години
Вдигнете минималната работна заплата от 1.1.22г. а не от март месец.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама измамници пуснати от Байдън, единият нарушил Конституцията а другия съден за кражба на софтуерен код плюс един еврейн Лорер и един напушен наркоман Ицо Хазарта. Какво падение , верно е на това му се вика истинска Промяна. Това ако не е промяна здраве му кажи
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четворна коалиция майна. Всеки ще краде на поразия и ще вика те другите са виновни за провала без да поемат никаква отговорност. Те са различни но едно нещо ги сближава - парите.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 "Хайде стига хленчихте по Борисов. Нима забравихте как изтегли едни 14 ли, 16 милиарда ли бяха?" Борисов изтегли 16 милиарда за 10 години управление. Тия изтеглиха/ще изтеглят 9 милиарда за половин година. Надявам се, че разбираш каква е разликата.
24
1
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
На Бойко плана за възстановяване беше основно за саниране на блокове а този новия е за зелена енергия. Та на Боко плана народа щеше да види хубави блокове направени без пари а тези от ПП ще си построят слънчеви и вятърни централи с евро пари. За народа един голям шнур. Аз ви казах че тези са даже по-гадни от боко тиквата.
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига хленчихте по Борисов. Нима забравихте как изтегли едни 14 ли, 16 милиарда ли бяха? Дай първо да ги видим тези какво могат, пък после ще вземем сопите.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и кой ще бачка бе *** ? Идея имаш ли, че 20 годишните половината не могат да пишат на български. Да не говорим, че за тия мизерни пари никой не иска да работи там.