Бави се газовата връзка с Гърция, кой е виновен?

Енергийният министър обвини ГЕРБ за проваляне на проекта
Обновена: 6 яну 2022 11:20 | 6 яну 2022 11:20, Веселина Йорданова
78
Бави се газовата връзка с Гърция, кой е виновен?
Снимка: БГНЕС

Управляващи и опозиция си размениха обвинения при изслушването на енергийния министър Александър Николов за забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение.

Изслушването е по искане на ГЕРБ. Жеко Станков от партията попита как така проектът има 8 месеца закъснение. Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година, каза той.

Министърът обаче обвини именно ГЕРБ за провалената сделка с Гърция.

"От 2009 до 2021 година, от целия период на забавяне на проекта, 11 години са били министри на Борисов. 2009 година се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 година се записва в търговския регистър. Едва 2015 година се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция. Има един доста интересен факт. Поради това, че има съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта. Отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова. Нито едно решение не може да бъде взето еднолично от България, всички решения се взимат единодушно на общо събрание. Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години", заяви Александър Николов, цитиран от БГНЕС.

Бившият енергиен министър, сега депутат, Теменужка Петкова обвини, че Николов чете предварително написани опорни точки.

"Нека всички да видят колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ", заяви в отговор Теменужка Петкова.

"Радвам се на патоса на парламентарната група на ГЕРБ. Трябва да се чете, когато има точни данни, които трябва да се цитират. Цените, които пристигат в България, са микс от сключени договори", отговори Николов.

По думите му ключовият момент е този газопровод да бъде въведен в експлоатация преди юли месец 2022 година, за да може да се използва през следващия отоплителен сезон.

От ДПС попитаха каква е причината за това забавяне. "Същността на темата днес е какво стана с 20-годишния проект. 20 години България и Гърция не могат да се справят с един интерконектор", каза Рамадан Аталай от ДПС.

Загубите са страната ни са всекидневни.

Всеки може да се прави изводите какви са реалните причини за забавянето. За всички алтернативни сценарии ще бъдете уведомени. Изграждането на трасето в България е по-трудно, отколкото в Гърция. Дали има умишлено забавяне от гръцка страна, не мога да кажа, каза още министър Николов.

Според БСП компенсациите не могат да надвишат 14 милиона евро.

ГЕРБ умишлено се забавили проекта, твърди Ивайло Мирчев от "Демократична България".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 2 години
Както всички гербави работи се строи без строително разрешение и после гледат като *** и питат ЗАЩО!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко километра се построиха от този проект след ГЕРБ . Все пак това бяха месеци все с хубаво време, подходящо за работа ?
69
0
 
3
 
! Отговори
в подкрепа на 62 преди 2 години
Гърците в нарушение на нашите закони уведомиха,че ще пазят съоръженията на нашите фирми там където ги пресичаха.Писахме им писмо да спазват законите на България и не получихме отговор 20месеца.На обектите им работиха само хора работещи на гръцки и нямаше комуникция с тях.Работят 3дни и после два месеца ги няма.Едва в края на ноември 2021г се появиха и българи при тях и започнаха да дават зор, ама беше изпуснато много време.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това я върнете лентата назад и си припомнете какво казваше борисов като взе властта?!''Станишев е виновен!''Сега като я сдаде какво казва:''Радев е виновен''.Чакай бе Баце кога ще е виновен????!!!!Ааааааа!!!!
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е виновен!Как бърже направи на Москва газопровод с наши пари,през нашите земи,че даже и клип снимаше от хеликоптера за да го прати на Путин!!!!За връзката с Гърция нищо не направи!!!!12 години едно голямо НИЩО!Същото и с Шенген.Викаше,че една стена има да се боядиса и влизаме.12 години не я боядиса!Кой да е виновен?Борисов е виновен!!!!
66
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ЗАЩО ТРИЕТЕ БЕ СЕРСЕМИ ПИША.- КУ.РНЕ.ЛИЯ.- ПОБОРНИК!!!!!УУУУУУУУУУ!!!!!!
65
0
 
1
 
! Отговори
До До 20 преди 2 години
Така де, но ако ще го караме ангро, освен говоренето друго нищо не е от 9/10 месеца. Колкото и да не ни се харесва, традицията по тия места повелява в безвремието преди, около и след избори в държавата нищо да не се случва. Най-малкото, щото всички го д***т за избори и докато се не кротнат, за редовия нашенец е по-добре да не си подлага дЪто. А последните приключиха преди има няма месец и половина. Така че, въпросът трябва да е насочен и към негласувалите, незаинтересованите и т.н.
64
4
 
1
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
СТИГА СТЕ СЕ ОПРАВДАВАЛИ С ГЕРБ КАЖЕТЕ КАКВО СВЪРШИХТЕ ИЛИ САМО ОТКРАДНАХТЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ КЪДЕ СЕ СКРИ *** ПОБОРНИК ЗА ПРАВАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ!! УУУУУУУУ!
63
0
 
0
 
! Отговори
..., преди 2 години
като каза Балкански поток, нека оставим настрана това с кой, защо, двестата в час и плащането на масрафа настрана. Засега. Но да питам що ли строителите му също се бяха пръснали да го градят по участъци на трасето или по-добре хич?!! Нищо, че иде реч за линеен обект...
62
0
 
0
 
! Отговори
до 64 . . . преди 2 години
Е нали там е проблема,че нямаме политици с топки.То и за Македония има сериозен натиск и за много други неща.Иначе всички са турили Ботев и Левски,но в момента в който трябва да се жертват не го правят а се подават на външен политически натиск.По същата причина разтуриха и армията.Държава без армия не може да прокарва политики,обратни на външен натиск!
61
2
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Явно не виждаш каква медийна завеса има в момента в полза на Радев и сие.И при Борисов беше същото, ясно е, но нали идеята е, че това са "нови" хора с "нов" морал? А какво излезе, че просто сменихме Бойко с Радев и нищо реално не се промени, освен бенефициентите на парите. А това нас, "суверена" какво точно ни топли това? Ти в последните 9 месеца да си чул или прочел "журналистическо" разследване на фирмата на Спецов, или нещо за ЯВНАТА ИЗМАМА на Канадеца? или за офшорките на Асен? НИЩО.
60
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
И в допълнение: Има сериозен външен натиск този проект да се забави възможно най- дълго. И сами можете да си отговорите от кого и защо Турски, пардон Балкански поток стана за нула време.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 20 61 Как може да се скрие нещо от гербавите медии, мисирките им и троляците им :)
58
0
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
До АнонименПриятелю, J&P Avax от лакомия да прецакат Бонати, с които имаха договорка да го изграждат заедно се пръснаха по цялото трасе, което тотална глупост. Второ: 2/3 от гърците и идея си нямат как се прави газопровод. Трето: не плащат на подизпълнителите (това от личен опит го знам, защото направих глупостта да поработя малко с тях). Мениджърът Манис се е оплел като пате в калчища. QA менажера по 50 пъти ми звъня с Please help me и въпроси от първи курс. Я стане, я не стане някой ден.
57
1
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
До АнонименЯсно е, че част от вината е на Борисов.. това никой не го оспорва.Аз посочвам това, което се крие старателно от медиите - че 9 месеца НИЩО, ама НИЩО не се прави освен да се говори за Гешев, Хемус и ББР. Сори, ама през това време всичко отиде по дяволите, виж само със заразените и умрелите какво става.Искам да кажат какво те НАПРАВИХА за 9/10 месеца, а не да ми обясняват кой е виновен... И в момента пак НИЩО не се прави, само ни се свалят звезди и ни се обещава светло бъдеще...
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази връзка се строеше усилено до април 2021 г. Защо от тогава няма напредък по този строеж ???
55
2
 
1
 
! Отговори
Север - Юг преди 2 години
Радев беше и си остава лош избор за България. Но със Радев или без, проектите Север - Юг са жизненоважни за България и обществото трябва да оказва натиск по всички направления за осъществяването им.
54
1
 
3
 
! Отговори
Савер - Юг преди 2 години
По принцип Русия винаги е спъвала достъпа на България до Бяло море. За да не почваме от сътворението, и отстъплението на Българска територия от Добри Търпешев по руски указания, през социализма единствената теоретична връзка Север - Юг беше железницата Русе - Подкова. Проектите Север- Юг винаги са били въпрос на съботаж от Големия брат. Така че ако ПП иска да се запише в учебниците по история трябва да съсредоточи вниманието върху тези проекти. И да ги изпълни.
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четейки ГЕРБавите коментари излиза, че Радев за шест месеца е трябвало да построи тръбата, но ГЕРБ за 12г. нямат вина. Ей лош човек тоз Радев.
52
7
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Една година тръбите стоят по планината без никой да ги пипне. Ако могат да го построят до Юли значи са могли до сега вече да е направен. Една година управлява Радев. Нека да е ясно кой не иска. И без връзката с Гърция Русия е в по силна позиция за по предстоящото подписване С Газпром. Намерете връзката как се заробва Бус новия договор.