€60 000 евро за гараж в София – докога ще растат цените?

При какви условия е разумно да инвестираме в имот?
Обновена: 21 фев 2022 22:26 | 21 фев 2022 22:25, Елка Василева
98
€60 000 евро за гараж в София – докога ще растат цените?
Снимка: архив, БГНЕС

Сделка на рекордната цена от 60 000 евро за гараж в центъра на София е извършена у нас през декември, съобщи пред БНТ заместник-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Александър Бочев.

Той коментира заедно с кредитния консултант Тихомир Тошев растящите цени на имотите в големите градове у нас.

Двамата се обединиха около тезата, че все още не можем да говорим за имотен балон. Според тях цените вече започват да достигат пиковите си нива и вероятно ще се задържат като плато през следващите години, тъй като търсенето на пазара е много по-голямо от предлагането.

Още по темата
В момента, в който купувачите намалеят обаче, ще започне и спад в цените. За изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

Ниските лихви по кредитите също спомагат процеса, като очакванията са те да се задържат на това ниво и тази година, след което да започнат да се покачват.

Хората, които в момента теглят кредит, са защитени от рязко нарастване на лихвата им, защото след спукването на имотния балон през 2008 г. всички държави в ЕС са ограничили инициативата на банките сами да вдигат лихвите на вече изтеглените кредити.

Всички се образуват от прозрачен пазарен индекс плюс твърда надбавка, което значи, че покачването би било плавно и това не трябва да тревожи хората, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него е разумно да инвестираме в имот сега, ако разполагаме със спестени минимум 10%-15% от стойността на имота и можем да разчитаме на стабилни доходи, които да покрият дългосрочна кредитна вноска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
До икономист преди 2 години
След 2008 имаше хубави години, но сега с тази инфлация и задаваща се война ще е трудно да избуташ месеца, какво остава да внасят вноска за кутийка. Заграбени пари се перяха в имоти. Нито вода иска, нито храна, а и не иска акъл да мислиш дали ще работи, както е истинска инвестиция. Те са паднали отгоре пари, не държиш даже да ти носят спешно пари, както го правят хората в истинските демокрации. Тук си на хиляда лв, купуваш за 100k e имот и в банката пишеш: Спестявания. Много пестеливци ей :Д
60
3
 
2
 
! Отговори
про преди 2 години
До икономистбедни ще бъдат българите в кратко бъдеще, при борисов 12 години българите забогатяваха.
59
1
 
3
 
! Отговори
про преди 2 години
неслучайно рашков си купи 19 луксозни имота /официално обявените му/
58
1
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
120 бона за гараж. Поне джакузи има ли? Той Бойко за това в Барселона купува. Зет ми има къща във Валенсия приблизително 300м2 + къща за гости с декар и нещо двор на брега и я купи преди 5-6 години за 350 000 евро.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рисковете са огромни ,войната се реализира ,банките ще спрат кредитирането ,лихвите ще ударят тавана ,инфлацията е толкова голяма че няма друг начин освен рязко да врътнат кранчето .Навън вече запознаха да вдигат лихвите и в Щатите и в Англия и още в много други държави .Недай си боже да ескалира световна война ,имотите отиват в канала ,не виждате ли какво се задава ,с часове се ескалира напрежението,целия свят е настръхнал
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....цените ще растат, докато има прости и гУлпци да плащат!
55
3
 
14
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 82 Именно фактът, че много от новопостроените сгради остават наполовина празни, буди сериозно недоумение. Другото много странно нещо е, как така в толкова бедна държава като България, се намират толкова много богати хора, които могат да си купят жилище на тези цени, и то с пари в брой. Защото половината от жилищата се закупуват по този начин, без използване на финансиране чрез ипотечен кредит. Според мен голяма част от продажбите са спекулативни... Явно милиардерите нямат инв. алтернативи.
54
3
 
27
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Няма резон. Нито сме икономически тигър, нито имаме демографски бум..точно обратното. Измиращо население и забравена територия. Единственото, което държи цените е, че каква да е работа се намира в София и всеки тръгна. Но провинцията се изпразни, няма ресурс да пълни София повече. Дори бразилците се изнесоха в Холандия, Германия и пр. А и града не става за живот, за гледане на деца, няма условия за толкова хора, в престижните квартали няма канализация, няма улици, мизерия и кал.
53
3
 
22
 
! Отговори
Док преди 2 години
Брей колко съм смотан, вместо гаража у Софето, аз си купих 105 квадрата напълно обзаведен апартамент в центъра на Търново за 50к евро.
52
1
 
29
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 години
Брокерите са вредни и алчни. Никаква реална работа не вършат при сделка. Най-много да объркат нещата и да изгориш с капаро. Който може да ги скипне и сам да се оправя.
51
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни глупости пишат, вече за тези имоти... Ако няма купувачи (на тези цени) това е 100% балон, който всеки момент ще се спука. Затова през ден има публикации по темата. В нашия квартал има поне 10 нови кооперации, които стоят полупразни от построяването си... На очите си ли да вярвам или на тези фалшиви прогнози на брокери и пишман строители?
50
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените може да растат, колкото си искат... Важното е, дали някой ще купува на тези цени... Да не съм луд да дам пари за гараж, като автокаското ще ми покрие щетите много по-евтино.
49
2
 
14
 
! Отговори
Роко преди 2 години
Новото стрителство го праяят да издържа около 30г -като се изплати и аре пак нов оти нашия дом праен 2001 се килнал и има пукнатина в носещите греди и стени по всички етажи около 4-5 см.на тия в подземния гараж, замазваме и продаваме един по един съседите да не се усетят балъците и мълчим и не казваме за кой квартал иде реч ... моя ред за продаване мина ,зех му китни като за нов оти е кумуникативно местото,и брокерите знаят и питат замаската как е преди да дойдат,незнам каде ще бегат после..
48
2
 
24
 
! Отговори
Нострадамов преди 2 години
В София за да живеем трябва да ми дават +3000 лв отгоре -вредни.
47
2
 
24
 
! Отговори
Алогично преди 2 години
Незна салатата айсбер-неква твурда марула в Англия вчера беше 46 пенса-1 лв ,а в България 4,99 лв. -пет пъти по- скъпа в страната с пет пъти по-ниски заплати. Нещо такова е и с жилищата нереално високи . Но в тая изкуствена криза народа къта парите в имоти щото не 1-2 пъти е грабен ,ама празен имот си е загуба ако няма доход .Един авер си купи двустаен в Чехия за 12 000Е от някакви миньорски общежития в некакав фалирал град ,ама бил близо до Германия и взема 400Е месец и с тях си живе в София
46
2
 
24
 
! Отговори
Мис ъндърстендинг преди 2 години
То излиза по-евтино да живееш на хотел на алл инклузив в топлите страни отколкото да живееш в София (кредита+газ+ток+вода+храна+интернет+телефони +транспорт и др.- около 1000Е ) има пакети от по 300 Е за 8 дена ...
45
2
 
23
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Докато има луди да купуват ,ще растат цените!
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има глупави да се връзват на платени брокерски реклами по жълтините.
43
2
 
34
 
! Отговори
Мламен преди 2 години
Пламен пак е пиян. Момче, спри алкохола докато още не е късно. Ако програмист в Бг взима 360К, демек 20К месечно, то нямаше една софтуерна компания да е останала на запад. Всички щяха да са емигрирали в меката на тека. Пък и ако имаме 300К души с по 360К, БВП на калпак щеше да е в топ 10 в света. Спри веднага алкохола!!!
42
1
 
9
 
! Отговори
от 63 до 67 преди 2 години
Това ясно, никъде не съм написал, че да си държиш "недвижимата собственост" на свободен паркинг пред блока е незаконно при изпълнение на условията както си ги описал.Фиксирам просто манталитета.

Спонсорирани публикации