Шпеков салам като едно време? Да, ама не!

Едва 5 от 25 шпека се доближават до оригинала
20 яну 2023 21:52, Красимир Ангелов
121

Един от най-популярните у нас шпекови колбаси отдавна не съответства на името си. Това показва проверка на експертите от организацията "Активни потребители".

"Продаваните днес в магазините колбаси "Бургас" нямат нищо общо с този, произвеждан преди години", разказва Роза. По думите ѝ макар на вид колбасът да прилича на този от преди години, на вкус няма нищо общо.

От Сдружение "Активни потребители" изследват 25 марки от различни производители Оказва се, че едва 5 се доближават до оригинала.

"По времето на социализма имало един салам, който се произвежда от "Родопа-Бургас", някак е останало това име като символ на качество, но в наши дни то не обозначава нищо", категоричен бе Богомил Николов от Сдружението пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оригиналната рецепта включва само 5 съставки - свинско и говеждо месо, сол, подправки и вода. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане - с характерна мозаична текстура.

Днес до оригиналната рецепта най-много се доближава колбас със 7 съставки, а рекордьорът е със състав от 23.

"В съвременните образци вече масово виждаме влагане на пилешко месо, на субпродукти, множество растителни продукти, нишестета, дори целина", коментира още Николов.

Целта на проведеното изследване е да започне дискусия за регистрацията на името салам "Бургас" или да се въведе браншови стандарт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Честните хора с търговия не се занимават '' - Фридрих Ницше
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И знайте -магазините са обществено място и там може да снимате всичко , на видео , рафтовете , цените , хората Ако имате конфликт за няещо -просто вадете телефона и снимайте видео като доказателство че са ви измамили И ако ви възшпрепятстват снимането . викате полиции и може да заведете дело срещу алчните търговци Те нямат птаво да ви забраняват да снимате в магазините Снимате на обществено място е разрешено със закон -законът за Авторското прао и сродните му права - чл 13
79
2
 
22
 
! Отговори
За ПАРИ ли ... преди 1 година
За 34 години Демокрация доказахме че не можем дори да боядисаме както трябва това което е построено през "гадния" социализъм ... Защо мислите че беше унищожен "Български Държавен стандарт" ? Ами за да могат вместо с качествено месо да се тъпчат с химии и оттпадъци храните и така да носят повече ПЕЧАЛБА на "производителите" си ... Унищожено беше и селското ни стопанство и цялата лека промишленост за да могат да се внасят хранителните оттпадъци на възможно най-ниски цени ПАК заради ПЕЧАЛБАТА...
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Магазинът е бойно поле на което всеки ден се сражават клиентът срещу търговците '' Разберете го най-после Ако не внимавате всеки път ще бъдете измамен с нещо - или с ценат , или с грамажа , или със рока на годност Не си мислете че търговецът е там за да ви достяви на вас удоволствие Той е там за да спечелои повече пари И акто купите нещо с изтекъл срок на годност, дори да употребите стоката частично - след ден , два им я занесете -ще ви върнат парите Защото знаят че иначе- глоба 1000 лв
77
2
 
15
 
! Отговори
ПРОИЗВОДСТВОТО преди 1 година
на т.н. трайни колбаси е толкова унифицирано, че няма значение какво купуваш. Всичко е с един и същи вкус. Дори луканките не се различават от т.н. салам "БУРГАС".
76
6
 
8
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
Ами като нямаше банани едно време ги замествахме с папая,***,личи,физалис,ананас,драконов плод,авокадо,кокос и други екзотични плодове,които бяха в много по голямо изобилие от днес! ЦЕЛОГОДИШНО папкахме и пъпеши,грозде и дини !
75
5
 
6
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
За младо телешко се колят САМО МЪЖКИ БИЧЕТА млади юнако ! И не се мъчи на краставичар да продаваш краставици! Явно си чул недочул,разбрал недоразбрал
74
4
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 1 година
Явно не си в час! ,,Телешкото" е говеждо!А кога е заклано и колко време е било замразено !
73
1
 
36
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
В днешният салам Бургас има цялата менделеева таблица но не и меса.
72
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека може и прасе да си гледа...и телешко даже не е толкова трудно да се намери истинско
71
1
 
1
 
! Отговори
До Куку руку преди 1 година
Сподели какво трябва да си осигури човек като машинки....мелачка, пълначка? Как ги сушиш?
70
2
 
29
 
! Отговори
До 90 преди 1 година
Има такива които го помним! Той беше твърд,едро смлян и само от месо и миниатюрни сланинки и с много приятен аромат и вкус.!Просто ,,Шпеков салам"!!.Днешните ВСИЧКИТЕ са меки, смлени на каша ,със добавени вътре карантии и един и същи не особенно приятен вкус и аромат независимо от името и марката!...Ами от меките хамбургският какво чудо беше!? Ееееееее всичко отиде на кино!
69
2
 
19
 
! Отговори
776 преди 1 година
Ама защо не писа кой са тези който са запазили вкусът си? Май защото няма. И номера да не се прави реклама не минава! Или пиши или замълчи!
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българска стока няма как да се купува, цените на кашкавала минаха тези на синьото сирене и твърдите сирена които са по-качествени, освен това сами може да проверите колко тона палмова мазнина се внася всяка година. ОЧАКВА ГИ ФАЛИТ понеже не са конкурентно способни и стоки от ЕС са по-качествени и евтини, да не говорим за тези от Турция.
67
2
 
23
 
! Отговори
Куку руку преди 1 година
С едно вложение от около 1000 лева, вече си произвеждам всякакви колбаси сам! Зная как какво слагам на масата и ми излиза в пъти по-евтино и качествено. Колбас от магазина не съм купил вече две години.
66
1
 
33
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Защо ги криете фалшификаторите, за да спазите закона ли ? Никога няма да се оправим !
65
4
 
10
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
Само шпека от едно време е незабравим и нищо друго!!! Пък и има ли още такива дето го помнят???
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е само началото ! При 8-9 милиарда население на планетата предстои да ядем невероятни измислици на безумни цени !
63
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой никого не кара да яде насила такива салами. Щом се произвеждат значи има купувачи.
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС е прието решение за производство на три вида насекоми, от които да се добиват протеини за влагане в други продукти. Край Лозен вече има предприятие за произвоство на някакви мухи за тази цел. Местните жители протестират. А вие какво мислите, че ядете, като си купувате шпек? Да не мислите, че вътре има меco?

Спонсорирани публикации