Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца

Правителството планира да увеличи с 6 месеца срока за изчисляването му
Обновена: 23 окт 2010 21:28 | 23 окт 2010 21:28,
229
Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца
Снимка: БГНЕС

Правителството увеличава с шест месеца срока, върху който се изчислява майчинството, съобщи bTV.

Сега майките получават обезщетение, което се базира върху доходите от последната година преди раждането.

Според промяната от началото на 2011 г. този срок ще се удължи на година и половина.

Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни. Целта е да получават по-голямо обезщетение, а практиката става все по-разпространена.

В момента майката има право на 410 дни за бременност и раждане, през които държавата плаща 90% от средния й доход за година назад.

Ако майката се осигурява 12 месеца на хиляда лева и шест месеца на 500 лева, ще получава 750 лв. Това е със 150 лева по-малко, отколкото би получила при сегашните условия.

Ако пък през шестте месеца не е осигурявана, тогава за база се взима минималната работна заплата, което намалява майчинството с още 100 лева.

От Националния осигурителен институт вече проверяват дали майките се осигуряват на декларирания по-висок доход и след като се върнат на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: майчинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
1
 
! Отговори
galka преди 13 години
Браво на нашите натъпчени с пари управници.Сигорна сам Че след няколко години няма да има България ми Мангалия или най много да ни превземат турците и руманците а ние балгарите ще бягаме в чужбина и ще се отричаме че сме българи Тея не са ли наядоха вече с нашите парички,мн ни дава даржавата че да ни земе още сега.Дано само тея малумници един ден да разберат как живеем ние нормалните хора и как тарпим всичките им глупости,срамотаааааааааа *** нещастни
225
0
 
6
 
! Отговори
Таня преди 13 години
И вече управата злоупотребява. Цял живот и мъже и жени внасят в ОЗМ. Получават го само жени. Значи за какъв давол мъжете внасят в този фонд? Нямат шанс да родят???? Ако ще се правим на точни е редно на мъжете да не им се удържа за този фонд, а жените да го внасят само в детеродна възраст. Иначе е злоупотреба. Ама друго си е да орежеш майките.
224
0
 
4
 
! Отговори
Таня преди 13 години
Аз съм майка на дете с астма. То боледувачесто и прави присътпи. В градината чето има болни деца. Всеки болничен намалява базата за майчинство. Отделно е и за сметка на работодателя. Тук веднъж вече държоавата удари майките на малки деца. Ако се реша на второ, трябва да кажа на първото година и половина да е здраво. За година, при планирана бременност мога да направя някаква схема - гледачки, мед. сестри срещу заплащане...Но за година и половина??? Стига вече.
223
0
 
3
 
! Отговори
Enya преди 13 години
Значи идеята е да се намали майчинството.... не разбирам нищо в тази държава - зашо постоянно се създават пречки за хората да създават деца. Защо трябва само *** да раждат - тяхните отрочета пак на нашия гръб остават, заедно с родителите си. И на всичко отгоре *** правителство само се чуди как да отреже на малкото нормални семейства стимулите за отглеждане на повече от едно дете.
222
0
 
3
 
! Отговори
NEKKAF преди 13 години
БЪЛГАРИЯ ИЗЖИВЯВА НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИ ДЕМОГРАФСКИ СРИВ. ТОПИМ СЕ КАТО НАЦИЯ,ГУБИМ КОРЕНИТЕ СИ И БЪДЕЩЕТО СИ КАТО ДЪРЖАВА, ЦИГАНИЗИРАМЕ СЕ(ЯКО ЗА В БЪДЕЩЕ)... ВСИЧКИ НОРМАЛНИ РАБОТЕЩИ И НЕЛЪЖЕЩИ БЪЛГАРИ В бЪЛГАРИЯ- НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ- ЗА ДЕЦАТА СИ! ЕВАЛА И НА ТИЯ ДНЕШНИ ДЪРЖАВНИЦИ! П.П. И МЪЖЕТЕ ПЛАЩАТ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА СОЦИАЛНИ РИСКОВЕ В ТОВА ЧИИСЛО И МАЙЧИНСТВО, КОЕТО НИКОГА НЕ ПОЛЗВАТ... Е КАРАЙ,ЩЕ КАЖЕ 'ПРИНЦИПНАТА" ШЕФКАТА НА НОИ МИТРЕВА,КОЯТО ОПЪНА 33000 ЛВ. ОТ НЕПОЛЗВАНА ОТПУСКА... *** ALL
221
0
 
4
 
! Отговори
Тед преди 13 години
Ейй въртите сучите,само и само да не се дават пари ,и то за деца,ааа няма проблем,те децата и без това отдавна не се раждат тук,то хора не останаха,ама то тва е целта,за управляващите да има повече,пък другите кучетата ги яли...дааа...естесвен геноцид
220
0
 
8
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Пак сте тръгнали да се делите на червени/сини/леви/десни и т.н. Има две деления - тези, които искат да живеят законово, и онези, които се опитват да използват първите. А (уви) досега всеки от "политическия елит" се числи към втората група. Осъзнайте го - докато се дърпаме за трохички, онези (сини, червени, жълти, зелени...) ни оглозгаха кокалите. Детските директно в образованието и детски+майчинство да се изплаща единствено на завършилите 8-и клас. Кому са нужни още "трайно безработни"??!
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е на теб майчинските ли са ти проблема? първо виж къде живееш! ако не разбираш ще ти кажа че живееш в страна където за да успееш ти трябват единствено ВРЪЗКИ. ти си избрала да живееш в мутраландия а си започнала да се вайкаш как ше раждаш като майчинските били малки...
218
0
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
ИМАМ СТАЖ 30 ГОД ОТГЛЕДАХ САМА И ДВЕТЕ СИ ДЕЦА БЕЗ ЕДНА СТОТИНКА ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА НО ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОД АЗ ПЛАЩАМ ЗДРАВНИ ПЕНСИОННИ И ПР ПР ТЕЗИ ПАРИ КОИТО НЕЗНАМ КЪДЕ СА СЕГА И КЪДЕ СА ОТИШЛЕ ПРОСТО ДЪРЖАВАТА МИ Е ЛИШАВАЛА ПО ТОЗИ НАЧИН ДЕЦАТА КАТО Е ПРАЩАЛА НА *** НЕПРЕКЪСНАТО ПОМОЩИ С ЧИИ ПАРИ ПИТАМ АЗ ДА НЕ БИ С ПАРИТЕ ОТ ВАШИЯТ БЮДЖЕТ ДРАГИ МИ ПОЛИТИЦИ
217
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
А НА *** КАК ЩЕ СЕ ПЛАЩА СЛЕД КАТО НЯМАТ И ЕДИН ТРУДОВ ДЕН А ДЕЦА КОЛКОТО ЩЕШ
216
1
 
5
 
! Отговори
Скокльо преди 13 години
Поредната лукава измама на новите политици... трябва да крадат по нов начин ... не им е лесно трябва да им влезем в положението.
215
1
 
2
 
! Отговори
до 218 преди 13 години
Ето и този човек-парламентарист мисли за теб:..."Емил Василев: Фидосова не ме е насилила, Яне не е хомосексуалист"...--------П Ф У ! ! !
214
0
 
16
 
! Отговори
бьдеща майка преди 13 години
Как да имаш желание да стоиш и да живееш в нашата страна,и да раждаш и да отгледаш дечица,КАК??? А всички *** и безработни и у нас и по света ей така си получават помощите и майчинствата, цял живот внасяме осигуровки и кьде отиват те?? не за нас и нашите семейства,а за чуждите, как НЕ ВИ Е СРАМ УПРАВНИЦИ ,ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ,*** И БЕЗРАБОТНИТЕ щЕ ОСТАНАТ, НЕКА ВСИчКИ МАЙКИ СЕ ВДИГНЕМ И ЗАЯВИМ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ КАКВО ТЬРПИМ И КАКАВ Е ЖИВОТЬТ У НАС....
213
1
 
25
 
! Отговори
:( преди 13 години
Да си млада майка в България не е гордост, а доста унизително.Създаваш, нов живот, грижиш се,учиш се на милионите неща , които трябва да знаеш, за да отгледаш едно дете.Отделно от това губиш връзка с приятелки, колеги, често няма кой да ти помогне за елементарни неща, съпругът ти понякога се отчуждава от тебе, доходите вече се делят на три или повече, а са по-малко...За банките си ненадежден платец и не ти отпускат кредит, държавата те третира като нищожество, няма места в детските градини.....
212
2
 
2
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Що гледаш другите ? ТИ ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАШ СЕГА, ами се плюнчиш тука по форуми ???? Отговори де ?
211
2
 
18
 
! Отговори
млада майка преди 13 години
Да, преди пенсия е екстра:) И да добавя: абе не стига, че ни плащат по-малко от мъжете, че не останаха читави лекари да ни следят бременността и да ни израждат, че 9 месеца и после като кърмим не пияем, не пушим, че 2 години социалният ни живот се върти около акита, зъби и настинки, че от мацки ставаме мамути, че мъжете ни бъхтят като хамали да ни издържат с детето... че после с малко дете не ни вземат на работа...Абе еййй, ще спрем да раждаме, казвам ви!!!! :)))))
210
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Не, на 63, има пресни примери че може............ Дотогава ще внасяте, и пак ще внасяте и .... тъкмо преди да се пенсионирате, хоп - майчинство. Леле че готиноооо.
209
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 13 години
То затова половин България се изнесе в Испания, щото е много тежко и трудно там, и избягаха от лекото майчинство тук.
208
1
 
9
 
! Отговори
млада майка преди 13 години
Когато задължат работодателя да ме осигурява на реалната заплата, тогава ще ми реват кой какво доплащал по време на бременност! Защото когато предложих да си плащам всичките осигуровки върху реалната сума, това ми беше представено като ОГРООМНА УСЛУГА от страна на работодателя!А тези, дето обясняват как бъдещите майки трябва Овреме да започнат работа на висока заплата- само ще им кажа, че съм работила с години, за да стана на 29 и да съм спокойна финансово!Е на колко трябва да раждаме- на 45?
207
1
 
6
 
! Отговори
млад татко преди 13 години
Искам да попитам всички герберчета, които си мислят, че с тях започва историята:АМИ ВИЕ КЪДЕ БЯХТЕ, КОГАТО КОМАНДВАХА СТАНИШЕВ, ЦАРЯ И ДОГАН? Колко протеста организирахте тогава, колко сигнала за злоупотреби подадохте? Какво работеше Бойко преди да стане премиер, че не помня?! Не беше ли кмет на София, а преди това Главен Секретар на МВР? Защо тогава, когато му е било в правомощията, не предотврати всички тези злоупотреби, защо не ги гонеше и наказваше тогава? И защо мълчи за ***?