Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов

Командира се позова на становище от учени геолози от БАН
Обновена: 2 фев 2012 15:19 | 2 фев 2012 12:30,
522
Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов
Снимка: Impact Press Grouр

Лидерът на ДСБ Иван Костов и колегите му Михаил Михайлов и Иван Иванов поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България.

Костов цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Командира даже зачете пред журналистите част от становището на БАН: "Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на тримата тъмносини идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Още по темата
Мораториумът дойде след шумни скандали и няколкомесечни протести в страната.

"За" него гласуваха 166 народни представители , 6  "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".

Днес Иван Костов аргументира искането с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". 

"Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", разясни той.

Според него предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.

"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.

Колегата му Михаил Михайлов обясни, че внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според тях страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след тъмносините взеха думата депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

"Да, имало е сондажи, сондажи ще има и оттук нататък на територията на България. Само че ние говорим за този метод, който не бива да бъде прилаган и това забрани Народното събрание", заключи левият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
2
 
0
 
! Отговори
Оня, дето помни преди 12 години
Врътнал се е на автора Евстати Генов мисловния апарат докато е седял на него, пишейки тая глупост.ДСБ по начало си бяха против идиотския мораториум.Другия, дето се врътна беше мухоБойко, който през лятото се ежеше че ако го ядосват ще подпише на инат, ама като му замириса на рубли си подви опашката.
446
1
 
0
 
! Отговори
Евгени Минчев преди 12 години
Тук само от нашите пишат - много му се точат на Костов - въх палавници ниедни - човекът е на възраст засрамете се
445
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов няма власт и не е ясно защо толкова хора изпадат в бяс когато го чуят.
444
0
 
2
 
! Отговори
дд преди 12 години
Костов -стига се е дупил на американците , да си сяда на насрания *** и да млъква ,че данего обидим ..........
443
0
 
0
 
! Отговори
do 506 преди 12 години
a zasto mislis mulca...? be po tih i ot wodata,da ne se nabiva na oci-cakaiki da mine davnostnia srok na prestupleniata mu.
442
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото и да обиждате и да псувате смешния закон си седи и цял свят се смее на България.
441
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спри се КостоФ,парите ли ти свършиха след продажбите по време на управлението ти,които си бяха чист грабеж-много за теб,нищо за хазната та сега посягаш на земята и водата.Я кажи,политически мавъре,колко ще вземеш и за това предателство,щото ти нищо не правиш без аванта и не се ли сещат ,че и твоите внуци ще бъдат тровени.Съветвам те да млъкнеш ,както мълча като бе обиден на народа си,щото в следващия парламент изобщо няма да влезеш ,каквито и врътки да правиш,безроднико жалък!
440
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Драгалевския катунар като спечели изборите тогава ще казва какво да се прави. Засега да си седи с петте си депутата в ъгъла на парламента и да си трае.
439
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Костов му плащат американците! Нали Уорлик ходи и лобира за този метод! Ако тъпите депутати не се вслушват в гласа на народа(ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ) то тогава е време да ги изгоним от парламента. Замислете се само скъпи сънародници колко години Костов е депутат? И не само той има и други които са абонирани за парламента . За тях мандатите нищо не значат как става това не ми е ясно? Явно има далавера да си депутат.
438
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гражданско общество не означава да си търсиш поводи и да скачаш по митингите, а да си информиран. И то не само от ютюб.
437
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глобата от 18 млрд в Еквадор за нещо неясно ли е? ---------------------- Ти нормален ли си, бе? Знаеш ли колко са 18 милиарда долара? Може ли с една-две-пет сонди за ГАЗ да се причини такова замърсяване?
436
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Резултата от платените протести е налице един скапан закон. Слагайте ми колкото си искате минуси, но с това фактите няма да се променят.
435
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
.... те така преди 70 години баба и дедо ми стоиха светлото бъдеще дето сега е настояще - и както забелязваш доста ми е скъп тока..
434
2
 
5
 
! Отговори
манго преди 12 години
тоя *** гледа къде има аванта.4ерен домат,на бесило.
433
2
 
1
 
! Отговори
До 493 преди 12 години
,,,нали и след 70 години все пак ще има твои наследници, що да не им е евтин тока, ако това НАИСТИНА е безопасен добив! :)
432
0
 
5
 
! Отговори
НН преди 12 години
Ами извикайте учените от БАН, да му се не види, дайте им трибуната на Народното събрание, да си кажат думата пряко! Какво сте взели тоз какво казал, оня какво не казал!
431
4
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
МАХНЕТЕ КОСТОФФФ!!!
430
4
 
13
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Брей, голям мошеник бил тоя *** ей !!! Ще се пържиш в АДА, гндидо !!!
429
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност решението е много просто. Правят се контролни комисии, които контролират процеса на добиване на шистов газ. В комисиите да участват и представители на екоталибаните. Концесионера ще им плаща заплатите както и разходите по лабораторните изследвания. Наличието на зелените ще достатъчно основание за независимост на комисията. Да правят колкото си искат анализи на водата и почвата в околностите на сондажа. При проблем - спира сондажа.
428
1
 
8
 
! Отговори
za 489 преди 12 години
глобата 18 милиарда се обжалва и няма нищо общо със шистовия газ ,нито е по вина на Шеврон. Компанията замърсител е Тексако, която е купена впоследствие от Шеврон. Тексако добива нефт от 1972 до 1990 в джунглата на Амазонка. 47 души завеждат дело през 1993 година в САЩ срещу замърсяването според тях от ДОБИВ НА ПЕТРОЛ. Случаят се разкатава 17 години по съдилищата........мога да ти обясня и за Франция и за щатите, но сте толкова *** ,че опитите да ви се помогне са безмислени