Мобилните оператори няма да подновяват едностранно договорите

Депутатите спряха и силния звук на рекламите по телевизията
Обновена: 1 мар 2013 12:20 | 1 мар 2013 12:02,
14
Мобилните оператори няма да подновяват едностранно договорите
Снимка: архив, Reuters

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на потребителите. Одобрени бяха три законопроекта – на Захари Георгиев и група народни представители, на Иван Вълков и група народни представители от ГЕРБ и Ваньо Шарков и група народни представители. 

Законопроектът с вносител Захари Георгиев от Коалиция за България предвижда да се предотврати възможността за извършване на злоупотреби от страна на мобилните оператори, които са подновявали или променяли едностранно сключени преди това договори. 

Законопроектът трябва да уреди и въпроса със силния звук на рекламите – той има за цел да прекрати практиката рекламните блокове да се излъчват с по-голяма сила на звука от тази на другите предавания. 

Законопроектът на Иван Вълков има за цел да се уреди проблемът със зачестилите оплаквания от страна на потребители срещу нелоялни търговски практики, прилагани при продажба от разстояние и сключване на договори по телефона и от разстояние. Дава се уточнение на момента на влизане на договора в сила и ще се налагат санкции на оператори, които не могат да докажат съгласие на потребителя за сключване на договори.

Третият законопроект - на Ваньо Шарков от "Синята коалиция", също предлага промени, свързани със сключването на договори от разстояние. Въвеждат се и санкции за нарушаване на разпоредбите.

Законопроектът има за цел да предотврати недобросъвестните практики и злоупотреби при сключването на договори от разстояние. С измененията в закона трябва да бъдат защитени правата на потребителите. Санкции ще се налагат както за лицето, предоставящо електронни услуги, така и за лицето, допуснало нарушението.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова на второ четене да се премахне мандатността на контролните органи като Комисията за защита на потребителите, членовете да се избират от Народното събрание. Според лидера на ДСБ по този начин в КЗП ще могат да влязат представители на гражданското общество, които да са там с ясното съзнание, че трябва да защитават правата на хората.

С тези законопроекти се решава един много сериозен проблем, заяви Мартин Димитров. По негови думи представители на „Синята коалиция“ са получили много сигнали за нерегламентирано сключени договори.

Не можем като парламент да си затворим очите пред този проблем, заяви още Димитров. Той беше категоричен, че тези законопроекти са пример за консенсусна работа между различните парламентарни групи – ГЕРБ, БСП и сините.

Още в началото на февруари депутатите от „Синята коалиция“ настояха да се вземат спешни мерки за предотвратяване на практиките за сключване на договори по телефона. Те обясниха, че постоянно получават сигнали от потребители, които се оплакват, че без тяхно съгласие договорите им са били удължени. 

Критиките към „Синята коалиция“ бяха насочени главно към мобилните оператори. Днес Мартин Димитров отново потвърди, че най-много жалби са постъпили точно срещу мобилните оператори. Той отказа да каже дали и трите телекома имат подобни практики. По думите на председателя на икономическата комисия обаче днешните промени в закона се отнасят не само за мобилните оператори, но за всички други – интернет доставчици, кабелни оператори и т.н.

Димитров беше категоричен, че ако някой не спазва добрите практики и се опитва да тълкува законите, както иска, операторът трябва да бъде съден.

По думите на Димитров често след най-невинни и общи телефонни разговори се оказва, че потребителите вече са обвързани с едногодишни или двугодишни договори. Димитров беше категоричен, че телефонен разговор не може да е доказателство за сключен договор. По негови думи това могат да бъдат само електронен подпис или подпис на хартиен носител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Побелял преди 11 години
Кога ще приемете закон за фалита на физическите лица? Като в нормалните държави.
12
0
 
3
 
! Отговори
Ощипан преди 11 години
Най после тази простотия ще спре! От година съм в чужбина и предварително платих на Глобул таксите до края на 2013,защото тогава ми свършва договора.Те обаче са ненаситни,служителката им в Мол Пловдив заявила,че ще ми се поднови автоматично!Наглеци!
11
0
 
4
 
! Отговори
гого преди 11 години
Когато започнат рекламите по ТВ веднага сменям канала не заради лошата реклама а заради звука и за това ТВ вместо да нашарат очите те ги изваждат. Ако знаят рекламо дателите колко много губят щяха да се уточняват.Но аз поенерция го правя вече.
10
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 11 години
а 6те се приложили западната практика да се откаже6 по всяко време стига да иска6 ко не те устроива договора и саответно промянаната на тарифен план.И другото което ме интересува самия конторл кои 6те порвежда вав вразка сас сметките и ако има саответното надви6аване кои 6те носи отговорноста и да не се разпределят на мои твои 4е и това има
9
0
 
6
 
! Отговори
Иванка преди 11 години
Виваком беше глобена от СЗП, но явно им е по-изгодно да си платят глобата и да продължат по старому да лъжат пенсионерите като им пробутват едногодишни и двугодишни договори. Само закон може да ги вкара в правия път! Добре са агласували депутатите!
8
0
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Крайно време беше Парламентът да вземе законодателни мерки и да ограничи възможността за такива нечестни похвати като "дистанционните" договори, с каквито ВИВАКОМ тормози българите!
7
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
прочети, има хора, които осъдиха банките точно да това. не вземайте кредит, щото после чао на жилището ви. по добре без телевизор и нова пералня, отколкото да плащаш 10 години и после да направиш подарък на банката. лихви - михви - няма клиенти, май ще чакаме да фалирате
6
0
 
3
 
! Отговори
А БАНКИТЕ,КОГА преди 11 години
Мобилния оператор,ако те прецака за година или две пак можеш да се откачиш,но ако си взел жилищен кредит при кошмарно висока лихва и ти променят договора и лихвата както си искат и дори не те информират(не че може някой да те защити !!!!!!) . В цял свят хората протестират срещу банките ,а ние си плащаме на тях всичко каквото кажат ,а сме недоволни от всичко друго.
5
0
 
14
 
! Отговори
малииииии преди 11 години
от Грабиком направо ще посинеят искат ми пари защото съм бил ползвал НЕт през телефона си а аз нямам такава функция , щото телефона ми е от времето на Флинстоун уууууууууууу
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живеем в абсурдна държава. След като и депутатите проработват само ако има протести.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли да прекратя вече сключен договор от мобилен оператор или трябва да изчакам да изтече срока?
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ем тел- ем бодлива!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще им го връщам тъпкано на ментел.