Плевнелиев бесен заради Пеевски, доверието му се изчерпало

НС да избере нов шеф на ДАНС, настоява президентът
Обновена: 14 юни 2013 18:01 | 14 юни 2013 15:34, Камелия Цветанова
284
Плевнелиев бесен заради Пеевски, доверието му се изчерпало
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев остро се противопостави на решението на парламента да избере за председател на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски.

Държавният глава дори настоя Народното събрание незабавно да преразгледа решението си. „Когато подписах указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС, не знаех кой ще бъде избран за председател. А закона не върнах, защото вярвам, че демокрацията повелява на всяка ново управление да се даде шанс да реализира идеите си”, обясни държавният глава.

Той отново заяви, че няма да кадрува, но настоява всички назначения на новата власт да бъдат аргументирани публично.

„Промени в законите се правят с ясна визия и дългосрочен ефект. Не възразявам председателят на ДАНС да се избира от парламента, но очаквам да има повече публичност, да се мотивира изборът му и да се чуе гласът на хората. Процедурата, по която беше избран Пеевски, няма нищо общо с поетия ангажимент пред мен и народа за прозрачност. Жалко. Дадох кредит на доверие и обещах 100 дни толеранс, но след това назначение и начина, по който това беше извършено, кредитът ми на доверие е изчерпан”, отсече Плевнелиев.

Още по темата
„Не мога да се съглася председателят на тази институция да бъде номиниран и избран за 15 минути, без дебат, без концепция, това е недопустимо, то е с крайни последици и от него не следва нищо добро в сектор „Сигурност”, каза още той.

Според него шефът на ДАНС трябва да е човек с висока репутация и авторитет, на когото хората да вярват, човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е много консервативна система.

„Организираната престъпност е транснационална и ако шефът на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не мога да приема, че по тези теми имаме право да подхождаме чисто политически, без да се чуе гласът на професионалните среди”, настоя държавният глава.

„Дължим на обществото откритост и мотивираност на всяко свое действие, това не се случи и не мога да подкрепя този модел на действие, настоявам парламентът незабавно да преразгледа решението си”, заключи президентът.

Той съобщи още, че свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 20 юни от 9 ч. и очаква политическите лидери и премиерът Пламен Орешарски да защитят цялостната си концепция за реформа в сектор „Сигурност”. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой говори против Олигархски?Иво Прокопиев,Цветелина Бориславова ,Домусчиев,групировката *** и Валентин Златев ли?А те какви са ?Познахте- първи дружки на пожарникаря Борисов,най-облагодетелстваните олигарси от властта.А вие неуважаеми псевдопрезидент на република България сте шампион по наглост и лицемерие.Колкото по-малко се изказвате за щяло и нещяло,толкова по-малко глупости ще се тиражират в медийното прострастнство.
214
0
 
1
 
! Отговори
позор за нацията преди 10 години
Не се прави на мъж,жалка кукла на конци!Гробарите няма да се върнат на власт!Срам ме е да се наричам българин заради такива като Плювналиев.
213
0
 
5
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Ама господин президент, кой Ви кара да допуснете етническа партия да съществува и да бъде на власт. Конституцията ясно казва, че не могат да се образуват партии на етническа основа. За това нарушение на конституцията Вие носите пряка отговорност като президент!
212
1
 
6
 
! Отговори
читател преди 10 години
Нова порода Български прасета успешно се интегрира между мюсулмани премер за това е Пеевски в ДПС,очаква се наши свиневъди да атакуват Турския пазар с новата порода
211
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живеем в безвремие и само забрана на фашистко-комунистическо-етнически партии в България ще е началото на времето.
210
3
 
5
 
! Отговори
topor преди 10 години
Кво толкова се друса Плевнелиев?!?!На такъв ДАНС - такъв шеф!Маса босове на ДАНС са в кереча с наркотици и рекет - и да им сложат чистичък, послушен, кротичък шеф???*** се рине от хора, били в мръсотията и със съответните за *** инструменти.На чисто се почва когато *** е изритат. И тогава може да се говори за европейски критерии и манталитет.Или Плевнелиев има притеснения за Мариците???
209
2
 
5
 
! Отговори
Така е преди 10 години
Г-н Плевнелиев, аз уважавам институцията Президентство! Нямам приини зда уважавам Вас като стояш начело - спомням си само изявленията на ББ, че дори и магаре да сложи пак ще бъде избрано. Та Вие сте въпросното магаре - съдба!
208
3
 
5
 
! Отговори
Глас народен преди 10 години
Скъпи сънародници, братя и сестри, при това положение, ако искаме да оцелеем, нямаме друг избор, освен да обявим ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, докато не бъдат произведени нови предсрочни демократични парламентарни избори ! Нашата сила е в нашата солидарност ! Да си върнем България и прогонените ни деца !
207
2
 
6
 
! Отговори
Глас народен преди 10 години
Още с първите си стъпки, рубладжийско-олигархическата червена тройна коалиция, докопала се до властта с конспиративни активни мероприятия, с компроматни хватки и с грубо потъпкване на изборните закони, загърби всички предизборни обещания за реформи, прозрачност, граждански контрол и за борба с корупцията и монополите ! Нещо повече, тя се втурна да сплашва опонентите й с реваншизъм и с "лов на вещици", да провежда чистки, да разпределя паричните потоци и порциите от държавната баница и с показен цинизъм да окопава емблематични лица на мафията във всички структури на властта ! Скъпи сънародниц
206
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щом парламента е решило така ще бъде,ДЕЛЯН е най-добрият за този пост
205
4
 
5
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
ДНЕС СЪБОТАСофия, Ларгото, Министерски съвет, 18:30
204
3
 
7
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
БСП са по-умни отколкото си мислят хората...назначаването на Пеевски е добре обмислен план на БСП да се оттърве от Пеевски..след като се натрупа достатъчно шум, БСП ще каже "sorry" на Пеевски...и агнето цяло и овчаря сит...
203
3
 
7
 
! Отговори
nedjlko.grozev преди 10 години
Г-н Президент,можете да изчерпите доверието към Президентшата,но да изчерпете и снемете доверието си в тоя случай - не,защото сме ПАРЛАМЕНТАРНА,А НЕ-ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!
202
2
 
3
 
! Отговори
Tsvetelina Beckas преди 10 години
Za6to vsi4ki ste anonimni.Strahotni komentari I idei ot kakvo se strahuvate?
201
3
 
6
 
! Отговори
оая преди 10 години
Президентчето е два ката по изчипкано на сухо - че то бе от мафията и на Прокопиев и Цветелинка, и тръгнаха преди месец-два да се *** с Цветан ВасилевА Станишка и компания изведнъж сега сложиха тоз Глиган Пеевски...и сега рее и сополи
200
6
 
8
 
! Отговори
мечо пух преди 10 години
Жалък лицемер.Като че ли не помним кои медии ни облъчваха докато го изберат за президент.
199
16
 
12
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
Оказва се,че само истинска мутра има смелост да се противопостави срещу мутрите ББ и ЦЦ. Пеевски е може би единствения,който се е престрашил истински да смаже мафията ГЕРБ.Може да се окажа прав отново,когато казвах,че срещу Тиквата трябва да се изпречи по-голям мафиот от него,с по-тежка ***!
198
7
 
8
 
! Отговори
Ж.Иванов преди 10 години
До глас от народаЗащо остана усещането,че играта с "онези" бюлетини започна на президентските избори?
197
1
 
11
 
! Отговори
pele преди 10 години
Цирк
196
2
 
14
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До Анонимен 230 Мутрите винаги са били близо до парите и властта. Е по едно време им писна да си плащат на властта на да ги закачат и взеха да кихат за да влязат в нея. Някои си направиха направо партии.... А този Пеевски не е мутра, просто е грозен дебелак който е в политиката заради връзките на майка си.